Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
mixalopoulos antallaktika merced
keapyrgou

Αίτηση αναίρεσης απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηλείας κλήθηκε να εκδικάσει ο Άρειος Πάγος

areiospagos

Αίτηση αναίρεσης απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηλείας κλήθηκε να εκδικάσει ο Άρειος Πάγος, στον οποίο προσέφυγε ο καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία του αδελφού του στη Ζάκυνθο το 2014, με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να την απορρίπτει τελικά με απόφαση που εξέδωσε πριν από μερικούς μήνες, καθώς οι Αεροπαγίτες έκριναν ότι η απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου δεν προσβάλλεται με αναίρεση.

Η υπόθεση που συγκλόνισε το νησί του Ιονίου, εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό το Νοέμβριο του 2015 στον Πύργο, όταν το ΜΟΔ Ηλείας κήρυξε ένοχο τον ηλικιωμένο άνδρα για τις αξιόποινες πράξεις της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, της παράνομης οπλοφορίας και της παράνομης οπλοχρησίας και επέβαλε σ’ αυτόν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την πρώτη πράξη, δηλαδή της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, ποινή φυλάκισης 12 μηνών και χρηματική ποινή δύο χιλιάδων 2.000 ευρώ για τη δεύτερη πράξη, της παράνομης οπλοφορίας και ποινή φυλάκισης 3 ετών για την τρίτη πράξη, της παράνομης οπλοχρησίας και στη συνέχεια καθόρισε εις βάρος του, εκτός από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, συνολική ποινή 3 ετών και 6 μηνών.

Ακολούθως, ο 82χρονος σήμερα καταδικασμένος για ανθρωποκτονία άσκησε αυθημερόν την έφεσή του κατά της καταδικαστικής εις βάρος του απόφασης, μετά τη συζήτηση της οποίας εκδόθηκε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών, με την οποία απορρίφθηκε η ασκηθείσα έφεση, ως ανυποστήρικτη, γιατί ο ένοχος δεν εμφανίσθηκε στο εν λόγω δευτεροβάθμιο δικαστήριο, παρότι κλητεύθηκε νομίμως και εμπροθέσμως.

Στη συνέχεια, κατά της τελευταίας απόφασης, του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών άσκησε αίτηση ακύρωσης διαδικασίας, η οποία όμως απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη με απόφαση του ίδιου δικαστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 Ιανουαρίου 2023 επιδόθηκε νομίμως και εμπροθέσμως στον κρατούμενο η σχετική ειδοποίηση του Γραμματέα της Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, την οποίαν παρέλαβε ο ίδιος στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, όπου σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» κρατείται εκεί εκτίοντας την ποινή που του έχει επιβληθεί, προκειμένου να παραστεί στο ακροατήριο του Αρείου Πάγου και στη δικάσιμο τον Φεβρουάριο του 2023, για να εκθέσει τις απόψεις του σχετικά με το παραδεκτό ή μη της αίτησης αναίρεσής του κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηλείας.

Ο καταδικασμένος όμως δεν εμφανίστηκε ενώπιον αυτού του Συμβουλίου την ημέρα της δίκης της υπόθεσής του, ούτε εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, όταν η υπόθεση εκφωνήθηκε στη σειρά της. Σύμφωνα με τα παραπάνω και όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της τελικής απόφασης των Αεροπαγιτών του Ζ’ Ποινικού Τμήματος, δεδομένου ότι με αναίρεση προσβάλλεται μόνο η απόφαση που απορρίπτει την έφεση ως ανυποστήρικτη, στην προκειμένη περίπτωση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, και όχι η απόφαση του πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου (Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηλείας), η κρινόμενη αίτηση, με την οποία διώκεται η αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηλείας, απορρίφθηκε ως απαράδεκτη. Η συγκεκριμένη απόφαση δημοσιεύθηκε από τον Άρειο Πάγο τον περασμένο Ιούνιο.

Στην εισήγησή της άλλωστε και η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βιργινία Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η κρινόμενη αίτηση αναιρέσεως πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη διότι στρέφεται κατά αποφάσεως που δεν προσβάλλεται με αναίρεση. Όσον αφορά την υπόθεση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής από την εφ. «Πατρίς», εκτυλίχθηκε τον Αύγουστο του 2014, όταν ο 72χρονος τότε κρατούμενος πυροβόλησε τρεις φορές τον αδελφό του, στην κοιλιακή χώρα. Μεταξύ των δύο αδελφών είχε προηγηθεί έντονη λογομαχία που κατέληξε σε σφοδρή συμπλοκή με το μοιραίο αποτέλεσμα.

Ο δράστης με το θύμα φέρεται να είχαν για πολλά χρόνια, οικογενειακές και κτηματικές διαφορές

patris

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

iliakanealikeusomfacebook

This will close in 20 seconds