Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Υποχωρεί ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO τον Δεκέμβριο

σιτηρ

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 118,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, μειωμένος κατά 1,5% από τον Νοέμβριο και κατά 10,1% από τον Δεκέμβριο του 2022. Για το 2023 συνολικά, ο δείκτης ήταν 13,7% χαμηλότερος από τη μέση τιμή του προηγούμενου έτους, με μόνο τον διεθνή δείκτη τιμών ζάχαρης υψηλότερο κατά την περίοδο.

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 1,5% από τον Νοέμβριο, καθώς οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού, του ρυζιού και του κριθαριού αυξήθηκαν, εν μέρει αντανακλώντας τις υλικοτεχνικές διαταραχές που εμπόδισαν τις αποστολές από μεγάλες εξαγωγικές χώρες. Για το σύνολο του έτους, ο δείκτης ήταν 15,4% κάτω από τον μέσο όρο του 2022, αντανακλώντας τις καλά εφοδιασμένες παγκόσμιες αγορές, αν και ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού του FAO (μέρος του Δείκτη Τιμών Δημητριακών του FAO) κατέγραψε αύξηση 21%, σε μεγάλο βαθμό λόγω των ανησυχιών για ο αντίκτυπος του Ελ Νίνιο στην παραγωγή ρυζιού και στον απόηχο των εξαγωγικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από την Ινδία.

Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO, αντίθετα, μειώθηκε κατά 1,4% από τον Νοέμβριο, αντανακλώντας τις υποτονικές αγορές φοινικέλαιου, σόγιας, κραμβέλαιου και ηλιέλαιου, με το σογιέλαιο να επηρεάζεται ιδιαίτερα από την επιβράδυνση της ζήτησης από τον τομέα του βιοντίζελ καθώς και από τη βελτίωση καιρικές συνθήκες σε μεγάλες περιοχές ανάπτυξης της Βραζιλίας. Για το 2023 συνολικά, αυτός ο δείκτης ήταν 32,7% χαμηλότερος από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO υποχώρησε 16,6% από τον Νοέμβριο, φθάνοντας σε χαμηλό εννέα μηνών, αν και εξακολουθεί να είναι 14, 9% υψηλότερος από τον Δεκέμβριο του 2022. Η απότομη μείωση στις τιμές ζάχαρης οφείλεται κυρίως στον ισχυρό ρυθμό παραγωγής στη Βραζιλία, σε συνδυασμό με τη μειωμένη χρήση ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή αιθανόλης στην Ινδία.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO υποχώρησε κατά 1,0% από τον Νοέμβριο, φθάνοντας σε επίπεδο 1,8% χαμηλότερο από αυτό του Δεκεμβρίου του 2022, επηρεασμένος από την επίμονη χαμηλή ζήτηση εισαγωγών από την Ασία για χοιρινό κρέας. Το περιφερειακό αγοραστικό ενδιαφέρον επιβραδύνθηκε επίσης για βοοειδή και πουλερικά, παρά τις άφθονες εξαγώγιμες προμήθειες σε μεγάλες περιοχές παραγωγής. Αντίθετα, οι τιμές του αιγοπρόβειου κρέατος αυξήθηκαν ενόψει των εορτών.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών Προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 1,6% από τον Νοέμβριο, αν και εξακολουθεί να παραμένει 16,1% χαμηλότερος από την τιμή του Δεκεμβρίου του 2022. Η μηνιαία αύξηση προήλθε από τις υψηλότερες τιμές για το βούτυρο και το τυρί, που στηρίζονται στις ισχυρές εσωτερικές πωλήσεις στη Δυτική Ευρώπη ενόψει της εορταστικής περιόδου. Ταυτόχρονα, η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών οδήγησε το γάλα σε σκόνη σε άνοδο.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds