Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

2.000 μαθητές θα επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία- Πρόγραμμα εκπαίδευσης μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα Ολυμπισμού, Ολυμπιακών Αξιών και Ολυμπιακών Αγώνων

doaa2

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΑΙΘΑ και ΔΟΑ – 2.000 μαθητές θα επισκεφθούν την Αρχαία Ολυμπία- Πρόγραμμα εκπαίδευσης μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα Ολυμπισμού, Ολυμπιακών Αξιών και Ολυμπιακών Αγώνων

Πρόγραμμα εκπαίδευσης
σε θέματα Ολυμπισμού, Ολυμπιακών Αξιών και Ολυμπιακών Αγώνων

Το πρόγραμμα αφορά 2000 παιδιά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα επισκεφτούν τους χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, προχώρησαν σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γιάννης Βρούτσης με τον πρόεδρο της ΔΟΑ, Ισίδωρο Κούβελο.

Αντικείμενο «η δημιουργία προγράμματος εκπαίδευσης μαθητών/τριών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης της Χώρας σε θέματα Ολυμπισμού, Ολυμπιακών Αξιών και Ολυμπιακών Αγώνων».

Η υπογραφή μνημονίου εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης δράσεων σε θέματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών και έρχεται να λειτουργήσει ενισχυτικά του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα για την αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών στον Αθλητισμό.

Το πρόγραμμα αυτό το οποίο έχει σκοπό να μυήσει τα παιδιά στις αξίες του Ολυμπισμού και στα αθλητικά ιδεώδη, έχει σχεδιαστεί από τη ΔΟΑ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΑ και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία, αξιοποιώντας και το εκπαιδευτικό υλικό της «Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης για Θέματα Ακεραιότητας και Θετικής Αθλητικής Συμπεριφοράς», στην οποία συμμετέχει το πρόγραμμα ΕΠΑΘΛΑ της ΓΓΑ/ΥΠΑΙΘΑ.

Κ. Πιερρακάκης: «Είμαστε υπερήφανοι για το πρόγραμμα»

«Το πρόγραμμα αφορά 2000 παιδιά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα επισκεφτούν τους χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο στο πλαίσιο της Φυσικής Αγωγής και της Ολυμπιακής Παιδείας θα στηρίξει περισσότερο τις εκπαιδευτικές κατευθύνσεις που έχουμε θέσει, της ισότητας, της συμπερίληψης και γενικότερα της εκπαιδευτικής αλλαγής που όλοι θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης και κατέληξε: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό το πρόγραμμα και θα χαρώ πολύ σύντομα να επισκεφτώ ξανά τις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας, πράγμα που έχω να κάνω από όταν ήμουν μαθητής».

Γ. Βρούτσης: Κάνουμε πράξη για τη μαθητική κοινότητα τον αθλητισμό που ονειρευόμαστε»

Στη σημασία του προγράμματος αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης. «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γι’ αυτό που σήμερα είναι τόσο επίκαιρο στην κοινωνία. Η αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό, δεν έχει μόνο μέτρα κατασταλτικά, αλλά κάτι σημαντικότερο, τον πραγματικά υγιή αθλητισμό με αξίες. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα αναδείξουμε τις αξίες του αθλητισμού, θα εκπαιδεύσουμε τα νέα παιδιά στον αθλητισμό τον υγιή, που δημιουργεί συνείδηση, πειθαρχία, αρχές, σύσφιξη στο κοινωνικό σύνολο. Αυτόν τον αθλητισμό που ονειρευόμαστε, θέλουμε να τον κάνουμε πραγματικότητα στη μαθητική κοινότητα μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουμε. Είναι μια σημαντική ημέρα για ένα νέο ξεκίνημα για τον αθλητισμό και την ελληνική κοινωνία.»

Ο πρόεδρος της ΔΟΑ, Ισίδωρος Κούβελος εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πρόταση τους για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, γίνεται μετά από πολλά χρόνια, πραγματικότητα.

«Το σημαντικό είναι ότι πλέον το Υπουργείο Αθλητισμού ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας. Δύο εμπνευσμένοι υπουργοί ο κ. Πιερρακάκης και ο κ. Βρούτσης αντιλήφθηκαν τη σημασία αυτού του προγράμματος η υλοποίηση του οποίου ξεκινάει το 2024 με σκοπό να μυήσει τους μαθητές στην ολυμπιακή ιστορία, τις ολυμπιακές αξίες και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σε βάθος χρόνου αυτό το πρόγραμμα θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της βίας, το φαινόμενο που μαστίζει τη χώρα μας και το οποίο αντιμετωπίζεται με χρόνια δράση, όπως είναι η εκπαίδευση. Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία θα υποδεχτεί όλα αυτά τα παιδιά κατά τη διάρκεια του έτους και τα επόμενα χρόνια, για να μπορέσουν τα ελληνόπουλα να αποκτήσουν γνώση της ολυμπιακής ιστορίας, των ολυμπιακών αξιών που γεννήθηκαν σε αυτή τη χώρα και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν διδάσκονται. Σαν πρόεδρος της ΔΟΑ, είμαι πάρα πολύ ευτυχής που ξεκινάει αυτό το πρόγραμμα για τα παιδιά. Είναι ότι πιο σπουδαίο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια».

Ένας από τους πρεσβευτές του προγράμματος θα είναι ο Ολυμπιονίκης της Ενόργανης Γυμναστικής, Ιωάννης Μελισσανίδης ο οποίος σε δηλώσεις του, τόνισε:

«Είναι μια σημαντική ημέρα για τον ελληνικό αθλητισμό και για τα νιάτα της χώρας γιατί με πρωτοβουλία του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρου Κούβελου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας. Είμαι υπερήφανος και είναι μεγάλη τιμή που θα είμαι πρέσβης του προγράμματος γιατί χιλιάδες μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να βρεθούν στην Αρχαία Ολυμπία, στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ, να τους μιλήσουμε για τις ολυμπιακές αξίες, να δώσουμε τη δάδα και τη γνώση στις επόμενες γενιές και θα το καταφέρουμε».

Στόχοι του προγράμματος είναι οι μαθητές:

Να αποκτήσουν γνώσεις σχετικές με τον αθλητισμό, τον Ολυμπισμό και τις Ολυμπιακές αξίες.

Να κατανοήσουν το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και τη διαχρονική τους αξία.

Να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν κανόνες συμπεριφοράς έτσι ώστε να αναπτύξουν θετικές αξίες και στάσεις ζωής.

Να μυηθούν σε θέματα εκστρατείας για την ακεραιότητα και τη θετική αθλητική συμπεριφορά.

Να ενθαρρυνθούν ως προς τη μαζική συμμετοχή και την αγάπη τους για τον αθλητισμό, με στόχο τη δια βίου άσκηση.

Να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και συμπεριφορές (σεβασμός αντιπάλου, σωστή αθλητική συμπεριφορά, εκπαίδευση θεατή, οφέλη της άσκησης, υγιεινός τρόπος ζωής κ.ά.).

Να ευαισθητοποιηθούν σε έναν νέο τρόπο ζωής που θα βασίζεται στην απόλαυση της κίνησης, στη χαρά της προσπάθειας και στην ευγενή άμιλλα.

Να υιοθετήσουν τον εθελοντισμό ως έκφραση κοινωνικής συμπεριφοράς.

Να ενισχύσουν τους δεσμούς φιλίας, συνεργασίας, και ομαδικού πνεύματος, μέσα από ομαδικές δραστηριότητες.

Να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και την φαντασία τους μέσα από την συμμετοχή σε εικαστικές και κινητικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα αφορά 2.000 μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου / λυκείου ετησίως. Θα πραγματοποιείται δε σε 20 επισκέψεις διάρκειας τριών ημερών η καθεμιά.

Αρχικά, θα εφαρμοστεί πιλοτικά στα σχολεία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης και στη συνέχεια θα εξετασθεί η δυνατότητα επέκτασης στα σχολεία και των λοιπών Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης .

Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία που έχει εκπαιδευτικές, συνεδριακές, αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις φιλοξενίας στην Αρχαία Ολυμπία οι οποίες συνορεύουν με τον αρχαιολογικό χώρο όπου τελέσθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, έχει ως σκοπό την μελέτη, την ενίσχυση και την προώθηση του Ολυμπισμού και των Αξιών του σε σχέση με τα τρέχοντα παγκόσμια ζητήματα Ολυμπιακού ενδιαφέροντος και σύμφωνα με τις αρχές που θέσπισαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι αναβιωτές του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος.

Στόχοι της είναι:

Να λειτουργεί ως διεθνές κέντρο Ολυμπιακής Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Να φροντίζει για τη διάδοση των Ολυμπιακών αξιών στην κοινωνία μέσω της Ολυμπιακής Παιδείας.

Να προωθεί την ανθρωπιστική διάσταση του Ολυμπισμού στην κοινωνία και να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη.

Να εκπαιδεύει τους ανθρώπους στα Ολυμπιακά Ιδεώδη και τις αρχές του Ολυμπιακού Κινήματος.

Να ενεργεί ως διεθνές φόρουμ ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών ανάμεσα σε άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο σε πνεύμα αλληλεγγύης, φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού.

Να παρακινεί τα άτομα να χρησιμοποιούν παραγωγικά τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκτούν στη ΔΟΑ, προωθώντας τα Ολυμπιακά Ιδεώδη στις αντίστοιχες χώρες τους.

Να ενισχύει το ρόλο των ΕΟΑ παγκοσμίως και τη σχέση τους με τις αντίστοιχες ΕΟΕ τους, να ενθαρρύνει και να συνδράμει στο έργο τους και να συνεργάζεται με άλλα ιδρύματα αφιερωμένα στην Ολυμπιακή Παιδεία.

Στην υπογραφή μνημονίου παρέστησαν ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Γιώργος Αλικάκος, ο Διευθυντής της ΔΟΑ, Μάκης Ασημακόπουλος, ο κοσμήτορας της ΔΟΑ, Κώστας Γεωργιάδης, ο Σύμβουλος του Προέδρου της ΔΟΑ, Διονύσης Γάγγας, η Γενική Γραμματέας της ΕΘΝ.Ο.Α, Ντόρα Πάλλη Πετραλιά και η Διευθύντρια της ΕΘΝ.Ο.Α, Ντενίζ Παναγοπούλου.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds