Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
mixalopoulos antallaktika merced
keapyrgou

Συνάντηση των βουλευτών Ανδρέα Νικολακόπουλου και Περικλή Μαντά με τον ΥΠΑΑΤ Λ. Αυγενάκη: Αρνητικό το ΥπΑΑΤ στην παράταση για την Κορινθιακή σταφίδα

nikolavgestaf

Οι δύο βουλευτές είχαν ζητήσει την συνάντηση από κοινού με τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα, ο οποίος λόγω απουσίας του στο εξωτερικό εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη του.

Κατά τη συνάντηση οι δύο βουλευτές είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στον υπουργό το αίτημα παραγωγών Κορινθιακής σταφίδας που δραστηριοποιούνται σε νομούς της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο ήταν αναγκαίο να δοθεί παράταση στη συνδεδεμένη ενίσχυση, κάτι που συστηματικά εφαρμοζόταν τα τελευταία χρόνια. Όπως σημείωσαν οι βουλευτές, πρόκειται για μια πρακτική που έχει ακολουθηθεί από το υπουργείο όλες τις προηγούμενες χρονιές, καθώς και ότι οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν καθυστερήσεις στην παραγωγή και ως εκ τούτου στην διάθεση του προϊόντος εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών.

Να τηρηθεί η ευρωπαϊκή διαδικασία

Από την πλευρά του ο Υπουργός τόνισε ότι η διαρκής χορήγηση παρατάσεων σε μία σαφή και ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διαδικασία δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον, ειδικά όταν σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία η σταφιδοκαλλιέργεια προέρχεται από μία χρονιά με σημαντική συρρίκνωση της παραγωγής, με αποτέλεσμα να μη συντρέχουν οι αντικειμενικοί λόγοι για χορήγηση της αιτούμενης παράτασης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το υπουργείο έχει ενημερώσει έγκαιρα από τις αρχές Νοεμβρίου περί της αυστηρής τήρησης του φετινού χρονοδιαγράμματος και της μη χορήγησης παράτασης, παρά ό,τι συνέβαινε με τις τελευταίες σοδειές, καθώς η προσέγγιση αυτή δημιουργεί αχρείαστες στρεβλώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές όπου διακινείται το προϊόν και είναι απολύτως αναγκαίο να περιοριστεί.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι αντίθετοι με τη χορήγηση παράτασης στη συνδεδεμένη ενίσχυση της σταφίδας έχουν ταχθεί οι μεγαλύτεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Κορινθίας, της Αχαΐας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας, επικαλούμενοι ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δημιουργηθούν τεχνητές συνθήκες έλλειψης του προϊόντος.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

viber image 2024 02 23 12 35 38 848

This will close in 20 seconds