Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

 Θέλει να συγκεντρώσει  46,4 δισ. δολάρια για το 2024 ο ΟΗΕ

ohe

Το τεράστιο ποσό των 46,4 δισεκ. δολαρίων για το 2024 φιλοδοξεί να συγκεντρώσει  ο ΟΗΕ για το 2024 προκειμένου να αντιμετωπίσει τις «ζοφερές» όπως προειδοποίησε προοπτικές  για 180,5 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Στην έκκληση του ο Οργανισμός προειδοποιεί πως χωρίς χρηματοδότηση η οι άνθρωποι αυτοί θα πληρώσουν με τη ζωής τους.

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ   Μάρτιν Γκρίφιθς, γνωρίζοντας ότι το βλέμμα της παγκόσμια κοινή γνώμης είναι στραμμένο στη Λωρίδα της Γάζας, υπενθύμισε ότι ο Οργανισμός  πραγματοποίησε σημαντικές επιχειρήσεις αρωγής στη Μέση Ανατολή, το Σουδάν και το Αφγανιστάν.

Ωστόσο μειώθηκε το ποσό που ζητεί ο οργανισμός, όπως και ο αριθμός των ανθρώπων που θα βοηθήσει, σε σχέση με το 2023 εξαιτίας της μείωσης των δωρεών.

Για άλλη μια χρονιά τόνισε πως η απαραίτητη στήριξη από τη διεθνή κοινότητα δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και  υπογράμμισε  εκ νέου  ότι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες σώζουν ζωές, μάχονται κατά της πείνας, προστατεύουν παιδιά, αποτρέπουν επιδημίες και προσφέρουν κατάλυμα και υγειονομικές εγκαταστάσεις στις πιο απάνθρωπες καταστάσεις.

Ο κ. Γκρίφιθς παραδέχτηκε ωστόσο  ότι το ποσό που ζητεί ο ΟΗΕ παραμένει «τεράστιο» και πιθανόν θα αποδειχθεί δύσκολο να συγκεντρωθεί, στο μέτρο που πολλές δωρήτριες χώρες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Με τους πόρους αυτούς ο ΟΗΕ επιθυμεί να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις του σε 72 χώρες: 26 χώρες σε κρίση και 46 γειτονικές τους χώρες που υφίστανται τις συνέπειες, όπως η μαζική εισροή μεταναστών.

Πρωτίστως η βοήθεια προορίζεται για τη Συρία (4,4 δισεκ. δολάρια), ενώ ακολουθούν η Ουκρανία (3,1 δισεκ. δολάρια), το Αφγανιστάν (3 δισεκ.), η Αιθιοπία (2,9 δισεκ.) και η Υεμένη (2,8 δισεκ.).

Το 2024 ενδέχεται να υπάρχουν σε όλο τον κόσμο σχεδόν 300 εκατ. άνθρωποι που θα έχουν ανάγκη βοήθεια, σύμφωνα με τον Γκρίφιθς. Όμως ο ΟΗΕ δεν επικεντρώνει τις προσπάθειές του παρά στα 180,5 εκατ. από αυτούς, οι υπόλοιποι θα μπορούν να λάβουν βοήθεια από μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους οργανισμούς όπως και από μεμονωμένες χώρες.

Η γεωγραφική περιοχή για την οποία προορίζονται τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα είναι η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική (13,9 δισεκ.).

Όμως ο Γκρίφιθς επέστησε την προσοχή στις ανάγκες της Μιανμάρ, της Ουκρανίας που διέρχεται έναν «απελπιστικό χειμώνα» με την προοπτική της εντατικοποίησης του πολέμου, και του Σουδάν, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν χαίρει της προσοχής που αξίζει από τις δυτικές πρωτεύουσες.

Σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ελπίζει πως ο πολιτικός διάλογος θα επιτρέψει να αποδεσμευθούν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και θα αποτελέσει «ένα πολύ καλό παράδειγμα διαλόγου που οδηγεί σε κοινωνικές ανταμοιβές».

Στο Αφγανιστάν ο Γκρίφιθς εκτίμησε ότι, αν μπορέσουν να γίνουν οικονομικές επενδύσεις χωρίς να αγνοηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να αποφύγει έναν ενδεχόμενο λιμό με μικρότερο κόστος.

Οι ανάγκες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είναι εξάλλου ολοένα και μεγαλύτερες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κλίμα συναγωνίζεται με τις συγκρούσεις ως παράγοντας δημιουργίας αναγκών», σημείωσε ο Γκρίφιθς, προσθέτοντας ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής «εκτοπίζονται σήμερα περισσότερα παιδιά σε σχέση με όσα εκτοπίζονται από τις συγκρούσεις», κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Πηγή, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP,ert

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

like us on facebook logo iliakanea

This will close in 20 seconds