Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς: Εκδήλωση την Κυριακή 11/02 με θέμα “υγρότοποι και ανθρώπινη ευημερία” με την οποία γιορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

STROFYLIA=PARKKO UNSTITOYUTO

ΜΕ ΘΕΜΑ «ΥΓΡΟTOΠΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ» ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΦΕΤΟΣ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

  • Η φετινή ενημερωτική εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου) τονίζει ότι η ανθρώπινη ευημερία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την κατάσταση των υγροτόπων του κόσμου.
  • Από το 1970 και μετά ο πλανήτης έχει απωλέσει περισσότερο από το 35% των υγροτόπων του.
  • Η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ καλεί να επενδύσουμε στη βιώσιμη χρήση των υγροτόπων, καθώς αυτό έχει πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη.

Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, Φεβρουαρίος 2024 –  Tην Κυριακή 11/02 γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2024, με μία ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι.

Το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ θα υποδέχεται τους επισκέπτες  στο ανακαινισμένο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου – Δάσους Στροφυλιάς που βρίσκεται στο Λάππα Αχαΐας. Το Κέντρο Πληροφόρησης θα είναι ανοιχτό για το κοινό που επιθυμεί να ξεναγηθεί και να γνωρίσει τους διαφορετικούς φυσικούς οικοτόπους και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας της προστατευόμενης περιοχής μέσα από τα εκθέματα, το φωτογραφικό υλικό του και τα σύγχρονα διαδραστικά μέσα.

Στη συνέχεια, μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια στη λιμνοθάλασσα Πρόκοπος.

Σύμβαση Ραμσάρ και ελληνικοί υγρότοποι 

Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Η Σύμβαση Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων, μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας, ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ως υγρότοποι χαρακτηρίζονται τα δέλτα, τα έλη, οι λίμνες, οι λιμνοθάλασσες, οι πηγές, οι εκβολές, οι ποταμοί και οι τεχνητές λίμνες και είναι από τα πιο πολύτιμα οικοσυστήματα του πλανήτη, καθώς παρέχουν αναντικατάστατες υπηρεσίες οικοσυστήματος: προστατεύουν από πλημμύρες, φιλτράρουν το πόσιμο νερό και αναβαθμίζουν την ποιότητά του, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, χρησιμεύουν ως περιοχές αναψυχής και, επιπλέον, παρέχουν τροφή. Είναι χαρακτηριστικό για τη σημασία τους, ότι περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι εξαρτώνται από τους υγροτόπους για την επιβίωσή τους.

Στην Ελλάδα, βάσει της Σύμβασης Ραμσάρ, προστατεύονται δέκα υγρότοποι: το Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστωνίδα, με το Πόρτο Λάγος και τις γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, η λίμνη Μικρή Πρέσπα, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, τα Δέλτα και οι εκβολές των ποταμών Γαλλικός-Αξιός-Λουδίας-Αλιάκμονας, ο Αμβρακικός Κόλπος, η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου στο Νομό Ηλείας.

Ενώ συνολικά, στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 1.400 υγρότοποι, τόσο διεθνούς όσο και εθνικής σημασίας. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν σε περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, καθώς αποτελούν σταθμούς ξεκούρασης, καταφυγίου και τροφής, τόπους διαχείμασης και αναπαραγωγής σπάνιων ειδών, κυρίως της ορνιθοπανίδας.

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

thermo knauf

This will close in 20 seconds