Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

4ο Γυμνάσιο Πύργου: Οι «Θεμελιωτές» αναβιώνουν στο σχολείο μας

cn

Οι «Θεμελιωτές» αναβιώνουν στο σχολείο μας

Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 επισκέφτηκαν το 4ο Γυμνάσιο Πύργου οι εξαίρετες εκπαιδευτικοί και συγγραφείς κ. Μαρία Μπίρμπα και κ. Ζέτα Αδαμοπούλου και μας μύησαν στα μυστικά της συγγραφής του βιβλίου τους «Θεμελιωτές» εντάσσοντάς τους μαθητές και τις μαθήτριές μας με βιωματικές μεθόδους στην εποχή της οργάνωσης της Ελληνικής Επανάστασης. Οι δύο συγγραφείς ανταποκρίθηκαν με χαρά στην πρόσκλησή μας να έρθουν στο σχολείο και να μιλήσουν για το έργο τους στο πλαίσιο της διδασκαλίας των μαθημάτων της Ιστορίας, της Λογοτεχνίας και της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.

Οι μαθητές/τριες γνώρισαν αθέατες πτυχές της ιστορίας και απόλαυσαν την παρουσίαση του βιβλίου μέσα από την αφήγηση και την παρουσίαση επιλεγμένων σκηνών με αποτέλεσμα να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία και να μεταφερθούν νοερά στο ιστορικό κλίμα της εποχής γνωρίζοντας τους πρωταγωνιστές του ελληνικού επαναστατικού αγώνα του 1821. Επιπλέον, ήρθαν σε επαφή με ήρωες που δεν έχουν αναδειχθεί από την ιστορία, με δολοπλοκίες και μηχανορραφίες που διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στη συγκρότηση της Φιλικής Εταιρείας και της οργάνωσης του ένοπλου αγώνα των Ελλήνων, οι οποίες συνυφαίνονται στο έργο με έναν αρμονικό και ειδυλλιακό τρόπο μαζί με τα πάθη, την αγωνία, τον δυναμισμό και τα διλήμματα που συνθέτουν τους κόσμους και τους τόπους στους οποίους λαμβάνουν χώρα τα δρώμενα.

Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν την εξαιρετική παρουσίαση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τους δημιουργήθηκε προβληματισμός και θέληση για την περαιτέρω ανάγνωση του βιβλίου. Επιπλέον, εισήχθησαν με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο στη θέση των αναγνωστών και αντιλήφθηκαν την αξία της ενασχόλησης με την ιστορία για την πολιτική, εθνική και κοινωνική πορεία της χώρας μας.

Σε αυτό συνέβαλε και η χαρακτηριστική φράση της κ. Μπίρμπα: «Στόχος μας είναι τα παιδιά να πάψουν να είναι μόνο κάτοικοι της χώρας μας και να γίνουν και πολίτες αυτής της χώρας». Αυτή η στοχοθεσία των συγγραφέων άγγιξε τους μαθητές και έδωσε κίνητρα για νέες αναζητήσεις.  Επίσης, η κ. Αδαμοπούλου μάγεψε τα παιδιά μέσα από μουσικοκινητικά παιχνίδια που οργάνωσε στο τέλος της παρουσίασης.

Μέσα από αυτή την επίσκεψη των γηγενών συγγραφέων οι μαθητές/τριές μας διδάχτηκαν πολύτιμες αρχές και αξίες και συνειδητοποίησαν την έννοια των πνευματικών ανθρώπων που επιτελούν ποικίλες λειτουργίες σε μια κοινωνία. Ήταν μια εμπειρία που σίγουρα μας ώθησε στο να γνωρίσουμε καλύτερα το παρελθόν μέσα από την καλλιτεχνική σκοπιά και μας έδωσε κίνητρο για να ενδιαφερθούμε για το μέλλον. Ευχαριστούμε πολύ τις αγαπημένες μας συγγραφείς και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν δυναμικά τη δημιουργική τους πορεία.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

like us on facebook logo iliakanea

This will close in 20 seconds