Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Εγκληματικό δίκτυο με προεκτάσεις στην Ηλεία εμπορευόταν ανθρώπους με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση

emporia anthropon elas 0512

Εγκληματικό δίκτυο με προεκτάσεις στην Ηλεία, που εμπορευόταν ανθρώπους, με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση, αποκάλυψε η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Καταπολέμησης  Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

Δίκτυο εργασιακής εκμετάλλευσης αλλοδαπών δρούσε και στην Ηλεία

Εγκληματικό δίκτυο με προεκτάσεις στην Ηλεία, που εμπορευόταν ανθρώπους, με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση, αποκάλυψε η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Καταπολέμησης  Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με την σύλληψη δύο αλλοδαπών και την ταυτοποίηση ακόμα πέντε ατόμων, τα οποία αναζητούνται.

Συνολικά, η εγκληματική οργάνωση απαρτίζεται από εννέα μέλη, ενώ η σύλληψη των δύο, μιας 29χρονης και ενός 30χρονου από το Νεπάλ, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την περασμένη Δευτέρα.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, τα φερόμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης,  στρατολογούσαν, με πρόσχημα καλύτερες οικονομικές απολαβές, ομοεθνείς τους, οι οποίοι εργάζονταν νόμιμα στη Ρουμανία η δράση τους εξαπλώνονταν και σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, όπως η Λακωνία, η Δυτική Αχαΐα και η Ηλεία.

Οι περιοχές αυτές ήταν και ο τελικός προορισμός των θυμάτων, ο αριθμός των οποίων είναι μεγάλος και ακόμα αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης. Εκεί, τα θύματα παραλαμβάνονταν από επιστάτες – μέλη της οργάνωσης που επέβλεπαν και επιτηρούσαν την κίνησή τους, ώστε να διοχετεύονται χρήματα στην εγκληματική οργάνωση από την εργασιακή τους εκμετάλλευση.

metanastes allodapoi ergatess

Σε προσαγωγές πέντε αλλοδαπών εργατών γης από το Πακιστάν προχώρησαν οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου σε συνεργασία με δυνάμεις της ΟΠΚΕ χθες τα ξημερώματα.

Τα έμπειρα στελέχη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους, έκαναν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή του Επιταλίου όπου και βρίσκονταν οι αλλοδαποί εργάτες.

Όπως αποδείχθηκε, οι αλλοδαποί -άνδρες στο σύνολό τους, είναι παράτυποι, καθώς στερούνται των απαραίτητων εγγράφων για τη διαμονή τους στη χώρα μας, και ζούσαν όλοι μαζί σε πρόχειρο παράπηγμα σε αγροτική περιοχή του χωριού.

Και οι πέντε, κρατούνται στην ΔΑ Ηλείας και αναμένεται να ακολουθηθεί η διαδικασία της απέλασής τους.

Να σημειωθεί πως τέτοιου είδους έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα από τους Αστυνομικούς προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο των παράνομων εργατών γης.

Στο μεταξύ, οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, το τελευταίο πολύ διάστημα είναι ανάστατοι καθώς η διαμονή των αλλοδαπών στο χωριό τους, τους έκανε -όπως υποστήριξαν- να φοβούνται, και για το λόγο αυτό, είχαν ενημερώσει τις Αρχές.

Υπόθεση εμπορίας ανθρώπων με προεκτάσεις στην Ηλεία

Στρατολογούσαν αλλοδαπούς για εργασιακή εκμετάλλευση.

Εγκληματικό δίκτυο με προεκτάσεις στην Ηλεία, που εμπορευόταν ανθρώπους, με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση, αποκάλυψε η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Καταπολέμησης  Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με την σύλληψη δύο αλλοδαπών και την ταυτοποίηση ακόμα πέντε ατόμων, τα οποία αναζητούνται.

Συνολικά, η εγκληματική οργάνωση απαρτίζεται από εννέα μέλη, ενώ η σύλληψη των δύο, μιας 29χρονης και ενός 30χρονου από το Νεπάλ, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», σε βάρος τους ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κακουργηματική ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων και παράβαση του κώδικα περί μετανάστευσης. Οι δύο συλληφθέντες παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση και η απολογία τους ενώπιον του Ανακριτή θα λάβει χώρα την ερχόμενη Παρασκευή.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, τα φερόμενα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης,  στρατολογούσαν, με πρόσχημα καλύτερες οικονομικές απολαβές, ομοεθνείς τους, οι οποίοι εργάζονταν νόμιμα στη Ρουμανία. Αφού εξασφάλιζαν την διακίνηση τους στην Ελλάδα και την εγκατάσταση τους σε ενδιάμεσα σημεία-κρησφύγετα, με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη αρχικά και μετέπειτα την Αθήνα, τους αφαιρούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα έως την δήθεν αποπληρωμή του χρέους και τους οδηγούσαν σε χωριά της επαρχίας, όπου απασχολούνταν ως εργάτες σε εποχικές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», η δράση τους εξαπλώνονταν και σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, όπως η Λακωνία, η Δυτική Αχαΐα και η Ηλεία. Οι περιοχές αυτές ήταν και ο τελικός προορισμός των θυμάτων, ο αριθμός των οποίων είναι μεγάλος και ακόμα αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης. Εκεί, τα θύματα παραλαμβάνονταν από επιστάτες – μέλη της οργάνωσης που επέβλεπαν και επιτηρούσαν την κίνησή τους, ώστε να διοχετεύονται χρήματα στην εγκληματική οργάνωση από την εργασιακή τους εκμετάλλευση.

Οι κατηγορούμενοι σύστησαν το εγκληματικό κύκλωμα και δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας από το Σεπτέμβριο του 2023 με μεθοδικό τρόπο δράσης και έχοντας διακριτούς ρόλους.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης, έχοντας την υποστήριξη της εγκληματικής οργάνωσης, οι αλλοδαποί μετακινούνταν αεροπορικώς από τη Ρουμανία προς τη Σερβία και έπειτα οδικώς προς τη Βόρεια Μακεδονία, περνούσαν παράνομα τα χερσαία σύνορα της χώρας μας και μεταφέρονταν από τα μέλη της οργάνωσης με τα ιδιωτικά τους οχήματα με ενδιάμεσους σταθμούς στο κέντρο της Αθήνας, όπου τους παρακρατούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα ως μέσο πίεσης για την αποπληρωμή του χρέους που είχε δημιουργηθεί από τη διακίνηση τους και την εύρεση εργασίας τους.

Η είσοδος των αλλοδαπών, που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση, στην Ελλάδα επιτυγχάνονταν με τη συνδρομή έτερων εγκληματικών ομάδων διακίνησης υπό την καθοδήγηση της 29χρονης γυναίκας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία των συλληφθέντων μελών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ταξιδιωτικά έγγραφα που είχαν παρακρατηθεί και σημειώσεις που αφορούσαν τις κινήσεις των αλλοδαπών, παραστατικά μεταφοράς χρημάτων από τους εργάτες αλλοδαπούς προς την οργάνωση και το χρηματικό ποσό των -950- ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε ένα από τα θύματα εμπορίας λόγω της εργασιακής του εκμετάλλευσης παρασχέθηκε αρωγή και προστασία από την ανωτέρω υπηρεσία, με τη συνδρομή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε ζητήματα εμπορίας ανθρώπων «Α21» και «OUR GREECE».

ert,patris,24news

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds