Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Επιστολή Νεκτάριου Φαρμάκη σε Λευτέρη Αυγενάκη για την κάλυψη του εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών, των σταφιδοπαραγωγών και των αμπελουργών της Δυτικής Ελλάδας

farmakis

Την ενίσχυση των καλλιεργητών ελαιόδεντρων, κορινθιακής σταφίδας και των αμπελουργών οινοποιήσιμων σταφυλιών, ζητάει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.


Ειδικότερα, ο κ. Φαρμάκης σημειώνει ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλλιεργούνται περίπου 20.000.000 ελαιόδεντρα, για παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών, ωστόσο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, η μείωση της παραγωγής φτάνει σε ποσοστό 60-70%, με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και να απαιτείται η αναπλήρωση μέρους αυτού του εισοδήματος μέσω κάποιας κρατικής ή κοινοτικής ενίσχυσης.


Σημαντικό ήταν, επίσης, το ζήτημα με την μειωμένη παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας, η οποία μάλιστα διατέθηκε στην αγορά σε μειωμένες τιμές, λόγω και της πίεσης χρόνου (καθώς η παραγωγή έπρεπε να παραδοθεί στο εμπόριο έως τις 30 Νοεμβρίου για να έχουν την δυνατότητα οι παραγωγοί να εισπράξουν την συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση). Ο κ. Φαρμάκης προτείνει να επανεξετάσει το υπουργείο το ζήτημα παράτασης της προθεσμίας παράδοσης του προϊόντος.


Ακόμα, υπογραμμίζει και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στην παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών που είχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν οι καλλιέργειες από ασθένειες και να προκληθούν σημαντικές καταστροφές. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ζητάει την αποζημίωση των καλλιεργητών από τον ΕΛΓΑ, ως ζημίες κατ’ εξαίρεση από μη φυσιολογικά αίτια, ώστε να μετριασθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών.


Τέλος, ο κ. Φαρμάκης θέτει το ζήτημα εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛ.ΓΑ, δεδομένου ότι οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει και τίθενται υπαρκτά προβλήματα ασφαλιστικής κάλυψης καλλιεργειών και πάγιων εγκαταστάσεων.


«Επειδή βρισκόμαστε κοντά στους ανθρώπους που παράγουν και αγωνιούν για την επιβίωσή τους στην ύπαιθρο, στηρίζουμε και έχουμε προτεραιότητα την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και στην προσπάθειά μας αυτή, παρακαλούμε να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις εκ μέρους του Υπουργείου σας στα θέματα που σας αναφέραμε» καταλήγει στην επιστολή του.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds