Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

soly antono rqd
topintzis plaiso
anthoulis 2x5 new 1

Ηλεία: Ξεκινά η Κοινωνική Αντιπαροχή στον Πύργο – Νέες κατοικίες στην Παλμαντούρα μετά από χρόνια αδράνειας

stegh akinita

Ένα νέο κεφάλαιο για τη στεγαστική πολιτική στην Ηλεία φαίνεται να ανοίγει με την ένταξη του Πύργου στο πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής, καθώς ακίνητο της ΔΥΠΑ στην περιοχή της Παλμαντούρας (όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση) περνά πλέον στην αποκλειστική διαχείριση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με στόχο την ανάπτυξη νέων κοινωνικών κατοικιών.

Η εξέλιξη αυτή περιλαμβάνεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής, μέσω της οποίας συνολικά οκτώ ακίνητα της ΔΥΠΑ σε όλη τη χώρα μπαίνουν σε τροχιά αξιοποίησης, ανάμεσά τους και το ακίνητο στον Πύργο.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ηλεία, σε μια περίοδο όπου το στεγαστικό πρόβλημα επηρεάζει ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, νέους ανθρώπους και οικογένειες που δυσκολεύονται να βρουν προσιτή κατοικία.

Το σχέδιο για την Παλμαντούρα

Σύμφωνα με την επίσημη απόφαση, το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Παλμαντούρα του Δήμου Πύργου και ανήκε στον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Το οικόπεδο χωρίζεται σε επτά οικοδομικά τετράγωνα, με στόχο την ανάπτυξη νέων κατοικιών μέσω συνεργασίας του Δημοσίου με ιδιώτες επενδυτές και κατασκευαστικές εταιρείες.

Το μοντέλο της Κοινωνικής Αντιπαροχής προβλέπει ότι μέρος των κατοικιών που θα κατασκευαστούν θα αποδίδεται για κοινωνική χρήση, ενώ το υπόλοιπο θα αποτελεί εργολαβικό αντάλλαγμα προς τον ανάδοχο.

Το Δημόσιο διατηρεί τουλάχιστον το 30% των νέων κατοικιών για κοινωνική στέγαση, δημιουργώντας έτσι ένα μόνιμο απόθεμα κατοικιών για πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στην ίδια περιοχή, μάλιστα, προβλέπεται και η ανέγερση νέου βρεφονηπιακού σταθμού της ΔΥΠΑ, έργο που έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της παρέμβασης.

Τι σημαίνει για την Ηλεία

Η ενεργοποίηση του ακινήτου στον Πύργο θεωρείται μία από τις πρώτες μεγάλες παρεμβάσεις κοινωνικής κατοικίας που προχωρούν στην Ηλεία μετά από δεκαετίες.

Παράλληλα, ανοίγει τη συζήτηση για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αναξιοποίητες δημόσιες εκτάσεις στην περιοχή, ώστε να δοθούν λύσεις όχι μόνο στο στεγαστικό, αλλά και στην τοπική ανάπτυξη, την οικοδομική δραστηριότητα και την παραμονή νέων ανθρώπων στον τόπο τους.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ένα νέο μοντέλο στεγαστικής πολιτικής, με έμφαση στη διαφάνεια, την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της κοινωνικής κατοικίας.

Όπως έχει δηλώσει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, η κοινωνική αντιπαροχή αποτελεί εργαλείο που μετατρέπει αδρανή δημόσια ακίνητα σε νέες κατοικίες, αυξάνοντας συνολικά το διαθέσιμο στεγαστικό απόθεμα και προσφέροντας λύσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά και νέες οικογένειες.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos