Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Διονύσης Καλαματιανός: «Είχαμε προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα  των ναυτικών φωτοβολίδων»

kalamatianosdion

Με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτή Ηλείας, Διονύση Καλαματιανού, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα σημαντικά κενά ασφαλείας στη διαχείριση των ειδών πυροτεχνίας.

Το πρόσφατο περιστατικό με τα επεισόδια έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, εξελίχθηκε σε τραγωδία, καθώς ο αστυνομικός των ΜΑΤ Γιώργος Λυγγερίδης που είχε τραυματιστεί σοβαρά από ναυτική φωτοβολίδα στη διάρκεια αυτών, τελικά κατέληξε. Πρόκειται για ένα συμβάν που ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των ειδών πυροτεχνίας, μεταξύ αυτών των φωτοβολίδων ναυτικού τύπου και τα κενά ασφαλείας που υπάρχουν στην εμπορία, χρήση και καταστροφή τους. Παράλληλα, ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την καθυστέρηση της απαιτούμενης νομοθέτησης, καθώς και για τη μη προσαρμογή στις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας.  Δυστυχώς, αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι να βρίσκονται εύκολα στα χέρια ανθρώπων που δεν θα έπρεπε, πυροτεχνήματα, όπως οι ναυτικές φωτοβολίδες, που μπορούν να λειτουργήσουν ως φονικά όπλα.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήδη από το 2022 είχε αναδείξει στη Βουλή, μέσω του αναπληρωτή τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Διονύση Καλαματιανού, τους κινδύνους από τη χρήση των ειδών πυροτεχνίας, όπως είναι οι ναυτικές φωτοβολίδες, καθώς και την ανάγκη άμεσης νομοθέτησης για τη ρύθμιση του θέματος. Όμως, ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αν και δεσμεύτηκε εντός της Βουλής ότι θα νομοθετήσει άμεσα σχετικά, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που είχε επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τελικά δεν έπραξε απολύτως τίποτα. Ειδικότερα, από αυτή την εξαγγελία του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη μέχρι σήμερα, έχουν περάσει σχεδόν είκοσι (20) μήνες, δίχως να έχει αναληφθεί καμία νομοθετική πρωτοβουλία από πλευράς κυβέρνησης για το μείζον και ευαίσθητο αυτό ζήτημα. 

Η κυβέρνηση για ακόμα μία φορά έλαβε μέτρα μετά από κάποιο τραγικό συμβάν, παραβλέποντας ωστόσο, για να καλύψει τις ευθύνες της, να συμπεριλάβει σε αυτά, τη νομοθέτηση διαχείρισης εμπορίας, χρήσης και καταστροφής των ειδών πυροτεχνίας.   

Καλούνται, λοιπόν, οι αρμόδιοι Υπουργοί να απαντήσουν:

  1. Γιατί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην κατάθεση σχεδίου νόμου που θα ρυθμίζει επαρκώς και με σαφήνεια την εμπορία, τη χρήση και την καταστροφή των ειδών πυροτεχνίας;
  2. Ποιος ο αριθμός των αδειών εμπορίας ειδών πυροτεχνίας, που έχουν εκδοθεί και ισχύουν σήμερα;
  3. Ποια τα αποτελέσματα της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με έργο την επεξεργασία σχεδίου νόμου για ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα είδη πυροτεχνίας και σε συστήματα ανάφλεξης αυτών; Ποιες οι προτάσεις της; Υπήρξε σχετικό σχέδιο νόμου και αν ναι, γιατί δεν ήρθε προς συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοβούλιο;

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds