Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Το 84% όσων Ελλήνων εμπλέκονται σε κλοπές και διαρρήξεις είναι Ρομά σύμφωνα με έκθεση της ΕΛΑΣ

kleftis2

71% των εγκληματικών ομάδων που εξαρθρώθηκαν το 2021 στη χώρα μας

αποτελούνταν από Ρομά – 84% το ποσοστό συμμετοχής των Ρομά σε κλοπές και διαρρήξεις – Γεωργιανοί, Αλβανοί, Αλγερινοί και Πακιστανοί ακολουθούν

Αναζητήσαμε στοιχεία για το πόσοι είναι τελικά οι Ρομά που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες. Σχετικά, άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία υπάρχουν σε έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας το 2021. Στην έκθεση βρήκαμε πραγματικά εντυπωσιακά στοιχεία που επιβεβαιώνουν όσες και όσους πιστεύουν ότι οι Ρομά αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ομάδες (71%). Το ποσοστό αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο (84%) στις κλοπές και τις διαρρήξεις.

instagram

Άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι και η σύνθεση των εγκληματικών ομάδων αλλοδαπών, που και εδώ επιβεβαιώνονται όσοι γράφουν ότι προέρχονται κυρίως από την Αλβανία και την τέως ΕΣΣΔ (ιδιαίτερα τη Γεωργία), την Αλγερία και το Πακιστάν.

Ας δούμε περισσότερα στοιχεία από τη συγκεκριμένη, αποκαλυπτική έκθεση.

Οι εγκληματικές ομάδες στην Ελλάδα (2021)
Το 2021 εξαρθρώθηκαν στη χώρα μας 157 εγκληματικές ομάδες, οι οποίες αποτελούνταν από 1.081 μέλη. Η πλειοψηφία των ομάδων αυτών (104) είχαν ως κύρια εγκληματική δραστηριότητα τις κλοπές – διαρρήξεις, 30 τις κλοπές τροχοφόρων και 23 τις ληστείες. Το 65% αυτών των ομάδων, λίγο περισσότερες από 100 δηλαδή, ήταν «εγχώριες» και σε ποσοστό 83% ομοιογενείς. Η πλειοψηφία των εγχώριων ομάδων, σε ποσοστό 71% αυτών (περισσότερες από 70 δηλαδή), αποτελούνταν από Ρομά (στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. αναγράφονται ως ΡΟΜΑ).

Μικρός αριθμός των ομάδων αυτών (16%) εμφάνιζαν πολυδιάστατη εγκληματική δραστηριότητα, ενώ ποσοστό 10% εμπλεκόταν και σε αλλότριες δραστηριότητες σε σχέση με όσες αναφέραμε στην αρχή (διακίνηση ναρκωτικών, πλαστογραφίες κ.λπ). Σε ποσοστό 15% επί του συνόλου υπήρξε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Τα μέλη των εγκληματικών ομάδων προέρχονταν, κατά σειρά… πλήθους, από τα εξής κράτη: Ελλάδα, Αλβανία, Γεωργία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Αλγερία, Ρουμανία, Συρία, Παλαιστίνη, Βουλγαρία, Ιράκ, Κόσοβο, Μαρόκο, Λιβύη, Σερβία, Μπαγκλαντές, Αρμενία, Ινδία, Ιράν, Κουβέιτ, Τουρκία και Τυνησία…

Κλοπές και διαρρήξεις: Ρομά, Αλβανοί και Γεωργιανοί οι «πρωταγωνιστές»

Ekthesi

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η προέλευση των μελών των εγκληματικών ομάδων που πραγματοποίησαν κλοπές και διαρρήξεις το 2021. Από τις 104 κλοπές και διαρρήξεις, το 63%, περίπου 65, έγιναν από ομάδες Ελλήνων, περίπου 28 από ομάδες αλλοδαπών και οι υπόλοιπες 11 από μικτές εγκληματικές ομάδες (Ελλήνων και αλλοδαπών).

Στις ελληνικές εγκληματικές ομάδες που διέπραξαν κλοπές και διαρρήξεις το 2021 κυρίαρχη θέση κατέχουν αυτές που αποτελούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από Ρομά (ποσοστό 84%). Κάπου 87/104 εγκληματικές ομάδες λοιπόν που έκαναν κλοπές και διαρρήξεις το 2021 αποτελούνταν από Ρομά. Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει στη σχετική της έκθεση: «Οι ομάδες αυτές (των Ρομά) είναι κατά κύριο λόγο μερικά ιεραρχικές και τα μέλη τους έχουν, ως επί το πλείστον συγγενικές (ή/και φιλικές) σχέσεις μεταξύ τους».

Αυτό φαίνεται βέβαια ξεκάθαρα και από την παρουσίαση των Ρομά που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα. Οι περισσότεροι έχουν το ίδιο επώνυμο ή και άλλα κοινά στοιχεία.

