Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
keapyrgou
droggitis

Οι καλύτερες συνταγές για χοντρομενούδελο!

xontromenoudelo

Χοντρομενούδελο ! Άκρως καλοκαιρινό φαγητό που τρώγεται δροσερό !

Πόσοι από σας ξέρουν το χοντρομενούδελο;

Φαντάζομαι οι Πελοποννήσιοι το ξέρουν καλά. Στην Ηλεία, το έχουμε εθνικό μας φαγητό το καλοκαίρι. Ένα νόστιμο, άκρως καλοκαιρινό φαγητό που τρώγεται δροσερό και όχι ζεστό και γίνεται μόνο με φρέσκια ντομάτα, για να έχει γεύση και άρωμα καλοκαιρινό.

Το χονδρομενούδελο κέρδισε τις εντυπώσεις με το οποίο ο Δήμος Πύργου συμμετείχε – με μεγάλη επιτυχία – στην εκδήλωση “Γεύσεις από Ελλάδα” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 88ης ΔEΘ”.

Ψάξαμε και βρήκαμε μερικές από τις καλύτερες συνταγές για χοντρομενούδελο τις οποίες θα βρείτε παρακάτω!

1.Σούπα φιδέ με ντομάτα (Μενουδέλι)

Η αγαπημένη κοκκινιστή σούπα φιδέ με ντομάτα από την Πελοπόνησσο, το “Μενουδέλι” ή “Χοντρομενούδελο”, θέλει ελάχιστα υλικά και πείρα στην κουζίνα, όμως ανταμείβει με τη νοστιμιά της.

Χρόνος
Προετοιμασίας

cup30΄Χρόνος
Μαγειρέματος

hatεύκοληΒαθμός
Δυσκολίας

dish4Μερίδες

materials ΥΛΙΚΑ

MISKO Φιδές Χονδρός

250 γρ. Φιδές Χονδρός MISKO

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

500 γρ. τριμμένες ντομάτες

1 κ.γ. ζάχαρη

1.200 ml νερό

ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

materials ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 6 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Ανακατεύουμε συχνά.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, την ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μαζί με τα κρεμμύδια.

Περιχύνουμε με το νερό και αφού πάρει βράση, σιγοβράζουμε για περίπου 6-7 λεπτά με ανοιχτό καπάκι.

Ρίχνουμε τον Φιδέ Χονδρό MISKO σπασμένο, ανακατεύουμε με κουτάλα και αφήνουμε να βράσει για όσο χρόνο αναγράφεται στην συσκευασία.

Σερβίρουμε την σούπα ζεστή, πασπαλίζοντάς τη με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

2.Μενουδέλι ή Χοντρομενούδελο Πελοποννήσου (κοκκινιστή σούπα με φιδέ)

Απλό και ταπεινό, αλλά τόσο μα τόσο νόστιμο!

Σαν μπαίνει ο Μάιος, η γιαγιά Μαλία ξεκινάει τα καλοκαρινά της: ταψάρες με τέλεια μελωμένα γεμιστά, φασολάκια γλύκισμα με μπόλικο το κρεμμύδι και το μενουδέλι, το πιο αγαπημένο ίσως φαγητό των παιδικών μου χρόνων. Το μενουδέλι, ή χοντρομενούδελο,  μπίγουλη ή χοντρομπίγουλη είναι στην ουσία μία ντοματόσουπα με χοντρό φιδέ το οποίο έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών στην Πελοπόννησο. Τόσο απλό και νόστιμο σημάδεψε τα καλοκαίρια που περνούσα με την γιαγιά στο χωριό, όπου πολλά καυτά μεσημέρια, – με το λάστιχο να τρέχει δροσερό νερό στα πόδια μας – βουτούσα μπουκιές χωριάτικου ψωμιού με πυκνή ψίχα, στο κατακόκκινο από τις Αυγουστιάτικες ντομάτες μενουδέλι της γιαγιάς Μαλίας.

Από το μενουδέλι της γιαγιάς Μαλίας τρώω πάντα 2 πιάτα, όσο είναι καυτό. Το πρώτο σκέτο, με μπόλικο πιπέρι ενώ στο δεύτερο προσθέτω ένα ποσέ αυγό και θρυμματισμένη φέτα. Δείξε μου τις δικές σου παραλλαγές ανεβάζοντας τις φωτογραφίες σου στο Instagram και κάνε μας tag (@madamegingercom) ώστε να δούμε τις δημιουργίες σου.

Συνταγή

Μενουδέλι ή Χοντρομενούδελο

  • Μερίδες: 4
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
  • Φυλάμε το μενουδέλι στο ψυγείο για 2 μέρες αν και καταναλώνεται καλύτερα φρεσκομαγειρεμένο.

Υλικά

  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1 λίτρο νερό
  • 8 φωλιές χονδρό φιδέ, σπασμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1) Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 6 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Ανακατεύουμε συχνά για να μην “αρπάξουν”.

2) Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μαζί με τα κρεμμύδια.

Super Tip

Εάν οι ντομάτες δεν είναι στην εποχή τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 500 γρ. συσκευασμένες ντομάτες (κονκασέ). Σε αυτή την περίπτωση, προσθέτουμε 1 κ.γ. ζάχαρη στο φαγητό για να μην μας ξινίσουν.

3) Περιχύνουμε με το νερό και αφού πάρει βράση, σιγοβράζουμε για περίπου 6-7 λεπτά με ανοικτό καπάκι.

4) Ρίχνουμε τον φιδέ σπασμένο, ανακατεύουμε και βράζουμε για περίπου 11 λεπτά.

5) Σερβίρουμε το μενουδέλι ζεστό, πασπαλίζοντάς το με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

3.Χοντρομενούδελο Πελοποννήσου ! Άκρως καλοκαιρινό φαγητό που τρώγεται δροσερό !

Η Συνταγή είναι της κ. Μαίρη Ηλιοπούλου – Χρυσές Συνταγές

Πόσοι από σας ξέρουν το χοντρομενούδελο;

Φαντάζομαι οι Πελοποννήσιοι το ξέρουν καλά. Στην Ηλεία, το έχουμε εθνικό μας φαγητό το καλοκαίρι. Ένα νόστιμο, άκρως καλοκαιρινό φαγητό που τρώγεται δροσερό και όχι ζεστό και γίνεται μόνο με φρέσκια ντομάτα, για να έχει γεύση και άρωμα καλοκαιρινό.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Παίρνουμε χοντρό φιδέ. Τον σπάμε με τα χέρια μας. 4-5 φωλίτσες είναι αρκετές να γίνει μια κατσαρόλα φαγητό.

Σε λίγο λάδι, σοτάρουμε ένα μέτριο κρεμμύδι πολτοποιημένο και λίγη πράσινη πιπεριά, για άρωμα. Ρίχνουμε την τριμμένη στον τρίφτη ντομάτα ( 6-7 ντομάτες μεγάλες)με λίγη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να αφυδατωθεί η ντομάτα. Ρίχνουμε μπόλικο καυτό νερό, ένα κύβο προαιρετικά,, αλάτι και αφού πάρει βράση ρίχνουμε το φιδέ.

Βράζουμε το φαγητό για λίγο, πέντε λεπτά είναι αρκετά. Αφήνουμε να φουσκώσει και να πήξει το φαγητό μας ελαφρά.Αφού κρυώσει , σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φέτα.

Καλή μας όρεξη !!!

Η Συνταγή είναι της κ. Μαίρη Ηλιοπούλου – Χρυσές Συνταγές

Το Χοντρομενούδελο ή Χοντρομπίγουλη έχει τις ρίζες του στα Επτάνησα ενώ τιμάται ιδιαιτέρως σε όλη την Πελοπόννησο.

Καλή όρεξη!

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

olumpionodeio24

This will close in 20 seconds