Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Γιατί δεν καταργείται η αλλαγή ώρας παρότι συζητήθηκε επισήμως

allaghoras

Πριν λίγα χρόνια, είχε έρθει στην επικαιρότητα πως η τελευταία αλλαγή ώρας στα ρολόγια στην Ευρώπη ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021, με τα κράτη – μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καλούνταν να επιλέξουν μια από τις δύο ζώνες (χειμερινή ή θερινή).

Ειδικότερα, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα (θερινή και χειμερινή ώρα).

Η συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου «φούντωσε» το 2018, με το debate για τη θερινή ώρα και τη χειμερινή να ωθεί την Κομισιόν να ζητήσει την εφαρμογή του μέτρου με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η κοινή εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μικροσκόπιο των εισηγητών της κάθε πλευράς μπήκαν οι μελέτες που υποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την αλλαγή ώρας στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και σε τομείς όπως η γεωργία και η οδική ασφάλεια.

Ωστόσο, η εν λόγω προώθηση απόφασης για κατάργηση της αλλαγής, μπήκε στον… πάγο και λόγω της πανδημίας κορονοϊού (αρχικά) και λόγω γεωπολιτικών κρίσεων έπειτα (π.χ. πόλεμος στην Ουκρανία). Δεν είχε επίσης ξεκαθαρίσει αν η ώρα που θα έμενε ως μόνιμη θα ήταν η χειμερινή ή η θερινή.

Αυτό το διάστημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής υποστήριξη για να γίνει τελικά πράξη η συγκεκριμένη πρόταση, που βάζει τέλος στα «πήγαινε – έλα» των ρολογιών.

Έτσι, μέχρι …νεοτέρας, θα συνεχίσει να αλλάζει η ώρα από χειμερινή σε θερινή και το αντίστροφο.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos