Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

Screenshot 2024 03 23 112319
locomotive cafe
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Μια εβδομάδα γεμάτη συμβολισμούς

ripes iliakanea

Η τελευταία εβδομάδα Φεβρουαρίου έχει τα τελευταία χρόνια ταυτιστεί με δυσάρεστα γεγονότα. Σαν σήμερα, πριν από 4 χρόνια, στις 26 Φεβρουαρίου 2020 εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα CoViD στην Ελλάδα, όπου έναν μήνα αργότερα οδήγησε στο lockdown και σ’ ένα πρωτοφανές δημοσιονομικό πακέτο στήριξης 24 δισ. € (14% ΑΕΠ).

Τέτοιες μέρες πριν από 2 χρόνια ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ πριν από έναν χρόνο είχαμε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Διεθνώς, η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου καταγράφει το νέο ιστορικό ρεκόρ Παγκοσμίου Χρέους, το οποίο μέσα στο 2023 αυξήθηκε κατά περισσότερο από 15 τρισ. δολάρια κι έφτασε στα 313 τρισεκατομμύρια. Το 55% της αύξησης του παγκοσμίου Χρέους προήλθε από τις λεγόμενες ώριμες αγορές, κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο πληθωρισμός όμως αύξησε το ονομαστικό ΑΕΠ αυτών των χωρών με αποτέλεσμα -σύμφωνα με το IIF- το κλάσμα του Παγκόσμιου Χρέους ως προς το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες -για 3η διαδοχική χρονιά- και να φτάνει στο 330% του Παγκόσμιου ΑΕΠ 2023.

Το δυσθεώρητο Χρέος, η ακρίβεια, η γεωπολιτική αστάθεια και τα πρωτοφανώς υψηλά επιτόκια ωστόσο, ουδόλως φοβίζουν τις χρηματιστηριακές αγορές που κάνουν πάρτι, με τα διαγράμματα των χρηματιστηριακών δεικτών σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

studiotselepiphotoidtautototes

Το φωτογραφείο είναι έτοιμο να σας εξυπηρετήσει σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές όσον αφορά την έκδοση της νέας ταυτότητας

This will close in 20 seconds