Grafima23

Στις αλλοδαπές εγκληματικές ομάδες κυριαρχούν αυτές που απαρτίζονται από Γεωργιανούς (39%). Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι τα μέλη τους είναι αποκλειστικά Γεωργιανοί. Ακολουθούν οι αλβανικές εγκληματικές ομάδες σε ποσοστό 33%. Αυτές είναι είτε αμιγώς αλβανικές είτε «μικτές», με κακοποιούς δηλαδή προερχόμενους κι από άλλες χώρες. Πολύ μακριά, στην 3η θέση βρίσκονται οι εγκληματικές ομάδες Αλγερινών (8%). Κι αυτές είναι είτε αμιγείς είτε μεικτές. Τέλος, στην 4η θέση με ποσοστό 6% ακολουθούν οι εγκληματικές ομάδες Πακιστανών που είναι αποκλειστικά αμιγείς. Αν προσθέσουμε τα παραπάνω νούμερα, έστω και με μια δόση αυθαιρεσίας καθώς υπάρχουν και μεικτές εγκληματικές ομάδες, το 86% των κλοπών και διαρρήξεων που διαπράττονται από αλλοδαπούς στη χώρα μας γίνονται από Γεωργιανούς, Αλβανούς, Αλγερινούς και Πακιστανούς… Η δράση των εγκληματικών ομάδων ήταν κατά κύριο λόγο τοπική, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές (82%) δρούσε σε επίπεδο νομού ή περιφέρειας και μόλις το 15% πανελλαδικά.

Πού και πώς γίνονται κλοπές και διαρρήξεις
Όπως είναι ευνόητο, κλοπές και διαρρήξεις γίνονται σε σπίτιακαταστήματα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. αφορούν επίσης και κλοπές Ι.Χ. οχημάτων. Τέλος, το 2021 συνεχίστηκε η στοχοποίηση ΑΤΜ τραπεζών από εγκληματικές ομάδες. Έξι από αυτές εξαρθρώθηκαν. Προέβαιναν σε διαρρήξεις ΑΤΜ με τη μέθοδο «PLOFKRAAK», όπως και με τη χρήση δυναμίτιδας ή ειδικού εξοπλισμού, κυρίως τις πρωινές ώρες σε όλη την Επικράτεια. Στα σπίτια οι κακοποιοί μπαίνουν από ανασφάλιστες μπαλκονόπορτες ή παράθυρα, παραβιάζοντας πόρτες, προσποιούμενοι τους υπάλληλους του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ, Εφοριακούς, συντηρητές ανελκυστήρων, τους εμπόρους φρούτων και χαλιών κ.ά. Στα καταστήματα οι κακοποιοί δρουν κυρίως νυχτερινές – μεταμεσονύχτιες ώρες με κοπή ή εμβολισμό των ρολών ασφαλείας, ακόμα και με θραύση των τζαμαριών τους με καπάκια της ΕΥΔΑΠ κ.λπ. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε πολυσύχναστους χώρους, τα μέλη των εγκληματικών ομάδων εκμεταλλεύονταν τον συνωστισμό ή και τον προκαλούσαν, ενώ πολύ συχνά απασχολούσαν τα θύματά τους για να μπορέσουν κάποιοι συνεργοί τους να αφαιρέσουν χρήματα, έγγραφα κλπ.

Grafima 24

Πόσα είναι τα «κέρδη» από την εγκληματική δραστηριότητα στην Ελλάδα;
Στο γράφημα 23 βλέπετε τα εκτιμώμενα κέρδη των εγκληματικών ομάδων ανά εγκληματική δραστηριότητα για τα έτη 2018-2021. Αυτά υπερβαίνουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλλον πρόκειται για πολύ μικρότερο ποσό από το πραγματικό. Το θράσος των εγκληματιών είναι απύθμενο καθώς πολλοί από αυτούς ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο από τη χλιδάτη ζωή που κάνουν με τα χρήματα που έκλεψαν, συχνά χρησιμοποιώντας και βία, από αθώους πολίτες… Βέβαια κάποιες φορές η υπερπροβολή αυτή οδηγεί την ΕΛ.ΑΣ στη σύλληψή τους…

Επίλογος
Η έκθεση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα του 2021 είναι συνολικά 114 σελίδες και αναφέρεται και στις άλλες «μορφές» εγκληματικότητας. Μπορείτε να τη βρείτε στο διαδίκτυο, μαζί με τις αντίστοιχες εκθέσεις προηγούμενων ετών. Νομίζουμε πάντως ότι με το σημερινό άρθρο και με κάποια άλλα παλαιότερα, για τους αλλοδαπούς κρατούμενους στην Ελλάδα και των εγκληματικότητα των αλλοδαπών στη χώρα μας λύνουμε τις απορίες πολλών αναγνωστών. Ίσως κάποιοι να μιλήσουν για ρατσισμό κ.λπ, ωστόσο δεν γράφουμε προσωπικές απόψεις, αλλά παραθέτουμε επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, τα οποία για άγνωστους σε μας λόγους, δεν έχουν λάβει τη δημοσιότητα που πρέπει…

πηγή:protothema

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds