Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mpevoudas 6x10 pasxa 2023(2)
devve 3x10 pasxa 2023 copy
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Ουκρανία και Γάζα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής – Υιοθετήθηκαν οι ελληνικές θέσεις – Οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες

Belgium EU Summit
mitsotakibruxelles

Οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής

Παρακολουθήστε από το ertnews.gr τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.https://www.ertflix.gr/embed/index.html?codename=ert-news-4&autostart=true

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Κεντρική προτεραιότητά της ΕΕ αποτελεί η προστασία των αμάχων στη Γάζα (…) Μόνη οριστική λύση στο Παλαιστινιακό πρόβλημα είναι η δημιουργία δύο κρατών. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες μας (…)

Η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει σταθερά την δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται (…) ».

*Κείμενο σε εξέλιξη*

Ουκρανία και Γάζα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής – Υιοθετήθηκαν οι ελληνικές θέσεις για τη Μέση Ανατολή

Το αγροτικό ζήτημα κυριαρχεί στη σημερινή 2η ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο, επίσης, βρέθηκαν το μεταναστευτικό, αλλά και οι Ευρωτουρκικές Σχέσεις.

Η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Άμυνας και η εξασφάλιση πόρων για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο ήταν τα κεντρικά θέματα συζήτησης της πρώτης μέρας της Συνόδου στη βελγική πρωτεύουσα.

Αργά το πρωί της Παρασκευής ετέθη και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να επιβάλλονται δασμοί στην εισαγωγή των ρωσικών προϊόντων σιτηρών, κάτι που ουσιαστικά είναι σαν να εφαρμόζεται επιβολή επιπλέον κυρώσεων από την πλευρά της Επιτροπής.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, πρόκειται για πρόταση, οπότε χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία.

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2024/tv/martios/20240322-DT12-ZARKADOULA.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2024/03/20240322-DT12-ZARKADOULA.jpg

Ουκρανία και Γάζα στο επίκεντρο

«Πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις ιδιαιτέρως μέσω της δυνατότητας αποκόμισης του απροσδόκητου κέρδους. Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε γρήγορα ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε μέρος αυτών των χρημάτων για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και με στρατιωτικό εξοπλισμό» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας οι 27 συμφώνησαν επί της αρχής, να χρησιμοποιήσουν μέρος από τους τόκους των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, οι οποίοι ήδη ξεπερνούν τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Αν καταλήξουμε γρήγορα στην ολοκλήρωση της πρότασης θα μπορούσαμε να διανείμουμε το πρώτο δισεκατομμύριο ήδη την 1η Ιουλίου» επισήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2024/tv/martios/20240322-DT12-POPOROU.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2024/03/20240322-DT12-POPOROU.jpg

Απευθυνόμενος στη Σύνοδο μέσω βιντεοσύνδεσης ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτησε την απόφαση επισημαίνοντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται καλύτερη αεράμυνα.

«Τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας δεν επαρκούν για να προστατεύσουν ολόκληρη την επικράτειά μας από τη ρωσική τρομοκρατία. Και δεν είναι αφορά εκατοντάδες συστήματα αλλά ένα εφικτό αριθμό για την προστασία ολόκληρης της Ουκρανίας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όσον αφορά τη Γάζα οι ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της άμεσης παύσης των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκεχειρία.

«Χρειαζόμαστε μια άμεση παύση για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση πυρός, την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» είπε ακόμη σχετικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο θέμα της διεύρυνσης οι 27 διαπίστωσαν ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες αμέσως μόλις η βαλκανική χώρα ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την συμπερίληψη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επιχείρησης «Αμάλθεια» και της πρωτοβουλίας για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο.

«Όλοι οι αρχηγοί κρατών χαιρέτισαν την πρωτοβουλία» και «θεωρώ ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Αναδεικνύει κάτι που προσπαθούσαμε εδώ και καιρό, τον ρόλο μας στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση συμπερασμάτων για την Μέση Ανατολή εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Βελγίου και προεδρεύων του Συμβουλίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο επισημαίνοντας ότι «επιτέλους» η ΕΕ «έχει ενιαία θέση» η οποία είναι «ξεκάθαρη» . Σημείωσε ότι οι ηγέτες ζητούν να σταματήσει η βία αμέσως καθώς ότι «μία εισβολή στη Γάζα δεν είναι αποδεκτή και το αίτημα η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους το συντομότερο δυνατόν.

Eπίσης, ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι χρειάζονται συμφωνίες σαν αυτή που υπεγράφη με την Αίγυπτο, δηλαδή όπως εξήγησε ευρείες συμφωνίες που επενδύουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες προέλευσης ή χώρες διέλευσης και οι οποίες δείχνουν ότι είμαστε εταίροι.

Στο «τραπέζι» η ελληνική πρόταση για ευρωομόλογο για αμυντική θωράκιση της ΕΕ

Αυτό που πρότεινε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η έκδοση ευρωομολόγου αποκλειστικά και μόνο για την αμυντική θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια πρόταση που όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Γεωργία Σκίτζη, συζητήθηκε, ωστόσο δίχασε καθώς είχαμε πάλι τον διαχωρισμό Νότου – Βορρά.

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2024/tv/martios/20240322-DT12-SKITZI.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2024/03/20240322-DT12-SKITZI.jpg

Με την ελληνική πρόταση συντάσσεται η Ιταλία και η Γαλλία, αλλά από την άλλη πλευρά υπήρξαν διαφωνίες τόσο από την Ολλανδία όσο και από τη Γερμανία, δεδομένου ότι έδειξαν ότι διαφωνούν στο ενδεχόμενο της ύπαρξης ευρωομολόγου.

Όπως ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, αυτό που μεταφέρεται είναι ότι πρόκειται για μία συζήτηση η οποία ξεκινάει και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς θα εξελιχθεί.

Κίεβο και Αθήνα παραμένουν σε «ανοιχτή γραμμή», με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η συνέχιση στήριξης της Ουκρανίας.

ert

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo 1tselepistudio photo

This will close in 20 seconds