Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Η μεγαλύτερη στα χρονικά επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ σε Ελλάδα και Ευρώπη, για την καταπολέμηση της «πειρατείας» συνδρομητικών υπηρεσιών- Σύλληψη και στην Ηλεία ΙΙ

syndromitikes platformes 680

Δεκάδες συλλήψεις για την καταστολή συνδρομητικής “πειρατείας” – Η μεγαλύτερη επιχείρηση στα χρονικά

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το iliakanea.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μεγαλύτερη στα χρονικά επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ σε Ελλάδα και Ευρώπη, για την καταπολέμηση της «πειρατείας» συνδρομητικών υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 01-12-23 ταυτόχρονα σε δεκάδες περιοχές σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Δυτική Μακεδονία. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προετοιμασία της επιχείρησης διήρκησε πολλούς μήνες, περιέχει ογκωδέστατη δικογραφία εκατοντάδων σελίδων και ανάμεσα στους δεκάδες συλληφθέντες, αλλά και σε άτομα που αναζητούνται, φέρονται να είναι και πρόσωπα υπεράνω κάθε υποψίας, καθώς ξέπλεναν δεκάδες εκατομμύρια σε εικονικές επιχειρήσεις “φαντάσματα”.

Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες έρευνες σε οικίες, φυσικά καταστήματα, οχήματα και επιχειρήσεις σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και στην γιγαντιαία επιχείρηση έλαβαν μέρος περισσότερα από 50 ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και φυσικά δικαστικοί λειτουργοί. Η έρευνα εστίασε σε τεράστια εγκληματική οργάνωση με πλοκάμια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, που εμπλέκονταν σε παράνομη διανομή και πώληση συνδρομητικού πειρατικού υλικού, στοιχειώνοντας τη σοβαρή απειλή που αντιπροσωπεύει η συνδρομητική πειρατεία για τις νόμιμες βιομηχανίες,  τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις επενδύσεις, αλλά και τα εκατομμύρια διαφυγόντα έσοδα του κράτους. 

Αναγνώστες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης απέστειλαν φωτογραφίες με δεκάδες παράνομους αποκωδικοποιητές σε κάδους απορριμμάτων στα Ιωάννινα και στην Αθήνα, προφανώς από τις απειλούμενες ποινικές διώξεις και πρόστιμα που πλέον επίκεινται για τους τελικούς απλούς χρήστες. 

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί ψηφιακά και χειρόγραφα πελατολόγια χιλιάδων απλών οικιακών χρηστών με στοιχεία διεύθυνσης και κινητά τηλέφωνα, μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά επιμελώς κρυμμένα, μεγάλος αριθμός ψηφιακών μέσων (υπολογιστές με παράνομα λογισμικά διαχείρισης πελατών, κινητά τηλέφωνα, παράνομοι αποκωδικοποιητές) καθώς επίσης πλήθος ψηφιακών χρηματικών συναλλαγών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.  Ενώ αναμένονται επίσημες επικαιροποιημένες ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η επιχείρηση αυτή αναδεικνύει για άλλη μία φορά το “πάρτι” εκατομμυρίων που υπάρχει πίσω από αυτές τις έκνομες δραστηριότητες, αλλά και την προηγούμενη απουσία της πολιτείας που άφησε να γιγαντωθεί αυτή η “παρα-συνδρομητική” μπίζνα.

Αυτή η παραοικονομία στοιχειώνει για χρόνια την χώρα μας, είναι δυστυχώς τροχοπέδη και πρέπει επιτέλους να υπάρξουν λύσεις βιώσιμες, μακροπρόθεσμες και αποτελεσματικές. 

Αξιοσημείωτη είναι και η τεράστια δουλειά που έχει γίνει από τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα, καθώς και του προϊσταμένου του τμήματος θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας Ευθύμιου Λύσσαρη  και της ομάδας του της ίδιας Υπηρεσίας. Σε μία πρωτοφανής σε έκταση επιχείρηση για τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δεδομένα, κατάφεραν να αποκρυσταλλώσουν το σύνολο σχεδόν του τεράστιου εγκληματικού δικτύου, με μηδενικές διαρροές και άκρα μυστικότητα, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο για ταυτόχρονες επιχειρήσεις σχεδόν σε όλη την επικράτεια.   

Αυτό αποδεικνύει ότι τέτοια πρότυπα υπηρεσιών με αποφασιστικότητα, αφοσίωση, επαγγελματισμό και όραμα, μπορούν να εγκαθιδρύσουν την αίσθηση ασφάλειας της κοινότητας, καθώς και να δείξουν τον δρόμο σε άλλες Υπηρεσίες για παρόμοιες επιτυχίες.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την παρούσα υπόθεση,αλλά και το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών που χειρίστηκε με τεράστια επιτυχία παρόμοιες υποθέσεις στο παρελθόν, έφεραν στο ελληνικό προσκήνιο τις σημαντικότατες  εγκληματικές προεκτάσεις των εγκλημάτων “πειρατείας” συνδρομητικής. Απέδειξαν ότι η ποινική ελαφρότητά της παράνομης θέασης που υπήρχε στο παρελθόν και οι φαινομενικά μικρές μηνιαίες συναλλαγές 15 και 20 ευρώ, τελικά μεταφράζονταν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διαφυγόντα έσοδα του κράτους, που φρέναραν την κοινωνική ευημερία, τους κοινωνικούς πόρους, αλλά και την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Το παράνομο “ψυχαγωγικό ναρκωτικό” απασχολεί τις περισσότερες χώρες του κόσμου και όσο αυξάνεται η τεχνολογία και επεκτείνεται το διαδίκτυο, τόσο οι νομοθέτες θα πρέπει να αφουγκράζονται τις εξελίξεις και να προβλέπουν τις έκνομες ενέργειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές προετοιμάζονται για περαιτέρω έρευνες σε όλη την επικράτεια,  με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη περισσότερων ατόμων που συμμετέχουν σε παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες, συνυπολογίζοντας πλέον και την συνυπευθυνότητα των τελικών χρηστών-παράνομων συνδρομητών.  

Αναμένοντας τις ποινικές διώξεις και τις απολογίες των συλληφθέντων σε εισαγγελέα και ανακριτή τις επόμενες ώρες, στο στόχαστρο των αρχών πλέον μπαίνει ολόκληρη η δομή λειτουργίας της εγκληματικής οργάνωσης συνδρομητικών υπηρεσιών και η κατανόηση ακολουθίας του χρήματος. 

Από την μία, υπάρχει πολυπλοκότητα κατανόησης του εγκληματικού δικτύου, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελείται από πυραμιδική εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους (servers -data centers, αρχηγούς, υπαρχηγούς, ταμίες και μεταπωλητές πολλαπλών επιπέδων), με στεγανή διαστρωμάτωση (τύπου μαφίας) και με ψηφιακή δικτυακή δομή σε dark web και κακόβουλη εκμετάλλευση ιδιωτικότητας και ανωνυμίας του διαδικτύου. Από τη άλλη έχουμε τους φυσικούς χρηματοδότες της εγκληματικής οργάνωσης, που δεν είναι άλλοι από απλούς πολίτες όλων των εισοδηματικών κλιμακίων και όλων των ηλικιών.

Συνεπώς φαίνεται πως η λύση έρχεται από την διάρρηξη της αλυσίδας ροής του χρήματος μεταξύ των δύο προαναφερόμενων μερών.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τις αντι-εγκληματικές καμπάνιες αλλαγής καταναλωτικής κουλτούρας, πλέον θα  χρησιμοποιηθούν όλα τα νομοθετικά και συνταγματικά εργαλεία και θα αξιολογούνται ποινικά όλες οι αποδεδειγμένες παράνομες οικονομικές συναλλαγματικές σχέσεις μεταξύ χρηστών και εγκληματικών δικτύων. Επιτέλους πρέπει η Ελλάδα να ξεφύγει από ουραγός στην καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων παραβιάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας και να  δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και ελπίδας ανάπτυξης.   

Ηλεία: Σύλληψη για την κομπίνα με συνδρομητικές πλατφόρμες!

syndromitikes platformes 680

Ηλεία: Χοντρή μπίζνα με συνδρομητικές πλατφόρμες! – Χειροπέδες σε γνωστό επιχειρηματία

Εκτός από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, είχε τον ρόλο του μεταπωλητή, στην σπείρα εμπλέκονται τουλάχιστον δέκα άτομα ακόμα τα οποία έχουν επίσης συλληφθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Στη σύλληψη ενός επιχειρηματία που φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση πειρατείας συνδρομητικών καναλιών προχώρησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που έστησε μια επιχείρηση «αστραπή» στη νότια Ηλεία και φαίνεται πως έβγαλε «λαβράκι».

Ειδικότερα, εκτός από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, είχε τον ρόλο του μεταπωλητή, στην σπείρα εμπλέκονται τουλάχιστον δέκα άτομα ακόμα τα οποία έχουν επίσης συλληφθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Με δεδομένο μάλιστα, αφενός πως τα κέρδη από τον διαμοιρασμό των του περιεχομένου πλατφορμών συνδρομητικής τηλεόρασης ανερχόταν σε πολλές χιλιάδες ευρώ και τα οποία έχουν ήδη κατασχεθεί, και αφετέρου ότι το πελατολόγιο της σπείρας άγγιζε σχεδόν τα 2500 άτομα, η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες που έχουν απασχολήσει την περιφέρεια.

Αν και ακόμα δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε έξι πόλεις της περιφέρειας όπου πραγματοποιήθηκαν έφοδοι της Αστυνομίας σε σπίτια και καταστήματα και έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις.

Μεγάλο κύκλωμα, μεγάλη επιχείρηση

Όλα δείχνουν ότι οι Αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν ίσως ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα τηλεοπτικής πειρατείας στη χώρα μας των τελευταίων ετών. Μάλιστα αυτή τη φορά υπάρχουν αναφορές ότι οι έρευνες της Αστυνομίας δεν επικεντρώθηκαν μόνο σε αυτούς που «πουλάνε» πειρατικά υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης αλλά και σε «πελάτες», δηλαδή σε τελικούς χρήστες που παρακολουθούν πειρατική τηλεόραση και κάνουν παράνομη χρήση συνδρομητικών υπηρεσιών από διάφορες τηλεοπτικές πλατφόρμες. Αντίστοιχη επιχείρηση με αυτή της Ηλείας, πραγματοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μάλιστα τοπικά μέσα ανέφεραν ότι πάνοπλοι αστυνομικοί απέκλεισαν δρόμους και πραγματοποίησαν εφόδους σε σπίτια και επιχειρήσεις ενώ έγιναν και πολλές συλλήψεις.

Η επιχείρηση στην Πάτρα

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο εξαρθρώθηκε στην Πάτρα εγκληματική οργάνωση παράνομης παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης με 10 συλλήψεις.

Σύμφωνα με την Αστυνομία τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχοντας συγκροτήσει πελατολόγιο 13.000 ατόμων στην Ελλάδα, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος συνολικού ύψους άνω των 25.000.000 ευρώ, προκαλώντας ταυτόχρονα οικονομική ζημία στις δικαιούχες εταιρείες, ύψους 100.000.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

stamoulis anakainisi

This will close in 20 seconds