Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

VIDEO – Γλέντι στα Χανάκια Ηλείας (1976)

GLENTIXANAKIA17986

Έγχρωμο φιλμ με ήχο, super 8mm – Αρχείο Ν. Ασημακόπουλου

instagram

Τα Χανάκια είναι Τοπική Κοινότητα του Αλποχωρίου του Νομού Ηλείας, στην Πελοπόννησο, η οποία ανήκει στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.
Βρισκόμαστε στην γεμάτη, από άντρες, γυναίκες και παιδιά, ταβέρνα του χωριού, όλοι κουβεντιάζουν, πίνουν το κρασάκι τους σε ατμόσφαιρα γιορτής και χαράς.
Στο γλέντι αυτό καταγράφηκε και διασώθηκε το παίξιμο του διασημότερου νταουλιέρη της Πελοποννήσου, του θρυλικού Χρήστου Καντήλα από την Ξυλοκέρα Ηλείας, τον οποίον συνόδευσε με την πίπιζά του ο Βασίλης Τσάκος από το Τραγανό. Ο δεξιοτέχνης νταουλιέρης δίνει μια πραγματική παράσταση, καθώς βλέπουμε να παίζει το νταούλι του, χτυπώντας το σκυφτός ανάμεσα απ’ τα πόδια του, σηκώνοντας το ψηλά, ακουμπώντας το στον αυχένα του, ενώ ο κόσμος γύρω του τον αποθεώνει. Το τραγούδι που ακούγεται από τις πίπιζες είναι δημοτικό του τραπεζιού με τίλο η «Όλγα» και δεν χορεύεται. Εν τούτοις όμως, ο εορτάζων μ’ έναν άλλον άντρα αρχίζουν έναν συγκλονιστικό αυτοσχεδιαστικό χορό, στον οποίο μοιάζουν σαν δυο θεριά που αναμετρώνται, σ’ έναν χορό της ψυχής που θέλει να εκτονώσει τους καημούς της.
Στη συνέχεια και καθώς αλλάζουν οι ρυθμοί σε τσάμικα, συρτά και τσιφτετέλια, στον χορό μπαίνουν κι άλλοι καλεσμένοι, ενώ ο κινηματογραφιστής μας δίνει κοντινά πλάνα των παρευρισκομένων.
Αργότερα, οι συγχωριανοί σηκώνουν στα χέρια τον εορτάζοντα, αστεία και οικειότητα ανθρώπων, που φαίνεται η βαθιά σχέση τους.
Η ώρα έχει περάσει, η ταβέρνα αδειάζει και η βραδιά κλείνει μ’ ένα δημοτικό τραγούδι.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds