Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
mixalopoulos antallaktika merced
keapyrgou

Προειδοποίηση Λέκκα: Το ρήγμα Ανατολίας έχει κατεύθυνση προς Ελλάδα

lekkasseimsos

Τρομακτική προειδοποίηση Λέκκα: Το ρήγμα Ανατολίας έχει κατεύθυνση προς Ελλάδα ωστόσο «κάθε σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανατολίας δεν προϋποθέτει ούτε και προμηνύει σεισμό στον ελληνικό χώρο».

Όσο καθυστερεί η εκδήλωση ενός φαινομένου τόσο μεγαλύτερο μέγεθος αναμένεται γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις.

Με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς στην Τουρκία και στην Κίνα, καθώς και την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, ο καθηγητής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε για τα έντονα γεωλογικά φαινόμενα που εκδηλώνονται παγκοσμίως.

«Πραγματικά υπάρχει ένας καταιγισμός φαινομένων σε όλη την υφήλιο», σημείωσε ο κ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Χθες στην Κωνσταντινούπολη είχαμε έναν σεισμό 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Κανονικά δεν θα του δίναμε ιδιαίτερη σημασία, όμως εκδηλώθηκε πάνω στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, μετά τον σεισμό που εκδηλώθηκε σε ένα παράπλευρο ρήγμα που είχαμε πριν δέκα μέρες στην Προύσα, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος σεισμός»

lekkasseimsos

«Ο σεισμός στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θέλει μεγάλη προσοχή – Ακολούθησε έπειτα από άλλον σε παράπλευρο ρήγμα 10 μέρες νωρίτερα»

 Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, αυτός ο σεισμός των 4,1 βαθμών Ρίχτερ εκδηλώθηκε πάνω στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που δείχνει ότι η παρακολούθηση του φαινομένου θέλει μεγάλη προσοχή. Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος πάλι προ ημερών, μια ενδεχόμενη νέα σεισμική δόνηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στην Αγία Σοφία.

Πώς επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο

Ερωτηθείς για το εάν αυτό επηρεάζει και τον ελλαδικό χώρο ο κ. Λέκκας απάντησε θετικά λέγοντας ότι «το ρήγμα της Ανατολίας έχει κατεύθυνση προς την Ελλάδα, γι’ αυτό και το 1999 είχαμε την πρόκληση του σεισμού των Αθηνών μετά το μεγάλο σεισμό της Σμύρνης, της 17 Αυγούστου».

Ωστόσο, όπως τόνισε, «κάθε σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανατολίας δεν προϋποθέτει ούτε και προμηνύει σεισμό στον ελληνικό χώρο».

«Θα πρέπει να δούμε πρώτα τον σεισμό που θα εκδηλωθεί στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε, «και στη συνέχεια, με βάση τα δυναμικά κινηματικά χαρακτηριστικά και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, όσο καθυστερεί η εκδήλωση ενός φαινομένου τόσο μεγαλύτερο μέγεθος αναμένουμε, γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs1bleejqbse&playlistId=v-cxs79gitb3q9

pentapostagma

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

viber image 2024 02 23 12 35 38 848iliakanealikeusomfacebook

This will close in 20 seconds