Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» – Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετείχε στη διοργάνωση

image 1 7

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετείχε στην δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, συμμετείχε στη διοργάνωση της επετειακής επικοινωνιακής δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»23-26 Μαΐου 2024, η οποία οργανώνεται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ, με την υλοποίηση των παρακάτω τεσσάρων δράσεων:

Θεματική περιήγηση με τίτλο: “Ματιές στον καθημερινό βίο Ρωμαίων και Φράγκων στη βορειοδυτική Ηλεία με αφορμή πρόσφατες δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.”

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 υλοποιήθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο Λουτρών Κυλλήνης και στο Κάστρο Χλεμούτσι (αίθουσα μαγειρείων) θεματική περιήγηση με τίτλο Ματιές στον καθημερινό βίο Ρωμαίων και Φράγκων στη βορειοδυτική Ηλεία με αφορμή πρόσφατες δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Η δράση στόχευσε στην παρουσίαση στο κοινό δύο μη αναγνώσιμων έως σήμερα μνημειακών χώρων του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης, στους οποίους κατά τα τελευταία έτη έχουν υλοποιηθεί δράσεις ανάδειξης από την ΕΦ.Α. Ηλείας και οι οποίοι αφορούν σε πτυχές του καθημερινού βίου Ρωμαίων και Φράγκων, στην λουτρική πρακτική κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και στην λειτουργεία των μαγειρείων του φράγκικου ενδιαιτήματος. Στη δράση συμμετείχαν τριάντα άτομα από το ευρύ κοινό που υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την για πρώτη φορά περιήγηση στους χώρους. Η δράση σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από τις αρχαιολόγους Αθανασία Ράλλη και Τώνια Μουρτζίνη.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα “Τὸ δὲ ἄλσος τὸ ἱερὸν τοῦ Διὸς…”

Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 υλοποιήθηκε στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο του αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα Τὸ δὲ ἄλσος τὸ ἱερὸν τοῦ Διὸς… Το πρόγραμμα περιλάμβανε περιήγηση στον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο, ο οποίος ιδρύθηκε μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007 στις υπώρειες του Κρονίου όρους και φιλοξενεί πλήθος δέντρων, θάμνων και φυτών που συνέθεταν από τους αρχαίους χρόνους την χλωρίδα της περιοχής. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου. Στο τέλος της ξενάγησης τα παιδιά έφτιαξαν το δικό τους φυτολόγιο με φύλλα από τα φυτά του Βοτανικού κήπου και το πήραν μαζί τους στο σχολείο ως ενθύμιο του προγράμματος.Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τις αρχαιολόγους Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, Προϊσταμένη της Εφορείας, Ρούλα Λεβεντούρη και Μαρία Γεωργοπούλου.

Εκπαιδευτική δράση με θέμα: “Νεολιθικό ιερό, τύμβος και ηγεμονικός θολωτός τάφος Βαρθολομιού.”

Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 υλοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο στο Τραγάνι Βαρθολομιού δράση με θέμα Νεολιθικό ιερό, τύμβος και ηγεμονικός θολωτός τάφος Βαρθολομιού. Η δράση, συνδυασμός πεζοπορίας, θεματικής περιήγησης και εκπαιδευτικού προγράμματος αφορούσε στη γνωριμία με τον ηγεμονικό θολωτό τάφο, το ιερό της Πρώιμης Νεολιθικής λατρείας των Προγόνων και της Μητέρας θεάς και τον ταφικό τύμβο της Τελικής Νεολιθικής και στην παρουσίαση της τοπικής χλωρίδας. Τη δράση παρακολούθησαν κυρίως μαθητές οι οποίοι είχαν κάνει ήδη προετοιμασία στην τάξη και επέδειξαν προσοχή και ενδιαφέρον. Η δράση σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από τον αρχαιολόγο Χρήστο Ματζάνα.

Εκπαιδευτική δράση με θέμα : “Ένα ταξίδι στο πολιτιστικό απόθεμα της Ηλείας μέσα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου.”

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 υλοποιήθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο Πύργου δράση με θέμα Ένα ταξίδι στο πολιτιστικό απόθεμα της Ηλείας μέσα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου. Η δράση αφορούσε στην γνωριμία με το μουσείο, καθώς αυτό αποτελεί τη ζωντανή αφήγηση της ιστορικής, κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης της Ηλείας στη διάρκεια του χρόνου και φωτίζει άγνωστες πτυχές της πολιτιστικής της εξέλιξης. Στη δράση συμμετείχαν 25 περίπου άτομα από το ευρύ κοινό, αρκετά από τα οποία δεν είχαν επισκεφτεί στο παρελθόν το Μουσείο. Η δράση σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε από τον αρχαιολόγο Χρίστο Λιάγκουρα.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos