Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

Screenshot 2024 03 23 112319
locomotive cafe
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Βιβλιο-παρουσίαση στην Αρχαία Ολυμπία : «Η άλλη όψη» των Ηλείων συγγραφέων, Έλενας Κακολύρη και Μαρίας Κατούφα

i alli opsi parousiasi bibliou 2 725x1024 1

Το κοινωνικό μυθιστόρημα κατά της έμφυλης βίας των γυναικών παρουσιάζεται το Σάββατο (09/03), στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας

Το βιβλίο «Η Άλλη Όψη» των Ηλείων συγγραφέων, Έλενας Κακολύρη και Μαρίας Κατούφα, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Memento, παρουσιάζεται το Σάββατο 9 Μαρτίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας. Το έργο αυτό δημιουργήθηκε στα πλαίσια της κοινωνικής ευαισθητοποίησης κατά της έμφυλης βίας και «αποτελεί μια προσπάθεια να γίνουμε, ως κοινωνία, μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος››, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι δύο συγγραφείς.

i alli opsi parousiasi bibliou 2 725x1024 1

Λίγα λόγια για το έργο

Το κοινωνικό μυθιστόρημα  «Η Άλλη Όψη» επιχειρεί,  μέσα από πέντε διαφορετικές μυθοπλαστικές γυναικοκτονίες, να αναδείξει τις δομές εξουσίας και τις κοινωνικές ανισότητες που επιτρέπουν τη διατήρηση στερεοτύπων, προσφέροντας ταυτόχρονα διάφορες εναλλακτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στο τέλος ένα στρογγυλό τραπέζι όπου οι ομιλητές πραγματεύονται την νομική κατοχύρωση ή μη, του όρου γυναικοκτονία.

Η ημερομηνία που έχει επιλεγεί για την παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου θεωρείται σημαδιακή, καθώς πραγματοποιείται μια ημέρα μετά τη Γιορτής της Γυναίκας, ως μια σύνδεση και κυρίως ως μια υπενθύμιση της σημασίας των αγώνων για ισότητα και δικαιοσύνη.  ‹‹Τι συμβαίνει όμως πραγματικά στις μέρες μας;›› αναρωτιούνται οι διοργανωτές θέτοντας στο τραπέζι σωρεία ερωτημάτων.

Οι διεκδικήσεις χρόνων έχουν αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Μπορούμε εν έτη 2024 να μιλούμε για πλήρη ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα;

Νιώθουν οι γυναίκες ασφαλείς ως μέλη μιας σύγχρονης κοινωνίας;

Ερωτήματα τα οποία, οι συγγραφείς, θα προσπαθήσουν να απαντήσουν μέσα από ανοιχτό διάλογο με το κοινό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στο φαινόμενο της έμφυλης βίας, το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι σε έξαρση, αλλά και στον όρο της γυναικοκτονίας ως νομική αναγνώριση ενός εγκλήματος που διαπράττεται εις βάρος των γυναικών, συνήθως από άνδρες εξουσιαστές ή συντρόφους τους, λόγω του φύλου τους. Ενός εγκλήματος δηλαδή με ευκρινή έμφυλα χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως πολλές χώρες έχουν ήδη θεσπίσει στη νομοθεσία τους τον συγκεκριμένο όρο, με την συζήτηση περί νομικής κατοχύρωσης να βρίσκεται προς συζήτηση και στην χώρα μας. Πολλές κοινωνικές ομάδες, άλλωστε, πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, ως μια ύστατη προσπάθεια να αναγνωριστεί η σοβαρότητα του προβλήματος, να ληφθούν μέτρα πρόληψης, να υπάρχει έγκαιρη δίωξη των δραστών αλλά και ορθότερη ποινική δίωξη σε όσους τελικώς διαπράττουν ένα τέτοιο αποτρόπαιο έγκλημα. Μια διεκδίκηση η οποία γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη ενόψει των επικείμενων αλλαγών στον ποινικό κώδικα.

Η παρουσίαση του βιβλίου γίνεται σε συνδιοργάνωση με τον Φυσιολατρικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Ολυμπίας και με την στήριξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

like us on facebook logo iliakanea

This will close in 20 seconds