Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Κομισιόν – Έγκριση χρήσης γλυφοσάτης στην ΕΕ για ακόμα μια δεκαετία

tracker alonistiki

Έγκριση χρήσης γλυφοσάτης στην ΕΕ για ακόμα μια δεκαετία δίνει η Κομισιόν

instagram

Τα κράτη μέλη δεν κατέληξαν στην ειδική πλειοψηφία που απαιτείται για την ανανέωση ή την απόρριψη της έγκρισης της ουσίας «glyphosate» στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στην επιτροπή προσφυγών. Είχε προηγηθεί ψηφοφορία στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών (SCOPAFF) στις 13 Οκτωβρίου, κατά την οποία δεν είχε και πάλι καταστεί δυνατό να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των κρατών μελών για την ανανέωση ή την απόρριψη της πρότασης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ και ελλείψει της απαιτούμενης πλειοψηφίας η Επιτροπή υποχρεούται τώρα να εκδώσει σχετική απόφαση πριν από τις 15 Δεκεμβρίου 2023, όταν δηλαδή πρόκειται να λήξει η τρέχουσα περίοδος έγκρισης.  Η Επιτροπή, με βάση τις ολοκληρωμένες εκτιμήσεις ασφάλειας που διενεργήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα προχωρήσει στην ανανέωση της έγκρισης της ουσίας glyphosate για περίοδο 10 ετών, υπό ορισμένους νέους όρους και περιορισμούς. Στους περιορισμούς αυτούς περιλαμβάνεται η απαγόρευση της χρήσης της ως ξηραντικής ουσίας πριν από τη συγκομιδή και η ανάγκη λήψης ορισμένων μέτρων με σκοπό την προστασία των μη στοχευόμενων οργανισμών.

Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την έγκριση σε εθνικό επίπεδο των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ΦΠΠ) που περιέχουν την ουσία glyphosate και διατηρούν τη δυνατότητα να περιορίσουν τη χρήση τους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, εάν το κρίνουν αναγκαίο με βάση τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων κινδύνου, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds