Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

Screenshot 2024 03 23 112319
locomotive cafe
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Ποια Νομικά Πρόσωπα και Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των δήμων καταργούνται στην Ηλεία

dimarxeio ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ1

Εξαίρεση ζητούν οι δήμοι

Καταργούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και αυτό φέρνει προβλήματα σε διάφορες υπηρεσίες που παρείχαν έργο εδώ και πολλά χρόνια προς τους δημότες. Στην Ηλεία με την κατάργηση αυτή είναι αντίθετοι οι δήμοι και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κάνουν κινήσεις ώστε να υπάρξουν αλλαγές αν είναι εφικτές από το υπουργείο.

Στον Δήμο Πύργου, με απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο θέλει να διατηρηθούν ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου (ΔΟΠΠ) και για Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (ΔΗΚΕΠ).

Στον Δήμο Ήλιδας θα καταργηθούν και εκεί οργανισμοί που αφορούσαν τον πολιτισμό.

Στο Δήμο Ζαχάρως μετά από τις απαραίτητες ενέργειες, ήδη έχει εγκριθεί να συνέχισει της λειτουργείας του Κέντρου Κοινότητας και αναμένεται να συνεχίσει και η Κοινωφελής εργασία αλλά καταργείται το ΚΔΑΠ.

Στο Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων θα συνεχίσουν να λειτουργούν το Κέντρο κοινότητας και το Κοινωνικό Παντοπωλείο αφού ¨γλίτωσαν¨ από το κόψιμο του υπουργείου.

Στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης θα καταργηθούν το ΝΠ Πολιτισμού – Αθλητισμού, το ΝΠ Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το ΝΠ Σταφιδοκάμπου που αποτελούσαν σημεία αναφοράς για τον πολιτισμό της περιοχής και αυτό είναι ένα πλήγμα.

Οι νέοι δήμαρχοι και όσοι επανεκλέχτηκαν θα βρουν δύσκολο έργο αφού θα πρέπει να λειτουργήσουν από εδώ και πέρα τις υπηρεσίες των νομικών προσώπων μέσα στους δήμους και αυτό θα φέρει σύγχυση και γραφειοκρατικά κολλήματα ίσως αφού και ο όγκος δουλειάς θα αυξηθεί. Αναμένουμε να δούμε τις αλλαγές και τη διαχείριση των δήμων και πως ο νέος νόμος θα επηρεάσει κυρίως το πολιτιστικό κομμάτι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις» που αναρτήθηκε στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται η αυτοδίκαιη κατάργηση των ΝΠΔΔ και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων.

Η κατάργηση των πάνω από 500 δημοτικών ΝΠΔΔ και των κοινωφελών επιχειρήσεων των δήμων προβλέπεται για τις 31 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή την τελευταία ημέρα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν τα νομικά πρόσωπα των δήμων, λόγω ελλιπούς στελέχωσης και διάσπασης των τοπικών υποθέσεων μεταξύ αυτών και του κεντρικού δήμου.

Το προσωπικό των καταργούμενων φορέων μεταφέρεται στον δήμο και παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής. Το μόνιμο προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες με τα προσόντα του οργανικές θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, το δε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου/ειδικότητας, οι οποίες συστήνονται στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου και καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου.

Προβλέπεται επίσης ότι από την 30η Ιουνίου 2024 παύει η λειτουργία των περισσότερων από 600 σχολικών επιτροπών και των δημοτικών επιτροπών και οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στους οικείους δήμους.

Η μεταφορά του προσωπικού, των πόρων και των αρμοδιοτήτων τους στον κεντρικό πυρήνα των δήμων θα διασφαλίσει καλύτερη διαχείριση πόρων, βελτίωση της κατανομής αρμοδιοτήτων στο προσωπικό και οικονομίες κλίμακας από την ενοποίηση προμηθειών και υπηρεσιών, τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση.

Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων οι δήμοι μπορούν να συστήσουν επιτροπές, ενώ για θέματα των σχολικών επιτροπών θα πρέπει να συσταθούν υποχρεωτικά έως δύο επιτροπές, στις οποίες μετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος σχολικών μονάδων ή συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του οικείου δήμου.

Για κάθε ένα νομικό πρόσωπο που καταργείται αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων κατά έναν, εφόσον ο μέσος όρος του προϋπολογισμού του καταργούμενου νομικού προσώπου των πέντε τελευταίων ετών είναι μεγαλύτερος του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

studiotselepiphotoidtautototes

Το φωτογραφείο είναι έτοιμο να σας εξυπηρετήσει σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές όσον αφορά την έκδοση της νέας ταυτότητας

This will close in 20 seconds