Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
mixalopoulos antallaktika merced
keapyrgou

Το οικοσύστημα του Καϊάφα είναι προστατευόμενο από την συνθήκη Natura αλλά παραμένει αναξιοποίητο

kaiafas

“Καμπανάκι” φορέων για υγροβιότοπους: Κοτύχι και Καιάφας αν και σπάνιοι είναι αναξιοποίητοι

Kαθηγητές, επιστήμονες και φορείς που μέσα από έρευνες δραστηριοποιούνται στην προστασία και την βιώσιμη εξέλιξη των υγροβιότοπων, αναφέρουν ότι «το οικοσύστημα του Καϊάφα αποτελεί μια περιοχή που βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα, είναι προστατευόμενο από την συνθήκη Natura, αλλά παρόλα αυτά, εδώ και πολλά χρόνια παραμένει αναξιοποίητο και πλέον κρίνεται επιτακτική η ανάγκη προστασίας του, εξαιτίας κωλυσιεργιών που το έχουν αφήσει στην τύχη του, είναι συμπεράσματα».

Επίσης σήμερα η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, απειλείται με εξαφάνιση καθώς τα τελευταία χρόνια «δέχεται» το ισχυρό πλήγμα της κλιματικής αλλαγής, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί αρκετά. Η διάβρωση που έχει υποστεί, έχει επιφέρει την μείωση της έκτασης της λιμνοθάλασσας η οποία από 12 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα φτάνει μόλις τα 4 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτι που δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. Όπως αναφέρει η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου, χαρακτηριστική ήταν η περίοδος του Δεκεμβρίου 2021 με τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν και την περιοχή του Εθνικού Πάρκου και ιδιαίτερα την περιοχή της λιμνοθάλασσας Κοτύχι.

Σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες που έχουν γίνει, η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, κινδυνεύει τα αμέσως επόμενα χρόνια να εξαφανιστεί καθώς ο οικότοπος έχει «χάσει» έκταση 8 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

viber image 2024 02 23 12 35 38 848

This will close in 20 seconds