Βασικός Πυλώνας για τη Δυτική Ελλάδα η αγροτική ανάπτυξη
Η βιώσιμη γεωργία και η αγροτική ανάπτυξη ήταν ένα από τα βασικά θέμα τα που απασχόλησε τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Olympia Forum V.
Στην συζήτηση που συντόνισε η δημοσιογράφος της εφ. «Πατρίς», Πηγή Γιακουμέλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέας Φίλιας, τόνισε πως η αγροτική ανάπτυξη βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα, γιατί ο πρωτογενής τομέας συμμετέχει στο 30% του ΑΕΠ της περιφέρειάς απασχολώντας το 25% του ανθρώπινου δυναμικού.
«Είναι δηλαδή ένας από τους βασικούς πυλώνες. Το ζήτημα, στο πλαίσιο εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών, είναι να αποδίδει οφέλη που επιλέγουμε ως στόχο και να συνεχίσει με αυξητική τάση προς το μέλλον. Πρέπει να προσεγγιστούν οι δυνατότητες που έχουμε και να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική, όπου εκμεταλλευόμαστε τον φυσικό πλούτο, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα που μας δίνει η τεχνολογία. Για να συμβεί αυτό πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους αγρότες και να μπορέσουν να βρουν και να αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία για να αυξήσουν την παραγωγή, χρησιμοποιώντας νέα μέσα καλλιέργειας. Για να επιτευχθεί η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, πρέπει οι αγρότες να είναι και επιχειρηματίες», τόνισε συγκεκριμένα.
Ο κ. Φίλιας πρόσθεσε πως εμφανίστηκε κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων στην Κόρινθο, προτείνοντας να στηθούν μηχανισμοί για να υπάρχει άμεση απάντηση σε αυτές τις νόσους.
Ο Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και εξωτερικός συνεργάτης του Ιταλικού Ινστιτούτου Αγροτικών Ερευνών ΙΝΕΑ, Θοδωρής Μπένος ανέφερε πως υπάρχουν πλέον πολλά καινοτόμα προγράμματα γενικότερα για την ευημερία της υπαίθρου. Πρόσθεσε πως, στον χώρο της γνώσης και της καινοτομίας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ενεργό ρόλο και υψηλές αποδόσεις.
«Συνολικά όμως, σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει χάσμα μεταξύ πρακτικής και γνώσης. Η ανάγκη για εφαρμογή μέτρων μεταφοράς γνώσης και τεχνογνωσίας παραμένει μεγάλη. Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε μια πλατφόρμα προβολής πλούσιου υλικού και ακόμα καλύτερα θα πρέπει να ενισχύσουμε τη βιωματική μάθηση, και μέσα από αυτή οι παραγωγοί να μεταφέρουν γνώσεις και εμπειρίες σε άλλους παραγωγούς», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος Neuropublic Γιάννης Μαυρουδής ανέφερε πως το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα, είναι μια οριζόντια προτεραιότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά είναι και μια πολύ δύσκολη άσκηση όπου η περιφερειακή ανάπτυξη παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. «Η χώρα μας είναι η πρώτη που ‘’τρέχει’’ τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όμως, ένα μεγάλο πρόβλημα σε όλες τις διαδικασίες είναι οι εργάτες γης και πώς θα προσελκύσουμε νέους παραγωγούς στην αγροτική παραγωγή, υπάρχουν καλλιέργειες, αλλά όχι άτομα για να τις καλλιεργήσουν», συμπλήρωσε.
Τέλος, ο Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας & Καινοτομίας Κρήτης, Μιχάλης Καθαράκης σημείωσε πως το θέμα της βιωσιμότητας είναι συστημικό και υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα.
«Θέλουμε τοπικές κοινωνίες, βιώσιμες κοινωνικά οικονομικά και στην κουλτούρα. Υπάρχει θέμα γήρανσης και είμαστε πολύ πίσω στο θέμα της κατάρτισης του αγρότη. Πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση από το σύστημα γύρω από όλη τη διαδικασία της καλλιέργειας. Χρειαζόμαστε συνεταιρισμούς και μια αλλαγή κουλτούρας, που πρέπει να συμβεί μέσα από μαθησιακές διαδικασίες», τόνισε κλείνοντας.
Το Olympia Forum V συνδιοργανώνεται από την εφ. «Πατρίς» και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.