Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας: Καλεί με επιστολή του τους Βουλευτές του Νομού να αναλάβουν της ευθύνες τους για το θέμα της σχεδιαζόμενης υποβάθμισης του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας

dsamaliadas

Αξιότιμη κυρία και αξιότιμοι κύριοι (κυβερνητικοί) βουλευτές του νομού μας

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας έχει εδώ και πολύ καιρό εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του σχετικά με τη διαφαινόμενη και προωθούμενη υποβάθμιση και κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Έχει έγκαιρα χτυπήσει το καμπανάκι της επιφυλακής και έχει θέσει άπαντες προ των ευθυνών τους. Πολιτευόμενους, αιρετούς, φορείς, πολίτες, την τοπική κοινωνία ολόκληρη.

Δυστυχώς, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των υπευθύνων ,έφτασε η ώρα που οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν και η κυβέρνηση προωθεί
νομοσχέδιο για την Αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας, σύμφωνα με το οποίο καταργείται το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, μετατρεπόμενο σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας (Πύργου) και καταργούνται πλήρως τα Ειρηνοδικεία Αμαλιάδας, Γαστούνης και Μυρτουντίων (Λεχαινών).

Πρόκειται για τραγική εξέλιξη και μετατροπή του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας σε μικρό περιφερειακό δικαστικό σχηματισμό β διαλογής. Η πρόσβαση 80.000χιλιάδων πολιτών του νομού μας στη Δικαιοσύνη θα γίνει πολύ πιο δύσκολη και πολύ πιο δαπανηρή.

Η ίδια η απονομή της Δικαιοσύνης για όλο το νομό Ηλείας θα καταστεί περισσότερο χρονοβόρα και λιγότερο ποιοτική σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, καθόσον είναι βέβαιο -και το γνωρίζετε- ότι το Πρωτοδικείο του Πύργου δεν μπορεί να απορροφήσει επαρκώς και χωρίς σοβαρό κόστος για την απονομή του Δικαίου τον μεγάλο όγκο δουλειάς που επί δεκαετίες υπηρετεί με εξακριβωμένη και πανθομολογούμενη επάρκεια και ταχύτητα το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας για τον μισό νομό Ηλείας. Εάν ο στόχος της Κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και η μείωση του κόστους αυτής, η στοιχειώδης λογική επιτάσσει, όχι την υποβάθμιση αλλά την αναβάθμιση ενός πρότυπου δικαστικού σχηματισμού για την Δικαιοσύνη και την κοινωνία, όπως του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Η υποβάθμιση και ο κατακερματισμός ενός υγιούς Πρωτοδικείου, όπως της Αμαλιάδας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όχι στην επιτάχυνση αλλά στην επιβράδυνση των ρυθμών απόδοσης της Δικαιοσύνης και στην τεράστια αύξηση του κόστους πρόσβασης σε αυτή αλλά και της εν γένει λειτουργίας της στον νομό Ηλείας.

Το πλήγμα για την πόλη της Αμαλιάδας, το Δήμο Ήλιδας και ολόκληρη τη βόρεια Ηλεία θα είναι ανεπανόρθωτο.Το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας ιδρύθηκε με τεράστιους αγώνες πριν από 80ακριβώς χρόνια και αποτέλεσε όλες αυτές τις δεκαετίες το σημαντικότερο πόλοοικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και αστικής ανάπτυξης της περιοχής.Χωρίς υπερβολή, η κατάργησή του ισοδυναμεί με πισωγύρισμα ενός αιώνα,υποβαθμίζοντας και μετατρέποντας τον Δήμο Ήλιδας και την βόρεια Ηλεία σε άγονηπεριφέρεια, που θα διώχνει τα παιδιά μας από τον τόπο τους. Όλος ο νομός Ηλείας έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια οδυνηρά πλήγματα.

Τόσο από φυσικές αιτίες και καταστροφές (σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες) όσο και από πολιτικές επιλογές. Αποκόπηκε πλήρως από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποδυναμώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα Νοσοκομεία του νομού και κυρίως το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, ενώ και οι υπόλοιπες υποδομές του νομού βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Ο νομός μας σε μια σειρά από δείκτες, που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την ευημερία ενός τόπου παρουσιάζει ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο και βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης μεταξύ των ΠΕ της χώρας. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αντιστοιχεί στο 67% του εθνικού μέσου όρου και στο36% του μέσου όρου της ΕΕ, κατατάσσοντας την Ηλεία στις χαμηλότερες θέσεις (42 η ) ανάμεσα στις ΠΕ της χώρας.

Ο πληθυσμός της Ηλείας με βάση την απογραφή του 2021 ανέρχεται σε 149.350 κατοίκους έχοντας υποστεί την τελευταία δεκαετία μια δραματική μείωση κατά 10.000 κατοίκους, δηλαδή το 6,2% του πληθυσμού της. Η μείωση αυτή είναι διπλάσια από την μείωση του γενικού πληθυσμού της χώρας (3,2%),αποδεικνύοντας την υποβάθμιση και εγκατάλειψη του νομού μας. Ενώ, λοιπόν, ισχύουν όλα τα παραπάνω και εσείς τα γνωρίζετε, το επερχόμενο νομοσχέδιο έρχεται να βυθίσει ολόκληρο το Νομό σε βαθύτερη υπανάπτυξη και το βόρειο τμήμα αυτού σε ένα αδιέξοδο αντιαναπτυξιακό τέλμα. Και μάλιστα προς βλάβη της απονομής της Δικαιοσύνης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας, αλλά και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχουν ήδη εκφράσει την εντονότατη αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο για τον αποκαλούμενο νέο δικαστικό χάρτη.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε από εσάς αξιότιμη κυρία και αξιότιμοι κύριοι βουλευτές να αναλάβετε τις ευθύνες που πηγάζουν από το αξίωμά σας, να αναλογιστείτε την προσωπική και ιστορική ευθύνη που έχετε, να τιμήσετε την ψήφο των πολιτών που σας επέλεξαν να τους εκπροσωπείτε και να μην στηρίξετε με την ψήφο σας ένα νομοσχέδιο που θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στον τόπο μας, αλλά θα βλάψει και την ίδια τη Δικαιοσύνη.
Σας καλούμε να πείτε ΟΧΙ στην κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και των Ειρηνοδικείων της περιοχής, ΟΧΙ στην περαιτέρω απαξίωση και υποβάθμιση του τόπου μας Όλοι κρινόμαστε….

Με εκτίμηση και συναίσθηση των ιστορικών ευθυνών του

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos