Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Πρωταθλητής Ευρώπης το Χρηματιστήριο Αθηνών σε 3ετία και 5ετία

ellhnikaxrimatistiriaexaexrimatistirio

Το χρυσό μετάλλιο σε απόδοση στην Ευρώπη κατακτούν οι μετοχές των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων την τελευταία 3ετία και 5ετία.

espamitropoulos 1

Αυτό δείχνουν οι αποδόσεις του Αμοιβαίου Κεφαλαίου που επενδύει σε 10 ελληνικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, δηλαδή τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τον Μυτιληναίο, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ , Μotor Oil και Jumbo και τελεί υπό διαπραγμάτευση (Global X MSCI Greece ETF). Το συγκεκριμένο ETF προσπαθεί να αναπαραγάγει τις αποδόσεις του δείκτη MSCI All Greek Select.

Το ελληνικό ETF προηγείτο μέχρι και χθες σε απόδοση από την αρχή του 2024 στην Ευρώπη με 3,5% ενώ απώλειες κατέγραφαν τα ETFs που επένδυαν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Το ελληνικό ETF διατηρούσε επίσης τα πρωτεία τους τελευταίους 12 μήνες με απόδοση 37% έναντι 17% της Ιταλίας και 14,1% της Ισπανίας.

Με ορίζοντα 3ετίας, το ανωτέρω ETF καταλάμβανε πάλι την πρώτη θέση, με απόδοση 66,8% έναντι 26,1% της Ιταλίας και 24,2% του ETF της Γαλλίας.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η απόδοση του ελληνικού ETF σε βάθος 5ετίας με 105,6% και φυσικά την πρώτη θέση στην Ευρώπη με το γαλλικό ETF στη δεύτερη θέση με 58,3% και το ελβετικό στην τρίτη θέση με 54,1%. Το ιταλικό ETF κατέγραψε απόδοση 52,1% στην 5ετία.

Ομως, οι όροι αντιστρέφονται στη 10ετία καθώς το ελβετικό ETF έρχεται πρώτο σε σωρευτική απόδοση με 75,9% και ακολουθούν το γαλλικό με 74,7% και το ιταλικό με 41,5%. Το ελληνικό ETF εμφανίζει τη χειρότερη επίδοση με απώλειες 32,4% και ακολουθεί το ιταλικό με απώλειες 12,6%. Σημειώνεται ότι το ενεργητικό των ETFs αποτιμάται σε δολάρια.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds