Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
viber image 2023 12 03 13 22 21 358
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk

Φεστιβάλ Πριμαρόλια – Για πρώτη φορά στην Πάτρα!

festival prima Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια για πρώτη φορά στην Πάτρα

Το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023, στην πέμπτη του χρονιά, ταξιδεύει φέτος για πρώτη φορά στην Πάτρα και φιλοξενείται στην εμβληματική Βίλα Κόλλα, στο campus του Πανεπιστημίου Πατρών (Κουκούλι). Με φετινή θεματική τις Παντοπικότητες/Glocalities, αποκωδικοποιεί τους κώδικες της μαύρης σταφίδας, εξερευνώντας την νεότερη ιστορία της πόλης, και παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται η ετήσια έκθεση σύγχρονης τέχνης, η πολυμεσική ιστορική έκθεση, εργαστήρια, εκδηλώσεις λόγου, roundtables για την τέχνη, την ιστορική έρευνα και τον ψηφιακό πολιτισμό, νέες συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ και συναυλίες. Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο Οργανισμός Πριμαρόλια σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, τελώντας υπό την αιγίδα και επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Τα Πριμαρόλια ήταν τα πρώτα καράβια με την νέα σοδειά και την καλύτερη ποιότητα μαύρης σταφίδας που αναχωρούσαν κατά τον 19ο αιώνα για τις αγορές της Ευρώπης, επιστρέφοντας «με πλούτο και πολιτισμό από την Εσπερίαν».

Η Βίλα Κόλλα, επίσημα χαρακτηρισμένη ως «έργο τέχνης», συνιστά ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της σταφιδικής εποχής, συνδυάζοντας την ιστορία και τις εμπορικές και πολιτιστικές διαδρομές της μαύρης σταφίδας από την Αχαΐα στα λιμάνια της Ευρώπης, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Σωτήρης Μπόλης διευθυντής του Φεστιβάλ.  Ο χώρος της Βίλας και η οικογένεια του σταφιδεμπόρου Μιχαήλ Κόλλα ανοίγουν μια ενδιαφέρουσα οπτική σε πλούσιο αρχειακό υλικό μεγάλων οικογενειών – σταφιδεμπόρων της Αχαΐας και της ΒΔ Πελοποννήσου του 19ου και 20ού αιώνα.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

GIANNIKOPOULOS ELAIOTRIBIO 2X5 copy(1)

This will close in 20 seconds