Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
mixalopoulos antallaktika merced
keapyrgou

Μητσοτάκης: Επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο και το 2024 – Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα για ένα πεντάμηνο

mitsotakis vouli

«Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο επεκτείνεται και το 2024, άλλα 82 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή», εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής μιλώντας στην «ώρα του πρωθυπουργού», στο πλαίσιο των κινήσεων στήριξης του αγροτικού κόσμου της χώρας που δρομολογεί η κυβέρνηση.

«Το μέτρο έρχεται σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ καθώς η οικονομία πάει καλά» επισήμανε.

Ακόμη, ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο αγροτικό ρεύμα για τους μήνες από Μάιο έως Σεπτέμβριο.

«Κρατείστε τρία συμπεράσματα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία που απαίτησε από την πολιτεία να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που είχε συνηθίσει. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα, και για αυτό πιέζουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου και η συνθετότητά των παρεμβάσεων σε πολλά διαφορετικά σημεία. Παράλληλα δρομολογήθηκαν μονιμότερες λύσεις απέναντι στις απειλές της φύσης και τρίτον είναι μια πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαιτεί χρόνο και διαρκή παρακολούθηση» είπε στη συνέχεια της ομιλίας του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησης του κ. Χαρίτση, αλλά είναι η τρίτη φορά που βρίσκεται στη Βουλή για την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας.

Χαρακτηριστικά, σημείωσε: «Είναι μια ευκαιρία η ερώτηση για να δούμε συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας».

Αρχικά τόνισε ότι επιλέγει την προσέγγιση από την ένταση, ενώ μίλησε για δύο προτεραιότητες, ήτοι:

  • Στήριξη των κατοίκων για να συνεχίσουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους
  • Ανακατασκευή των υποδομών που διέλυσε η ορμή του νερού

Ο ίδιος μίλησε για «μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα, για την οποία θα απαιτηθούν κονδύλια 3,3 δισ. σε βάθος τετραετίας». Είπε ότι οι αποζημιώσεις θα φτάσουν πιθανώς σε ύψος το 1 δισ. ευρώ.

Ακόμη, έκανε λόγο για την επανεγκατάσταση των χωριών Μεταμόρφωση και Βλοχός Καρδίτσας.

Για τα σχολεία της περιοχής, είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Επισήμανε ότι «δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί μαθήματα».

«Δεν φοβηθήκαμε να βγούμε στο πεδίο, να μιλήσουμε με τους πληγέντες, να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους» είπε.

Για τις αιτήσεις αποζημιώσεων, είπε ότι από 28.000 αιτήσεις λείπουν βασικά δικαιολογητικά, ενώ υπενθύμισε τις αυτοψίες σε υποδομές, ούτως ώστε να αποκατασταθούν.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα έργα μετά την κακοκαιρία «Ιανός» άντεξαν στην κακοκαιρία “Daniel”. «Είναι σημαντικό να πάψουν να αναπαράγονται ψέματα» παρατήρησε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη μόνιμης αποκατάστασης όλων των υποδομών.

Για τη χρηματοδότηση των 3,3 δισ. ευρώ, υπενθύμισε ότι διαπραγματεύτηκε μεγαλύτερη ευελιξία από το νέο ΕΣΠΑ. Πρόσθεσε ότι ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα έρθει στη Βουλή εντός του μήνα και ζήτησε τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση,

Μέχρι το τέλος του μήνα, είπε, ότι θα παραδοθεί το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την «επόμενη μέρα» στη Θεσσαλία.

Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ακόμη:

«Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις για την αναγέννηση της Θεσσαλίας. Απαιτεί ρεαλισμό και συντονισμό φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης. Κυρίως όμως απαιτεί πόρους και συνέπεια (…) Βιώσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η πολιτεία ήταν μεν παρούσα με επάρκεια και αυταπάρνηση απέναντι στον άνισο πόλεμο με την κλιματική κρίση, έγιναν λάθη που αναγνωρίστηκαν (…)».

ert

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

viber image 2024 02 23 12 35 38 848

This will close in 20 seconds