Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Ερώτηση στη Βουλή για τη μελέτη του φράγματος Πηνειού

nikolakopoulosandreasvouli

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

Ερώτηση για τη μελέτη

του φράγματος Πηνειού

-Εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάπτυξης του νομού σε όλα τα επίπεδα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, αναφορικά με την εξέλιξη της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου για την εκπόνηση της μελέτης για το φράγμα Πηνειού στη λίμνη Κ. Καραμανλή. 

Στην ερώτησή του ο Ηλείος βουλευτής υπενθυμίζει ότι ο προκάτοχος του κ. Σταϊκούρα τον Μάρτιο του 2022εξέδωσε απόφαση συνολικού προϋπολογισμού ύψους 8.610.434,72€ που αφορά το φράγμα  Πηνειού στη Λίμνη Καραμανλή στο Νομό Ηλείας και εγκρίθηκε και η δέσμευση  ποσού 3.500.000,00 ευρώ  για την σύναψη δημόσιας σύμβασης εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Μελέτες συμπληρωματικών έργων φράγματος Πηνειού για ανακαίνιση προσβασιμότητα ασφάλιση και ανάδειξή του και μελέτες έργων ταμίευσης άρδευσης και ύδρευσης τ. Δήμου Ωλένης Ηλείας».

Το αντικείμενο της μελέτης

Η σχετική έγκριση αφορά στην διακήρυξη τευχών δημοπράτησης για την: Διακήρυξη Ανοικτής Διαδικασίας, το Τεύχος Συγγραφής Υποχρεώσεων, το Τεύχος Τεχνικών Δεδομένων, το Τεύχος Προεκτιμώμενης Αμοιβής και το Ευρωπαϊκό ενιαίο έγγραφο Σύμβασης.

Όπως εξηγεί ο κ. Νικολακόπουλος, πρόκειται για μελέτη εξαιρετικά σημαντική καθώς έχει ως αντικείμενό της την υδρολογική διερεύνηση των δυνατοτήτων του ταμιευτήρα Πηνειού – Διαχείριση του υδατικού δυναμικού, καθώς και την ενίσχυση του ταμιευτήρα από γειτονικές υδρολογικές λεκάνες, εφόσον βεβαίως διαπιστωθεί ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Προβλέπεται δε, η εγκατάσταση συστήματος αυτόματου ελέγχου της παρακολούθησης του φράγματος και των συνοδών έργων του ταμιευτήρα Πηνειού, η  περιβαλλοντική αναβάθμιση των παραλίμνιων περιοχών και η ανάδειξή τους, η  αξιοποίηση της αλιείας του ταμιευτήρα, η κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων στην περιοχή Μανωλάδας και η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας, συντήρησης με τα νέα δεδομένα των κατασκευασμένων δικτύων του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων. 

Επιπλέον, στην ίδια μελέτη περιλαμβάνεται η κατασκευή νέων έργων άρδευσης και ύδρευσης του τ. Δήμου Ωλένης, με την κατασκευή λιμνοδεξαμενής και του φράγματος Βλαχαίικου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Νικολακόπουλος, η εν λόγω μελέτη άπτεται των προσπαθειών που γίνονται για την περαιτέρω ανάπτυξη του Νομού Ηλείας σε όλα τα επίπεδα, γι’ αυτό και κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική.

Τα ερωτήματα

Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολακόπουλος ερωτά τον κ. Σταϊκούρα:

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου εκπόνησης της μελέτης για το Φράγμα του Πηνειού;
  2. Σε ποιες άλλες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να γίνει  έλεγχος στατικότητας και ασφάλειας του Φράγματος Πηνειού;

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos