Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
mixalopoulos antallaktika merced
keapyrgou

ΕΛΛΑΔΑ – Βουλή: Σήμερα η ψηφοφορία επί της τροπολογίας για το μεταναστευτικό – Τι προβλέπει

vouli

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα στις 2 το μεσημέρι, να διεξαχθεί στη Βουλή, τελευταία μέρα συζήτησης και ψήφισης του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η ψηφοφορία επί της τροπολογίας που δίνει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια.

Η τροπολογία προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της Ν.Δ. μετά τη διαφωνία του Αντώνη Σαμαρά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε κομματική πειθαρχία στην ονομαστική ψηφοφορία, εξαιρώντας ωστόσο  τον πρώην πρωθυπουργό.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ονομαστική ψηφοφορία αλλά και στη στάση του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, καθώς υπάρχουν σενάρια που τον θέλουν να μην εμφανίζεται, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός είναι ένας έμπειρος κοινοβουλευτικός και δεν θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει.

Η τροπολογία αναμένεται να υπερψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία η συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι κατέθεσε χθες το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, επιδιώκοντας προφανώς να φέρει σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία, στηρίζει την τροπολογία όπως τη στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά καταλογίζει αναποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επίσης έχει δηλώσει ότι υπερψηφίζει τη ρύθμιση παρόλο που είχε ζητήσει συγκεκριμένες βελτιώσεις και να αποσυνδεθεί η πρόβλεψη που συνδέει την άδεια παραμονής με την εργασία, κάτι το οποίο δεν το έχουμε δει να γίνεται προς το παρόν.
Την τροπολογία υπερψηφίζουν ακόμα η Νέα Αριστερά και αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και η Πλεύση Ελευθερίας.

Την καταψηφίζουν η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη, τα οποία ανέπτυξαν χθες μια έντονη πολεμική εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή την τροπολογία.https://parltv.live.grnet.gr/webtv/#!light

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, χθες επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα ελληνοποιήσεων ή νομιμοποιήσεων, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα και να ενισχύσουμε τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και την αγορά εργασίας.

«Η ρύθμιση που φέρνουμε δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας. Είναι μία περιορισμένη πρωτοβουλία αλλά, σχεδιασμένη και πολύ προσεκτικά προετοιμασμένη, η οποία αφορά εν δυνάμει περί τους 30.000 δικαιούχους. Δεν επιλύει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών αλλά είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που έχουμε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου». Αυτό τόνισε στη Βουλή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για τους «εργάτες γης», και κατηγορώντας όσους διαφωνούν ότι «είτε δεν θέλουν να την διαβάσουν, είτε δεν ξέρουν να τη διαβάζουν, είτε επιμένουν σε πράγματα που δεν υπάρχουν».

Το άρθρο

Ζητήματα αναφορικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες, και ζητήματα σχετικά με τις επενδύσεις πολιτών τρίτων χωρών, ρυθμίζονται σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου (σ.σ. ερανιστικό, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση) που ψηφίζεται σήμερα.

Το άρθρο προβλέπει παράταση ενός έτους για την υποβολή αίτησης από εργοδότη ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Όπως ορίζεται, «εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία».

ert

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

viber image 2024 02 23 12 35 38 848

This will close in 20 seconds