Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Δήμος Πύργου: Εκδήλωση μνήμης την Κυριακή 14/07 για τους 23 πεσόντες στα «Φονικά» της Δ.Κ. Κάρατουλα

image 15 13

Την Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 10:30 π.μ.

Ογδόντα χρόνια έχουν περάσει από την εκτέλεση των 23 πατριωτών στα «Φονικά» της Δ.Κ. Καράτουλα από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και ο δήμος Πύργου τιμά τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας με μια λιτή εκδήλωση μνήμης, την Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 10:30 π.μ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης που έχει αναγείρει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ωλένης στο σημείο του επαρχιακού δρόμου Καράτουλα-Μουζακίου, όπου έγινε η εκτέλεση.

Το Ιστορικό

Το αποκορύφωμα του μίσους και του παραλογισμού των κατακτητών γράφεται στη θέση «φονικά» του δήμου Ωλένης. Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, από νωρίς το πρωί στις 14 Ιουλίου του 1944, ημέρα Παρασκευή, λίγο πάνω από το γεφύρι που βρίσκεται στην περιοχή, οι Γερμανοί έπιασαν 23 άτομα, μεταξύ των οποίων γέροι, γυναίκες και παιδιά.

Αργά το απόγευμα οδηγήθηκαν στον τόπο θυσίας και εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα. Τα περισσότερα από τα θύματα προέρχονταν από το χωριά Χειμαδιό και Καράτουλα.

fonika KARATOYLA n e1720620097864

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

like us on facebook logo iliakanea

This will close in 20 seconds