Πότε κάνουμε Αγιασμό και πότε Ευχέλαιο;
Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για τις διαφορές μεταξύ Αγιασμού και Ευχελαίου.
Ποια η διαφορά των δύο αυτών μυστηρίων και ποια η προέλευσή τους;
Τι είναι ο αγιασμός
Ο Αγιασμός είναι ένα μυστήριο που τελείται από τους ιερείς, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο τιμούν την βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη τον βαπτιστή.
Στις μέρες μας το μυστήριο αφορά των αγιασμό των υδάτων. Υπάρχουν δύο κύριοι αγιασμοί για την εκκλησία:
– ο μικρός αγιασμός είναι ένα μυστήριο που τελείται κάθε αρχή του μήνα και
– ο μεγάλος αγιασμός που τελείται στις 5 Ιανουαρίου στους ιερούς ναούς και στη συνέχεια διαμοιράζεται στα σπίτια.
Θα πρέπει να αναφερθεί, ότι στα Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου) αγιάζονται τα ύδατα σε μέρη κατά παράδοση εκτός των ιερών ναών (η τελετή γίνεται σε κάποιο κοντινό ποτάμι, λίμνη, ή στη θάλασσα).
Γενικά το αγιασμένο νερό θεωρείται ιερό και θαυματουργό.
Τι είναι το Ευχέλαιο
Το ευχέλαιο είναι ένα μυστήριο που το όνομά του βγαίνει από το συνδυασμό των λέξεων ευχή και έλαιο. Οι ιερείς υμνούν τους πιστούς με μια ευχή και τους αλείφουν ή τους σταυρώνουν με κάποιο έλαιο.
Ο σκοπός του ευχελαίου είναι η άφεση των αμαρτιών και η μετάνοια. Με το ευχέλαιο συγχωρείται η ψυχή του πιστού.
Επίσης το ευχέλαιο γίνεται και για θεραπευτικούς λόγους, όταν ο πιστός αντιμετωπίζει μία ασθένεια. Σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται και όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται στις τελευταίες στιγμές της ζωής του.
Πότε κάνουμε Αγιασμό και πότε Ευχέλαιο;
Ο Αγιασμός και το Ευχέλαιο αποτελούν δύο τελείως διαφορετικά μυστήρια. Στις μέρες μας κατά παράδοση επιλέγουμε αγιασμό ή ευχέλαιο στις εξής περιπτώσεις:
Κάνουμε αγιασμό όταν θέλουμε να κάνουμε εγκαίνια σε ένα καινούριο κτίριο, όταν ξεκινάει μια σεζόν, όταν ξεκινάνε τα σχολεία και γενικότερα οποτεδήποτε αρχίζει μια καινούρια περίοδος.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο ιερέας βυθίζει ένα τσαμπί βασιλικού μέσα στο αγιασμένο νερό και έπειτα «ψεκάζει» σταγονίδια στον χώρο αλλά και πάνω στους πιστούς.
Ευχέλαιο κάνουμε για την ίαση από κάποια ασθένεια αλλά και για τη σωτηρία της ψυχής. Ως εκ τούτου λαμβάνει χώρα για δύο λόγους:
Ο πρώτος όταν ελπίζουμε ότι με το ευχέλαιο θα γιατρευτούμε από την αρρώστια μας και ο δεύτερος όταν θέλουμε να σώσουμε την ψυχή μας σε περίπτωση που ο θάνατος βρίσκεται κοντά μας.
Φυσικά στη δεύτερη περίπτωση όταν υπάρχει η δυνατότητα, πριν από το ευχέλαιο προηγείται η εξομολόγηση. Αρκετές φορές όμως αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της κακής υγείας του αρρώστου.
msn
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.