Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Μνημόνιο συνεργασίας και φιλίας Αρχαίας Ολυμπίας και Νάραχα Ιαπωνίας

naraha olympia 1

Αρχαία Ολυμπία και Νάραχα Ιαπωνίας ήρθαν πιο κοντά με μνημόνιο συνεργασίας και φιλίας

-Διήμερη επίσκεψη στην Ολυμπία αντιπροσωπείας της Ιαπωνικής πόλης

Μνημόνιο συνεργασίας και ανταλλαγών υπέγραψαν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η πόλη Νάραχα της Ιαπωνίας, στην οποία έχουν φυτευτεί συμβολικά σπόροι ελιάς από την Ολυμπία που προηγουμένως είχαν «ταξιδέψει» στο διάστημα.

Το μνημόνιο υπογράφηκε στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, από τους Δημάρχους των δύο πόλεων,κ.κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο και YukieiMatsumoto. Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι δύο πόλεις  θα συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα ανταλλαγών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και του πολιτισμού, διατηρώντας παράλληλα φιλικές σχέσεις.Επίσης θα επικοινωνούν και θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με ευρύτερα ζητήματα ανταλλαγής αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο κ. Γεωργιόπουλος στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι ιδιαίτερα συγκινητικό μια πόλη που γνώρισε την καταστροφή από τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011 να συνδέεται μ’ αυτό τον τρόπο με την Αρχαία Ολυμπία, εκφράζοντας τη χαρά του για την συνεργασία που ξεκινά μεταξύ των δύο πλευρών. Υπογράμμισε επίσης ότι οι δεσμοί με την Ιαπωνία ξεκίνησαν πριν τέσσερις σχεδόν δεκαετίες με την αδελφοποίηση με την πόλη της Ιναζάβα και είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν περαιτέρω μέσα από το μνημόνιο αυτό.

naraha olympia 4

Από την πλευρά του ο κ. Matsumoto ανέφερε πως η Ελλάδα στήριξε την Ιαπωνία στους σεισμούς του 2011, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για αυτό. Τόνισε ακόμη πως το 2020 ξεκίνησε από την πόλη του η λαμπαδηδρομία για την Ολυμπιάδα του Τόκιο και αυτό ήταν ένας ακόμη λόγος σύνδεσης με την Ολυμπία. Η αποστολή σπόρων ελιάς από την Ολυμπία στο διάστημα, όπως είπε,συμβόλιζε την οικουμενικότητα του διαστήματος και των ολυμπιακών αξιών. Εξέφρασε δε τη χαρά του που τέσσερα δένδρα μπόρεσαν να ευδοκιμήσουν απ’ αυτούς τους σπόρους.

Οι κ.κ. Γεωργιόπουλος και Matsumoto υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας και αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα, σφραγίζοντας τη φιλία και συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων. Η Ιαπωνική αποστολή θα παραμείνει στην Αρχαία Ολυμπία και την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, όπου το πρωί θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Σχολείο της πόλης για να παρακολουθήσει μια εκδήλωση από τους μαθητές σχετικά με την ελιά, το ελαιόλαδοκαι την σχέση του ιερού αυτού δέντρου με την Ολυμπία. Ακολούθως η αποστολή θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο, ενώ το μεσημέρι, η Δημοτική Αρχή Αρχαίας Ολυμπίας, πριν αποχαιρετήσει την Ιαπωνική αποστολή, θα παραθέσει γεύμα προς τιμή τους.

Μεταξύ των παρισταμένων στη συνάντηση ήταν και έκαναν τοποθετήσεις – χαιρετισμούς οι Πρόεδροι των Δημοτικών συμβουλίων Αρχαίας Ολυμπίας και Νάραχα κ.κ. Δημήτρης Κωσταριάς και MotoiAoki,η Αντιδήμαρχος Διεθνών Σχέσεων, Παιδείας και Ολυμπιακών θεμάτων κα Ρόη Αντωνοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου κα Βασιλική Σαραντοπούλου, η Πρόεδρος του Φυσιολατρικού Συλλόγου κα Ιωσηφίνα Κωνσταντίνου καθώς και εκπρόσωποι των φορέων και παραγωγικών τάξεων της Νάραχα, οι οποίοι περιέγραψαν ένα πλαίσιο προτάσεων για τη συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos