Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Σημαντικές ομιλίες και ιστορίες των Ολυμπιακών Αγώνων – Στο συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία

PPPress LEP DOA OLYMPIA

Ιστορίες  των Ολυμπιακών Αγώνων αναδείχθηκαν στην ημερίδα – εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου το περασμένο Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου, οι εξαίρετοι ομιλητές, επιστήμονες και αθλητές, όλοι τους καταξιωμένοι στο χώρο τους, έκαναν μέσα από τις ομιλίες τους μια σύγχρονη αναφορά σε ιστορικά και εθιμικά στοιχεία των αγώνων, των αθλητών και του ιερού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία ενόψει της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Η εναρκτήρια ομιλία της ημερίδας και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πραγματοποιήθηκε από τη Μαρία Ευθυμίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών και αφορούσε το πώς φυλετικές κοινωνίες βρήκαν τον τρόπο να συνδυαστούν για να ενοποιηθούν μέσα στο χρόνο.

Ακολούθησε η ομιλία του Ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκου, με θέμα «από την Ιερή Ολυμπία στο Σήμερα. Αξίες του Αθλητισμού και Σύγχρονη Ζωή» και στην συνέχεια μίλησε η Αθηνά Μ. Συναρέλλη, Εκπρόσωπος του Λυκείου των Ελληνίδων στην Εθνική Επιστημονική Επιτροπή ΥΠ.ΠΟ για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά –UNESCO Αν. Διευθύντρια Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, για το θέμα «Αρεθούσα και Αλφειός-από τον εικονιστικό λόγο των απαρχών στο δημοτικό τραγούδι, τις λαϊκές τελετουργίες, την πολιτιστική μνήμη».

Η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη – Ιρις Κόλλια μίλησε για την Ολυμπία στο χρόνο και το Οικουμενικό μήνυμα της εκεχειρίας. Η ομιλία της Ιουλίας Κόλλια, μέλους της  Χ.Ο. Λ.τ.Ε.Πύργου –πτυχιούχου τμ. Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Msc1 ΔΥΥ – Msc2 ΔΟΑ για ΑΜΕΑ είχε θέμα την προσέγγισε την Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από τα σύμβολα, ενώ η Ολυμπιονίκης Πηγή Ζεβετζή αναφέρθηκε στο πρωταθλητισμό από την παιδική ηλικία μέχρι τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, ομιλία πραγματοποίησε η ηθοποιός – χορογράφος Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου με θέμα «Το όνειρο της Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία».

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Κατερίνα Παρασκευοπούλου χαρακτήρισε την Ολυμπία, «πανελλήνιο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο της αρχαιότητας», που εμπνέει ακόμα και σήμερα και αποτελεί σημείο αναφοράς εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, ενώ αναφερόμενη στους Ολυμπιακούς Αγώνες μίλησε για έναν θεσμό με πανελλήνια ακτινοβολία και λάμψη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για τον τόπο  των υψηλών ιδανικών και αξιών σημειώνοντας πως πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει το πραγματικό αποτύπωμά της σε παγκόσμια επίπεδο.

ert

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

like us on facebook logo iliakanea

This will close in 20 seconds