Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
mixalopoulos antallaktika merced
keapyrgou

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ – ‘’Εθνική προτεραιότητα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα’’

mixalis katrinis vouli

Για ένα εκρηκτικό μείγμα προβλημάτων που αναγκάζουν τους αγρότες να καταφεύγουν στις κινητοποιήσεις, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ηλείος βουλευτής δήλωσε:

Αυτή τη στιγμή ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει κυριολεκτικά πρόβλημα επιβίωσης. Στους αγρότες δενέχουν δοθεί μέτρα στήριξης, ούτεκίνητραγια την επόμενη ημέρα, ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν.Το μόνο που  κάνει ο κ. Πρωθυπουργός είναι να επαναλαμβάνει ως εξαγγελία την επιστροφή του ΦΠΑ στο πετρέλαιο, κάτι το οποίο ισχύει εδώ και χρόνια και μικρές παρεμβάσεις στο κόστος ενέργειας.

Όταν μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, όταν μιλάμε για την ανάγκη διατροφικής αυτάρκειας της χώρας και όταν λέμε ότι πρέπει να παραμείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο για να μπορούν να τροφοδοτούνται τα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν γίνεται να κατάσχονται οι αποζημιώσεις του 60% των αγροτών λόγω χρεών στις τράπεζες ή στην εφορία.Υπάρχουν αυτή τη στιγμήχιλιάδες παραγωγοί εγκλωβισμένοι στα χρέη, χωρίς να μπορούν να τα ρυθμίσουν.Γι’ αυτούς δεν ακούσαμε τίποτα από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Το ΠΑΣΟΚ,για να αποτρέψει τον αφελληνισμό της γεωργίας και της επιχειρηματικότητας της χώρας,έχει καταθέσει συνολική  πρόταση για την ρύθμιση των δανείων και των οφειλώνπου πνίγουν αγρότες, νοικοκυριά, επαγγελματίες, εμπόρους και τον πρωτογενή τομέα της χώρας, αλλά η κυβέρνηση ‘’νίπτει τας χείρας της’’.

Θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα και μέτρα στήριξης για τους αγρότες, όπως χαμηλότοκα δάνεια, χαμηλότερη φορολόγηση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους και αγρότες και μηδενικόςσυντελεστήςΦΠΑ στο πετρέλαιο για ένα χρόνο. Σήμερα, ένας μικρομεσαίος κτηνοτρόφος φορολογείται με την ανώτερη κλίμακα, με αποτέλεσμα οι οφειλές στην εφορία να συσσωρεύονται, αφού δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Η κυβέρνηση θα πρέπει εμπράκτωςνα αποδείξει ότι θέλει να στηρίξει και να βοηθήσει τους αγρότες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.Όχι απλώςνα λέει ο πρωθυπουργός ότι είναι δίπλα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους για επικοινωνιακούςλόγους, όταν:

  • η δική του κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και πήρε μειωμένες ενισχύσεις και επιδοτήσεις,
  • επί θητείας του οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ έρχονται καθυστερημένες και κουτσουρεμένες
  • το κόστος παραγωγής έχει ανέβει υπέρμετρα, αλλά όχι και οι τιμές που πουλάει ο παραγωγός, 

Όλα αυτά,λοιπόν,μαζί με την πτώση στις τιμές πώλησης των προϊόντων (μόνο το γάλα μειώθηκε 30 λεπτά μέσα σε 15 ημέρες) δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που αναγκάζει τους αγρότες να αντιδρούν με κινητοποιήσεις. Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, η ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί κύρια προτεραιότητα της πολιτικής μας.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

viber image 2024 02 23 12 35 38 848

This will close in 20 seconds