Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
mixalopoulos antallaktika merced
keapyrgou

Απειλούν να εμποδίσουν την Πατρών-Πύργου ιδιοκτήτες ακινήτων λόγο αποζημίωσης

patra pyrgos olympiaodo

Αχαΐα: Απειλούν να εμποδίσουν την Πατρών-Πύργου ιδιοκτήτες ακινήτων-Δεν έχουν πάρει ακόμα αποζημίωση

«Γελάει και μαζί κλαίει ο κόσμος με την κοροϊδία». Με αυτό το δηκτικό σχόλιο υποδέχθηκε ο δικηγόρος Γιώργος Βλάχος την ανακοίνωση που έκανε προ ημερών το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, περί… επίσπευσης των διαδικασιών για την αποζημίωση απαλλοτριωμένων εκτάσεων της Αχαΐας, στον υπό κατασκευή οδικό άξονα Πατρών-Πύργου.

Το ποσό που εγκρίθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ύψους 1.542.805,20 ευρώ και αφορά δικηγορικές αμοιβές και δικαστικά έξοδα, καθώς, επίσης, κάποιες συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις σε Παραλία, Βραχνέικα, Ριόλο, Απιδεώνα, Καγκάδι, Αλισσό, Κάτω Αλισσό, Αγιοβλασίτικα, Πετροχώρι, Κάτω Αχαΐα και Καραίικα.

Δεν το λες και αστρονομικό. Ούτε καν επαρκές για να ικανοποιήσει τους εκατοντάδες θιγόμενους της Πατρών-Πύργου, όπως είπε στην «Πελοπόννησο» ο κ. Βλάχος, καθώς εμπαίζονται από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο με περισσή θρασύτητα προβαίνει σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις, ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό Δημόσιο έχει ασκήσει αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου, για τις αποφάσεις του Εφετείου με τις οποίες οριστικοποιήθηκαν οι τιμές μονάδας των απαλλοτριωμένων ακινήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, για τις κύριες απαλλοτριώσεις της Πατρών-Πύργου, οφείλονται ακόμα στους δικαιούχους αποζημιώσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ, αλλά το ελληνικό Δημόσιο αρνείται την καταβολή τους. Για τον λόγο αυτό οι θιγόμενοι έχουν προβεί σε κατασχέσεις σε βάρος του και μάλιστα με ετήσιο τόκο υπερημερίας 7%.

«Καλό είναι να σταματήσουν να προκαλούν τον κόσμο, ο οποίος έχει φτάσει στο όριο της αυτοδικίας και σκοπεύει να ξανακαταλάβει τα ακίνητά του, εμποδίζοντας την υλοποίηση του έργου, εάν δεν αποζημιωθούν σύντομα. Κάποια ακίνητα έχουν καταληφθεί εδώ και 14 χρόνια και το ελληνικό Δημόσιο εμπαίζει ακόμα τους ιδιοκτήτες τους. Είναι ντροπή» τόνισε στην «Π» ο κ. Βλάχος.

Οπως είπε, για το Πάτρα-Πύργος υπάρχουν 16 δικαστικές αποφάσεις για τις κύριες απαλλοτριώσεις που έγιναν το 2008 και τις συμπληρωματικές που ακολούθησαν το 2012 και το 2022. Εχουν βγει οριστικές αποφάσεις από τα Εφετεία για τις τιμές μονάδας και επειδή το Δημόσιο δεν συμφωνεί με αυτές, δεν πληρώνει και έχει προσφύγει στον Αρειο Πάγο, ζητώντας να μειωθούν οι αξίες των περιουσιών που κατέλαβε.

Μάλιστα, ο κ. Βλάχος τόνισε ότι με την τακτική του «δεν πληρώνω» το Δημόσιο επιβαρύνει όλους τους φορολογούμενους, καθώς οι τελικές αποφάσεις που βγαίνουν μετά από χρόνια είναι υπέρμετρα «φουσκωμένες» με τόκους υπερημερίας. Μια τέτοια απόφαση έχει και ο ίδιος, για απαλλοτρίωση που καθυστερούσε από το 1992 και ενώ ο ιδιοκτήτης έπρεπε να λάβει ποσό περίπου 3.000 ευρώ, τελικά πληρώθηκε σήμερα με 50.000 ευρώ.

pelop.gr

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

happyday0324

This will close in 20 seconds