Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ ΤΟ 2024

katakolo limani2

Κρουαζιέρα: Αύξηση 10% στις αφίξεις προβλέπει ο κλάδος – Στα ίδια επίπεδα με το 2023 οι προγραμματισμένες αφίξεις στο Κατάκολο

Οι εταιρείες αναζητούν κι άλλα λιμάνια σε Αιγαίο και Ιόνιο λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα

Κι ενώ στο λιμάνι του Κατακόλου για το 2024 οι προγραμματισμένες αφίξεις είναι σχεδόν… ίδιες σε σχέση με το 2023 (212 έναντι 206), προβληματισμό στις εταιρείες κρουαζιέρας, προκαλούν οι συνεχιζόμενες επιθέσεις ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα κατά της διεθνούς ναυτιλίας, καθώς η διώρυγα του Σουέζ αποτελεί μια βολική παράκαμψη, ειδικά για τις παγκόσμιες κρουαζιέρες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ ΤΟ 2024

Ιανουάριος, 1 άφιξη

Φεβρουάριος, 5 αφίξεις

Μάρτιος, 12 αφίξεις

Απρίλιος, 17 αφίξεις

Μάϊος, 14 αφίξεις

Ιούνιος, 33 αφίξεις

Ιούλιος, 26 αφίξεις,

Αύγουστος, 28 αφίξεις

Σεπτέμβριος, 31 αφίξεις

Οκτώβριος, 32 αφίξεις

Νοέμβριος, 8 αφίξεις

Δεκέμβριος, 5 αφίξεις

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες δεν έχουν προγραμματίσει προς το παρόν τον διάπλου κρουαζιεροπλοίων τους από τη διώρυγα μέχρι την Άνοιξη, ενώ παράλληλα προχώρησαν σε ακυρώσεις ή προσαρμογές των δρομολογίων τους για να αποφύγουν τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι κατάσταση αναμένεται να αποκλιμακωθεί έως το τέλος του καλοκαιριού.

Πάντως η Carnival Corporation, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως ανακοίνωσε ήδη την εκτροπή 12 κρουαζιεροπλοίων της γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο δεν έχει γνωστοποιήσει ποια πλοία εταιρειών της θα επηρεαστούν από τις εκτροπές αυτές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας Γιώργος Κουμπενάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι τα πλοία που δραστηριοποιούνταν έως τώρα σε χώρες της Μέσης Ανατολής με διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας, αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να τροποποιήσουν τα δρομολόγια τους επιλέγοντας για μεγαλύτερη ασφάλεια χώρες της Μεσογείου μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα. Προέβλεψε ότι ο αριθμός αφίξεων επιβατών το 2024 σε σχέση με το 2023 στη χώρα μας θα είναι αυξημένος κατά 10% ενώ τόνισε ότι ήδη πολλές εταιρείες είναι ήδη σε αναζήτηση και άλλων λιμανιών σε Αιγαίο και Ιόνιο καθώς η αυξημένη ζήτηση έχει ήδη καλύψει θέσεις στα μεγαλύτερα λιμάνια.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Majestic Cruises και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες τόνισε ότι η κίνηση των επιβατών κρουαζιέρας σε διεθνές επίπεδο παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει έντονος προβληματισμός στις εταιρείες για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Μέση Ανατολή.

Επεσήμανε εξάλλου ότι αναφορικά με τη χώρα μας όλα δείχνουν ότι θα είναι μια ικανοποιητική χρονιά με κάποιες ωστόσο διαφοροποιήσεις στους προορισμούς με λιγότερες αφίξεις στο ανατολικό Αιγαίο και αύξηση των διάπλου των κρουαζιερόπλοιων σε Ιόνιο και Αδριατική.

Πάντως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά, υπάρχουν ήδη για το 2024, 1.042 προκρατήσεις για προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων έναντι 760 πέρυσι, αύξηση 37,11%. Επίσης για πρώτη φορά, εφέτος η περίοδος της κρουαζιέρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ, με τη διανυκτέρευση για πρώτη φορά του πλοίου «Celebrity Infinity» της Celebrity Cruises. Σημειώνεται ότι το Celebrity Infinity έχει προγραμματιστεί να προσεγγίσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης 20 φορές το 2024, εκ των οποίων 7 από αυτές τις αφίξεις, από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, να είναι διανυκτερεύσεις, για πρώτη φορά στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας. Κατά τη διάρκεια των 27,5 ωρών παραμονής τους, οι επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πολυδιάστατη αρχαιολογική, ιστορική, πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Εφέτος, για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχουν ήδη προγραμματιστεί τουλάχιστον 81 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds