Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά & Νέους: Ανοίγει η αυλαία της μεγάλης κινηματογραφικής γιορτής- Αύριο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στον Πύργο στο Θέατρο «Απόλλων» η τελετή έναρξης

26ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΝΕΟΥΣ

26ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΝΕΟΥΣ

Ανοίγει η αυλαία της μεγάλης κινηματογραφικής γιορτής

*Αύριο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, στις 20:00, στο Θέατρο «Απόλλων» η τελετή έναρξης

*Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Β. Γιαννόπουλος,

ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Τουρισμού Ν. Κοροβέσης

 ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ. Σπύρου,

ο αναπλ. Καλλιτεχνικός Διευθυντής Π. Παντελόγλου

και η εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής ΠΔΕ Στ. Αδαμοπούλου,

μιλούν για τη σημασία, τα οφέλη, τις νέες συνεργασίες

   «Η Περιφερειακή Αρχή σταθερά και αταλάντευτα στηρίζει και ενισχύει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση που έχουμε υπογράψει. Πλέον, έχουμε φτάσει στο σημείο που οφείλουμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω, το οποίο αφορά στην ευρύτερη ενίσχυση του σημαντικού αυτού θεσμού με τον διεθνή χαρακτήρα και τα πολλαπλά οφέλη για τους συμμετέχοντες, τους θεατές και συνολικά την Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα». Μ’ αυτή τη δέσμευση, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Βασίλης Γιαννόπουλος, προανήγγειλε τις σημαντικές εξελίξεις για το μεγάλο έργο ανάπλασης του ΑΣΟ, τις οποίες και θα ανακοινώσει στην τελετή έναρξης του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 23ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio», αύριο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, στις 8:00 το βράδυ, στο Θέατρο «Απόλλων» του Πύργου.

  Στην συνέντευξη τύπου, ενόψει της έναρξης του Φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2023 στην Ηλεία, που δόθηκε στο Γραφείο του κ.Γιαννόπουλου, συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου και ο αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής Παντελής Παντελόγλου, η Υπεύθυνη δημοσιότητας και επικοινωνίας της Ενδιάμεσης Υπηρεσίας Διαχείρισης του προγράμματος Δυτική Ελλάδα Σταυρούλα Αδαμοπούλου και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Φεστιβάλ Χρήστος Κωνσταντόπουλος. Στις τοποθετήσεις τους, αναφέρθηκανστο πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, δράσεων και εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης, στα πολλαπλά οφέλη για τους συμμετέχοντες και την περιοχή, στις καινοτομίες αλλά και στην καινούργια συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή (ΕΥΔ-ΔΕ), η οποία ουσιαστικά έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εξακτίνωση των δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Θεσμός με πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα

   Ο κ.Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στον εκπαιδευτικό και κοινωνικό του ρόλο, σημείωσε πως «Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ο σημαντικός θεσμός της Ηλείας με την 26χρονη πορεία και το ισχυρό αποτύπωμα, είναι έτοιμο να φιλοξενήσει παιδιά, εφήβους και νέους από την Ηλεία, την Ελλάδα και το εξωτερικό, και να μοιραστεί με όλους μας το πλούσιο πρόγραμμά του.

   Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και η Camera Zizanio, δίνουν “τροφή” για σκέψη και προβληματισμό, καθώς καταπιάνονται με θέματα που απασχολούν τους νέους και συνολικά την κοινωνία, με παγκόσμιο χαρακτήρα και αντίκτυπο, όπως είναι ο πόλεμος, η βία, η συμπερίληψη, οι κρίσεις κάθε είδους κ.α. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για όσους συμμετέχουν ενεργά, αλλά και για όσους έχουμε την τύχη να παρακολουθούμε τις ταινίες τους». Παράλληλα, ανακοίνωσε την ενίσχυση των δράσεων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω της συνεργασίας με την Διαχειριστική Αρχή της ΠΔΕ. «Είναι μια συνεργασία που ξεκινά σήμερα, και μπορεί να αποτελέσει την ισχυρή βάση για μια ευρύτερη συνεργασία στο μέλλον», σχολίασε ο κ.Αντιπεριφερειάρχης, εκφράζοντας και δημόσια τις ευχαριστίες του προς την προϊσταμένη κα Φαναριώτου και την υπεύθυνη επικοινωνίας κα Αδαμοπούλου, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του Φεστιβάλ.

   Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτιστικού & Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, συμπλήρωσε πως, «πέραν της κουλτούρας που δημιουργεί και της σημαντικής πολιτιστικής διάστασης που έχει, το Φεστιβάλ ενισχύει σημαντικά τον τομέα του τουρισμού (επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία, ευκαιρίες απασχόλησης και εργασίας για τους νέους κ.α) συμβάλλοντας έτσι και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου». Διαβεβαίωσε μάλιστα πως, η στήριξη του Φεστιβάλ από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή είναι δεδομένη – και έμπρακτη κάθε χρόνο – καθώς και ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί, για την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού στο μέλλον.

Για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα

   Στην έναρξη της συνεργασίας του Φεστιβάλ με την Διαχειριστική Αρχή (ΕΥΔ – ΠΔΕ) αναφέρθηκε η εκπρόσωπός της, Σταυρούλα Αδαμοπούλου, εξηγώντας πως το κινηματογραφικό αφιέρωμα που στόχο έχει την άμβλυνση των ανισοτήτων και την ευαισθητοποίηση των θεσμών γύρω από την ύπαρξη τους, συνάδει απόλυτα με έναν από τους κύριους στόχους της πολιτικής συνοχής 2021-2027 και του ΕΣΠΑ, που είναι μια πιο κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη, μέσα από την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. «Τα παιδιά και οι νέοι ήταν, είναι και θα είναι πάντα πρωταγωνιστές σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του ΕΣΠΑ στη Δ.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα, θέλοντας να αναδείξει παρεμβάσεις όπως οι περιφερειακές ανισότητες, η στέρηση πρόσβασης σε υποδομές, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η κοινωνική ένταξη, στηρίζει αυτό το εγχείρημα», κατέληξε η κα Αδαμοπούλου, ευχόμενη καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ στη νέα 25ετία του

   Ο  Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δημήτρης Σπύρου τόνισε ότι το  26ο  Φεστιβάλ οδεύει  πλέον στην είσοδό του στη νέα 25ετία, «αφού έκλεισε 25 χρόνια ζωής μέσα στα οποία διαμορφώθηκε στην Ελλάδα μια νέα κατάσταση σε δυο ξεχωριστά αντικείμενα, τα οποία, το 1977 που ξεκινήσαμε ήταν  άγνωστα. Ο Κινηματογράφος για παιδιά και νέους και η είσοδος του στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού ως τώρα ότι γινόταν πάνω σ’ αυτό το αντικείμενο, αφορούσε μόνο την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτός ο δρόμος ήταν γοητευτικός, ένα δημιουργικό ταξίδι, ένας δρόμος που ανοίγαμε εμείς, βρήκαμε πολλού μιμητές στην Ελλάδα και συνεργάτες, γιατί αυτά τα ζητήματα δεν είναι ανταγωνιστικά . Πάνω σε τέτοια οράματα πρέπει να δουλεύουμε συλλογικά. Πάνω σε  αυτή την φιλοσοφία το ζήτημα της Κινηματογραφικής εκπαίδευσης τέθηκε στη σωστή του βάση».

  Ο κ.Σπύρου επισήμανε ακόμα ότι είναι σπουδαία η φυσική παρουσία επαγγελματιών του κινηματογράφου αλλά και εν προκειμένω, είναι το μόνο φεστιβάλ στον κόσμο που έχει και τη φυσική παρουσία  εφήβων – 80 φέτος-  από όλη την Ευρώπη όπου η Ηλεία θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο κινηματογραφικό πλατό. Με αφορμή το έτος Νίκου Καζαντζάκη για το πρόγραμμα «Mythos Project» που στηρίζεται στην ιδέα «Φτάσε όπου μπορείς»,  θα γυριστούν  10-12 ταινίες από τα ίδια τα παιδιά. Αυτό το υλικό θα διακινηθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων (social media) και θα αποτελέσει μια επί της ουσίας δωρεάν προβολή της περιοχής σε όλη την Ευρώπη. Καταλήγοντας, έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα  “Δυτική Ελλάδα” μέσω της Διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας τονίζοντας ότι «είναι  πολύ σημαντικό να έχουμε αυτή την στήριξη για να υπάρχει παρουσία και εξακτίνωση  του Φεστιβάλ πέραν της Ηλείας – που βρίσκεται σε προνομιούχα θέση – και στους άλλους δύο νομούς, ενώ θα πρέπει να πω ότι άλλωστε συμφωνούμε με την φιλοσοφία του προγράμματος. Σχεδιάζουμε και για του χρόνου να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο, ο ενθουσιασμός είναι ήδη μεγάλος από το ξεκίνημα.  Καλή αρχή, το Φεστιβάλ θα είναι πλέον πιο ώριμο, πιο έμπειρο, πιο φρέσκο με τις νέες δυνατότητες που θα έχει τα επόμενα χρόνια»

Οι πυλώνες του Φεστιβάλ και το πρόγραμμα

   Συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Παντελόγλου εξηγώντας πως το 26ο  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας,  έχει 4 διαγωνιστικά προγράμματα, με 73 ταινίες από 40 χώρες που δίνουν μια γκάμα της φετινής παραγωγής ταινιών για παιδιά από όλον τον κόσμο.«Έχουμε ένα πολύ πρωτότυπο πρόγραμμα που δεν μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος πουθενά αλλού στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

   « Σε ότι αφορά την 23η Camera Zizanio  θα προβληθούν 208 ταινίες από 55 χώρες, εκ των οποίων περίπου 90 παράχθηκαν από σχολεία είτε μεμονωμένα από μαθητές. Επίσης ένα σωρό εκπαιδευτικές δραστηριότητες και το Mythos project, 80 εργαστήρια συνολικά ενώ σύμφωνα με τις προσωρινές μας λίστες θα πραγματοποιηθούν 160 προβολές στο νομό, έχουμε δραστηριότητες για επαγγελματίες της εκπαίδευσης με το 6ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab, αλλά και την Διεθνή Συνάντηση Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης που ξεκινά το Σάββατο στο Επαρχείον με  την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Πύργου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δ. Ελλάδας και τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε Ηλεία». Τέλος ο κ. Παντελόγλου έκανε ειδική αναφορά στο αφιέρωμα ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ που υλοποιείται μέσω του προγράμματος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας τονίζοντας ότι «είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με στόχο να εξακτινώσουμε δράσεις συμπερίληψης αλλά και μικρότερες ακόμα.  Να σημειώσω ότι το Φεστιβάλ δεν είναι εδώ για μια βδομάδα, αλλά για όλο το χρόνο, με την στήριξη του Υπ.ΠΟ, της Περιφέρειας, του ΕΣΠΑ και των άλλων χρηματοδοτών μας, καθώς προσπαθούμε να αναδομούμε αυτές τις χρηματοδοτήσεις για χρήσιμα πράγματα για τους ανθρώπους της περιοχής».

   Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του 26ου Φεστιβάλ και ο κατάλογος ταινιών της 23ης Camera Zizanio, είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, στο https://olympiafestival.gr/ , απ’ όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί επίσης να προχωρήσει και στην ΔΩΡΕΑΝ έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου για την παρακολούθηση ταινιών που θα προβληθούν από αύριο 2 έως και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, οπότε και πέφτει η αυλαία της φετινής διοργάνωσης.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

This will close in 20 seconds