Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Προϊόν εμπρησμού είχε δηλώσει ο δήμαρχος Πύργου – Ενδείξεις για εμπρηστική ενέργεια

KANNIS

Ηλεία: Προϊόν εμπρησμού, είχε δηλώσει από τις πρώτες ώρες της εκδήλωσεις της Πυρκαγιάς , ο δήμαρχος Πύργου και φαλιεται να επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία – βίντεο – που βλέπυν το φως της δημοσιότητας

Φωτιές στην Ηλεία: Προϊόν εμπρησμού, λέει ο δήμαρχος Πύργου – Ξέσπασαν 4 εστίες σε απόσταση ενός χιλιομέτρου

Στιγμιότυπο οθόνης (179)

Φωτιές στην Ηλεία: Προϊόν εμπρησμού, λέει ο δήμαρχος Πύργου – Ξέσπασαν 4 εστίες σε απόσταση ενός χιλιομέτρου

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελείωσε το κακό, δηλώνει ο δήμαρχος

Για εφιαλτικές στιγμές έκανε λόγο ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, αναφερόμενος στις φωτιές που ξέσπασαν στην Ηλεία, μιλώντας ξεκάθαρα για εμπρησμό. «Πραγματικά περάσαμε εφιαλτικές στιγμές το απόγευμα, οι άνεμοι ήταν δυνατοί» είπε μιλώντας στο Open.

Ο δήμαρχος Πύργου μίλησε για τέσσερις εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου μεταξύ τους. «Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ήταν προϊόν εμπρησμού αυτές οι πυρκαγιές» είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ύφεση, θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελείωσε το κακό. Περιμένουμε ένα νέο μέτωπο από την Αχαΐα και κατευθύνεται στις ορεινές περιοχές της Ηλείας, έχουν σταματήσει οι άνεμοι, είμαστε σε επιφυλακή, οι κάτοικοι περιμένουν και είναι σε επιφυλακή. Πιστεύουμε να κυλήσει η νύχτα ομάλα, όσο γίνεται δηλαδή», πρόσθεσε.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Πύργου (μετά από αίτημα του δημάρχου Στ.Καννή)

πυργοσψπερκαμμενα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Πύργου – Κάηκαν συνολικά 882 στρέμματα σύμφωνα με το «Copernicus»

Είχε προηγηθεί  σχετικό αίτημα του δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή, μια ημέρα μετά, προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας την ανακούφιση των πληγέντων των κατεστραμμένων περιοχών.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο Δήμος Πύργου, μετά τις φωτιές που έπληξαν δύο δημοτικές κοινότητες την περασμένη Παρασκευή.

Είχε προηγηθεί  σχετικό αίτημα του δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή, μια ημέρα μετά, προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας την ανακούφιση των πληγέντων των κατεστραμμένων περιοχών.

Την απόφαση του υπουργείου υπογράφει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης  Παπαγεωργίου και σύμφωνα με αυτή αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Αλποχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Ιαρδάνου και της Δημοτικής Κοινότητας Μυρτέας της Δημοτικής Ενότητας Πύργου του Δήμου Πύργου, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών για την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 21 Ιουνίου 2024.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην απόφαση η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν μήνα, δηλαδή έως και 22 Ιουλίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη χαρτογράφηση της καταστροφής που έδωσε στη δημοσιότητα το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές με την ονομασία «Copernicus», η ζημιά που προκλήθηκε από τη φωτιά στο Αλποχώρι και εν συνεχεία επεκτάθηκε μέχρι τη Μυρτιά, περνώντας από το Χανάκια και την Εθνική Οδό,  ανέρχεται συνολικά σε 882 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Όπως προέκυψε από τη δορυφορική καταγραφή  και έπειτα από την ενημέρωση του «Copernicus», η πυρκαγιά ξεκίνησε κοντά στο χωριό Αλποχώρι και επεκτάθηκε άμεσα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και απείλησε τους κοντινούς οικισμούς όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης μέσω του 112. Συνολικά επιχείρησαν 62 πυροσβέστες, χρησιμοποιήθηκαν 53 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και επιχείρησαν από αέρος 5 ελικόπτερα και 10 αεροπλάνα. Επίσης, συνέδραμαν οχήματα, μηχανήματα και προσωπικό του Δήμου Πύργου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και εθελοντές.

Ηλεία – Έρευνες του Πυροσβεστικού Σώματος για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την περασμένη Παρασκευή

PURO MYRTIS

Κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. στον Πύργο

Όπως αναφέρει μάλιστα σε σημερινό της ρεπορτάζ, η εφ. «Πατρίς»,οι έρευνες του Πυροσβεστικού Σώματος, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και επίπεδο αρχηγείου, για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε κοινότητες του Δήμου Πύργου, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις έρευνες που ξεκίνησαν άμεσα για την εξακρίβωση των αιτών εκδήλωσης των πυρκαγιών και συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό συμμετέχουν στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού από την Αθήνα καθώς και του Κλιμακίου της Δ.Α.Ε.Ε. της Δυτικής Ελλάδας.

Οι ερευνητές της Δ.Α.Ε.Ε. έχουν μεταβεί, στα πλαίσια του προανακριτικού τους έργου, στις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Πύργου, Αλποχώρι, Μυρτιά, αλλά και στην περιοχή των Χανακίων, και ειδικότερα στις καμένες εκτάσεις αυτών, αναζητώντας ίχνη και συλλέγοντας στοιχεία που θα μπορέσουν να τους οδηγήσουν, αρχικά στο σημείο έναρξης των πυρκαγιών καθώς και στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Παράλληλα, εκτός από την συλλογή στοιχείων, κατά το στάδιο των προανακριτικών ερευνών έχουν ληφθεί και μαρτυρικές καταθέσεις από κατοίκους.

Στο κάδρο των ερευνών, προκειμένου να εξακριβωθεί ο τρόπος εκδήλωσης της πυρκαγιάς, βρίσκεται φυσικά και το συμβάν στην περιοχή των Λαστεϊκων, στη θέση «Ντρόμπρινο» όπου η φωτιά ξέσπασε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής σε πευκόφυτη έκταση, την ώρα που οι πυροσβέστες επιχειρούσαν σε τρία μέτωπα στον Πύργο, αλλά και στην Πηνεία Ήλιδας.

Πάντως, επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζουν τουλάχιστον δύο εκδοχές, σχετικά με την εκδήλωση των πυρκαγιών στα χωριά του Πύργου. Όσον αφορά την καταστροφική φωτιά στα χωριά της Πηνείας του Δήμου Ήλιδας, οι έρευνες επικεντρώνονται σε πρώτη φάση στο Μαστραντώνη Αχαΐας και διεξάγονται από στελέχη της Πυροσβεστικής του γειτονικού νομού, καθώς η πυρκαγιά ξεκίνησε από εκεί και μεταγενέστερα πέρασε τα σύνορα και εξαπλώθηκε και σε περιοχές της Ηλείας.

Βίντεο ντοκουμέντο – Ενδείξεις για εμπρηστική ενέργεια

kapnos pyrklagia

Στο βίντεο καταγράφεται η στιγμή της εκδήλωσης της φωτιάς, με τρεις σχεδόν ταυτόχρονες εστίες να εμφανίζονται πολύ κοντά η μία στην άλλη.

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για τις αιτίες της πυρκαγιάς που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή στο Αλποχώρι Πύργου, ύστερα από τη δημοσίευση ενός βίντεο ντοκουμέντου στα social media από κάτοικο της περιοχής.

Στο βίντεο καταγράφεται η στιγμή της εκδήλωσης της φωτιάς, με τρεις σχεδόν ταυτόχρονες εστίες να εμφανίζονται πολύ κοντά η μία στην άλλη.

Το βίντεο τραβήχτηκε από κάτοικο του Αλποχωρίου και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στις εικόνες φαίνεται καθαρά η ξαφνική εμφάνιση τριών πυρκαγιών σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και υποψίες για εμπρηστική ενέργεια. Οι αρχές εξετάζουν το βίντεο προσεκτικά ως μέρος της έρευνας για την αιτία της φωτιάς.

https://www.facebook.com/1222627587/videos/432946852898809/

https://www.facebook.com/plugins/video.php?ref=embed_video#

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds