Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Πύργος – Πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 26ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

festival enarjh23

Χθες βράδυ, στον Πύργο, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 26ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Το φετινόφεστιβάλ, θα διεξαχθεί έως τις 9 Δεκεμβρίου στις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας και σε άλλες 10 πόλεις και αμέσως μετά τη διεξαγωγή του με φυσική παρουσία, μέρος του προγράμματός του του θα μεταφερθεί στο διαδίκτυο από τις 10 Δεκεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου  (online.olympiafestival.gr).

26FESTIVAL 768x433

26ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ  ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

23η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ CAMERA ZIZANIO

ΤΕΛΕΤΗ   ΕΝΑΡΞΗΣ

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio επιστρέφουν στις αίθουσεςτου Πύργου, της Αμαλιάδας και άλλων δέκα πόλεων,και γιορτάζουν τα 26 χρόνια της μεγαλύτερης και πιο κεφάτης νεανικής κινηματογραφικής γιορτής. Η έναρξη του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο το βράδυ στον κατάμεστο «Απόλλωνα» στον Πύργο, την καρδιά της διοργάνωσης, με παρουσιάστριες δύο πρώην “Ζιζάνια”, που σήμερα είναι φοιτήτριες: την Μαρία Ασμή και την Ειρήνη Ζέζα: μία επιλογή αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας του Φεστιβάλ να εμπλέκει ενεργά τα παιδιά -που ξεκινούν ως θεατές και στην πορεία γίνονται «κομμάτι» του. Αξίζει να αναφέρουμε πως η παρουσίαση έγινε και στη νοηματική, ενώ το σποτάκι της CameraZizanioδημιουργήθηκε από  μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα.

Η τελετή άνοιξε με ένα ξεχωριστό ταινιάκι που καταχειροκροτήθηκε: την μουσική ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Και αντί να μιλήσει τραγουδάει» που προέκυψε από τη συνεργασία του Φεστιβάλ Ολυμπίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Λυρικοί Μικρομηκάδες». Στο πρόγραμμα αυτό, μια ομάδα παιδιών από τον Πύργο δούλεψε με τις εκπαιδεύτριες της ΕΛΣ Δήμητρα Τρυπάνη και Ηρώ Μπέζου στον Πύργο και στην Εθνική Λυρική Σκηνή και δημιούργησαν μια υβριδική μίνι όπερα που ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Βούλγαρης (TheBoy) «μετασχημάτισε» σε ταινία μικρού μήκους εν είδει videoclip.

Το φετινό Φεστιβάλ τιμά τα 140 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη και  εμπνέεται  από τα λόγια του: «Φτάσε όπου δεν μπορείς». Το πνεύμα  αυτό διαπνέει όλη τη φετινή CameraZizanio, το δημοφιλές τμήμα του φεστιβάλ όπου παιδιά και έφηβοι δημιουργούν τις δικές τους ταινίες παρουσιάζοντας τον κόσμο μέσα από τη δική τους ματιά. Παίρνοντας τον λόγο, ο Νίκος Θεοδοσίου, καλλιτεχνικός διευθυντής της CameraZizanio, είπε πως φέτος θα παρουσιαστούν 208 ταινίες από 55 χώρες. «Κάθε χρόνο στέλνουμε ταινίες παιδιών στο εξωτερικό. Φέτος στείλαμε παιδιά σε 10 χώρες», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε σε μία φετινή καινοτομία: «Κάθε μέρα τις ταινίες θα προλογίζουν παλιά και νέα Ζιζάνια».

Στις προβολές της Camera Zizanio παρουσιάζονται δημιουργίες μικρού μήκους παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών.

image 6 8

Παίρνοντας τον λόγο, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος καλωσόρισε τους επισκέπτες στον Πύργο, θυμίζοντάς πως πριν λίγο καιρό, η πόλη, και μάλιστα στον ίδιο χώρο, το θέατρο «Απόλλων»,  υποδέχτηκε την Αντζελίνα Τζολί για τις ανάγκες του νέου ρόλου της ως Μαρία Κάλλας. «Υπάρχει και ο άλλος Πύργος» είπε, και αναφερόμενος στο Φεστιβάλ Ολυμπίας τόνισε πως ο Δήμος ανέκαθεν  το στήριζε και ελπίζει πως θα αυτό θα συνεχιστεί. Κλείνοντας αφιέρωσε το φετινό φεστιβάλ στα παιδιά από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ που υποφέρουν. «Γιατί τα παιδιά, είναι παιδιά όπου κι αν ανήκουν. Όποια χώρα, φυλή, θρησκεία και χρώμα κι αν έχουν».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι κριτικές επιτροπές και τα τέσσερα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας: Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS&DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά).

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει δεκάδες κινηματογραφικά εργαστήρια σε διάφορες πόλεις της Ηλείας και βέβαια στον Πύργο,καθώς και το 6οOlympiaCreativeIdeasPitchingLabγια επαγγελματίες του κινηματογράφου που  σχεδιάζουν μια ταινία μικρού μήκους για παιδιά και νέους.

Για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται Διήμερη Διεθνής Συνάντηση για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση η οποία ξεκίνησε χθες με μεγάλη επιτυχία, και στόχος είναι να γίνει ένα ετήσιο ραντεβού.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και «ψυχή» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Δημήτρης Σπύρου, διηγήθηκε μια μικρή ιστορία: «Τις προάλλες ,καθώς περπατούσα, συνάντησα έναν παλιό εκπαιδευτικό της περιοχής, που δίδασκε εδώ πριν από 15 χρόνια. Μου λέει: «Την Κυριακή είδα στο Κανάλι της Βουλής μια ωραία ταινία και θυμήθηκα το φεστιβάλ». Μεγαλύτερη χαρά δεν υπάρχει για μένα από το να θεωρείται ο «Απόλλων» και ο Πύργος τοπόσημο του παιδικού κινηματογράφου. Είναι η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσα να νοιώσω. Σήμερα που ξεκινά η Συνάντηση για την Κινηματογραφική Παιδεία, θυμήθηκα πως στο πρώτο μας φεστιβάλ, 26 χρόνια πριν, το 1997, διοργανώσαμε και τότε μια ημερίδα για τον κινηματογράφο και την εκπαίδευση, με εισηγητή μάλιστα τον αγαπητό και πιο παλιό φίλο του φεστιβάλ, τον ΦελιξΒανγκίντερχόιζεν. Τότε, δεν μπορούσαμε να βρούμε έλληνες εισηγητές. Σήμερα, 26 χρόνια μετά, όλη η μέρα ήταν αφιερωμένη στους Έλληνες. Αυτήν την απόσταση διανύσαμε όλα αυτά τα χρόνια..».

image 6 9

Κλείνοντας, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κήρυξε και επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ. «Η 26η διοργάνωση του φεστιβάλ σηματοδοτεί την επόμενη 25ετία, κι εγώ εύχομαι αυτή να είναι ακόμα πιο δυνατή από την πρώτη. Το τι σημαίνει αυτό το Φεστιβάλ για την Ηλεία, το γνωρίζουμε πια όλοι –ή θα έπρεπε να το γνωρίζουμε. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που έχουμε ανθρώπους σαν κι αυτούς τους τέσσερις: τονΔημήτρη Σπύρου, τονΝίκο Θεοδοσίουτον Χρήστο Κωνσταντόπουλο, τον Παντελή Παντελόγλου. Αυτό που έχουν πετύχει όλα αυτά τα χρόνια δεν το χωρά ανθρώπου νους.

Το 2019, που βρισκόμουν μόλις λίγους μήνες σε αυτή τη θέση, είχα αναφερθεί στο θέμα της αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΑΣΟ ως Πολυχώρου Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας,που θα στεγάσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Δεν ξέρω πόσοι με πιστεψαν τότε. Τέσσερα χρόνια μετά όμως, το έργο δεν αποτελεί πια ευχή. Έχει μπει σε μια τροχιά υλοποίησης. Πέρυσι παρουσιάσαμε την αρχιτεκτονική μελέτη με βάση τις ανάγκες του Φεστιβάλ. Αυτήν τη στιγμή έχουν τελειώσει τα πάντα: λάβαμε όλες τις αδειοδοτήσεις και τις εγκρίσεις, ολοκληρώθηκε η μελέτη εφαρμογής και προχωράμε πια στη δημοπράτηση. Θεωρούμε πως στις αρχές του 2024, στο πρώτο τετράμηνο,  θα έχουμε δημοπρατήσει το έργο».

Κλείνοντας, ο κ.Γιαννόπουλος υπογράμμισε: «Το Φεστιβάλ Ολυμπίας έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Και, πράγματι, εδώ ισχύουν απόλυτα τα λόγια του Καζαντζάκη: «Φτάσε όπου δεν μπορείς»…

Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την προβολη της ταινίαςPerlimps, το νέο αριστούργημα  του Αλέ Αμπρέου (Το αγόρι κι ο κόσμος).

Σήμερα Κυριακή (8 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί η Εναρκτήρια Εκδήλωση του Kids & Docs στο Cine Cinema στην Αμαλιάδα. Θα προβληθεί η ταινία Wehaveadream(Γαλλία), μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του κινηματογράφου με πρωταγωνιστές ΑμεΑ.Την ταινία υπογράφει ο διάσημος γάλλος ντοκιμαντερίστας Πασκάλ Πλισόν.

H (καθολικά προσβάσιμη)προβολή της ταινίας θα συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12).

Η συμμετοχή στις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν.

Eδώ θα βρείτε φωτογραφίες από τις ταινίες:

https://www.dropbox.com/scl/fo/4l0g0bnmfqm5eh5quv6vx/h?rlkey=f6f2tcqd3wvo2g72p97chv5vp&dl=0

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027

CREATIVE EUROPE / MEDIA

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

CREATIVE EUROPE MEDIA DESK GREECE

ΔΗΜΟΣΠΥΡΓΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

BUNDESVERBAND JUGEND UND FILM

ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΣΕΧΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / MEDIA SPONSORS

ΕΡΤ

Αθήνα 9.84- Η Εφημερίδα των Συντακτών -Happy Kids Radio.gr

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Κινηματογραφικοί φορείς

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

YOUTH CINEMA NETWORK

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

ANIMASYROS INTERNATIONAL ANIMATION FESTIVAL

ΦΕΣΤΙΒΑΛΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΙΓΙΟΥ “ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ”

BARNEFILMFESTIVALEN KRISTIANSAND INTL CHILDREN’S FILM FESTIVAL – ΝΟΡΒΗΓΙΑ

CINEKID – ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ZLÍN FESTIVAL / INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUTH – ΤΣΕΧΙΑ

SCHLINGEL INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUNG AUDIENCE – ΓΕΡΜΑΝΙΑ

JEF – ΒΕΛΓΙΟ

YOUNG HORIZONS FESTIVAL – ΠΟΛΩΝΙΑ

CINEMIRA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL – ΟΥΓΓΑΡΙΑ

NATIONAL FILM FESTIVAL FOR STUDENTS – ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Εκπαιδευτικοί φορείς

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΚΜΗ 

ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ»

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΚΙ.ΝΕ.Τ.Ε

ΣΥΛΛΟΓΟΙΓΟΝΕΩΝ&ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Άλλοι

AUTHORWAVE

MASSIVE PRODUCTIONS

STEFILM

ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΕΔΗΠ- ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΥΡΓΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΛΕΙΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΥΡΓΟΥ “ΔΙΟΝΥΣΟΣ”

KUDU 

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos