Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

Screenshot 2024 03 23 112319
locomotive cafe
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Ανδραβίδα – 117 Π.Μ – «Έρχεται» μέσα στο 2024 για την Ανδραβίδα αλλά και τον γειτονικό Άραξο, ένα έργο σπουδαίας σημασίας

phantomf4andravida

Εγκατάσταση συστήματος αεροναυτιλίας σε Ανδραβίδα και Άραξο με αφορμή τα F – 35

Με αφορμή την εγκατάσταση των νέων αεροσκαφών F 35  στην 117 Π.Μ  «έρχεται» μέσα στο 2024 για την Ανδραβίδα αλλά και τον γειτονικό Άραξο, ένα έργο σπουδαίας σημασίας το οποίο αφορά την εγκατάσταση συστήματος αεροναυτιλίας ILS συνολικού προϋπολογισμού 2.100.000 ευρώ.

Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε και η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο και ανάδοχος είναι η κοινοπραξία «SSA AE – DIALETI ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΤΕ», (μοναδικός συμμετέχων στον διαγωνισμό), που υπέβαλε την από 10 Οκτωβρίου 2023 αίτηση.

 Αντίστοιχο σύστημα αεροναυτιλίας, σύμφωνα με την μελέτη, προβλέπεται να εγκατασταθεί και στην 116 Π.Μ. ιδίου προϋπολογισμού, καθώς αποτελεί το πιο κοντινό αεροδρόμιο μετά από την 117 Π.Μ. της Ανδραβίδας

Ανδραβίδα – Από τα F-4 στα F-35: Η αντίστροφη μέτρηση, τα έργα στην Ανδραβίδα και η επερχόμενη απόσυρση των θρυλικών Phantom

f4 f35 1140x570

Εντός της επόμενης εβδομάδας αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την διαμόρφωση του τελικού κειμένου της LOA σχετικά με την πώληση στην Ελλάδα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Στις διαβουλεύσεις θα συμμετέχουν από την ελληνική πλευρά η Πολεμική Αεροπορία και η αρμόδια για τα εξοπλιστικά Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, ενώ από την αμερικανική στελέχη του αρμόδιου για τις πωλήσεις των F-35 Lightning II εκτός ΗΠΑ γραφείου Joint Program Office.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, η Πολεμική Αεροπορία φαίνεται να έχει καταλήξει στον αριθμό των 20 μαχητικών, τα οποία θα περιλαμβάνονται στο επίσημο έγγραφο της LOA, η οποία όταν υπογραφεί θα έχει ισχύ government to government συμφωνίας. Και αυτή θα είναι η εισήγηση της προς την πολιτική ηγεσία, καθώς μικρότερος αριθμός κρίνεται ως ασύμφορος για οικονομοτεχνικούς λόγους, αλλά και για το ζήτημα της διαθεσιμότητας, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα περιλαμβάνεται η option για αγορά ακόμη 20 μαχητικών τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, στο τελικό κείμενο θα περιλαμβάνονται όλες οι υπόλοιπες παράμετροι της συμφωνίας που θα αφορούν την διαμόρφωση των μαχητικών, την εκπαίδευση και υποστήριξη, τα ακριβή χρονοδιαγράμματα παραδόσεων, τον οπλισμό και ότι άλλο αφορά τα επόμενα βήματα που θα γίνουν μέχρι τα stealth μαχητικά προσγειωθούν στην Ελλάδα βαμμένα στα χρώματα της HAF.

Όσον αφορά το ζήτημα των υποδομών, η έως τώρα θέση της πολιτικής αλλά και στρατιωτικής ηγεσίας είναι ότι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει προγράμματα SSI (Security of Supply and Information), καθώς τα έργα υποδομών και ασφάλειας στην Αεροπορική Βάση που θα φιλοξενεί τα stealth μαχητικά F-35 θα αναλάβει η ίδια η Πολεμική Αεροπορία.

Πρόκειται για έργα που αφορούν μεταξύ άλλων την περιμετρική ασφάλεια και φύλαξη της Βάσης, την κατασκευή κτιρίων, διαδρόμων και υπόστεγων (hangars) με συγκεκριμένες προδιαγραφές, στα οποία θα φυλάσσονται και θα συντηρούνται τα διαβαθμισμένα μαχητικά 5ης γενιάς.

Ειλημμένη, επίσης, φαίνεται να είναι η απόφαση του Αεροπορικού Επιτελείου για επιλογή της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα, ώστε να μετατραπεί στη «φωλιά» των πιο ισχυρών μαχητικών, τα οποία θα διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία τις επόμενες δεκαετίες.

Πρόθεση του Αεροπορικού Επιτελείου είναι η άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες μετατροπής της 117 Πτέρυγας Μάχης στην πιο σύγχρονη υψηλών προδιαγραφών Βάση για τα «μπλε φτερά», σύμφωνα με όλα τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι Αμερικανοί και το JPO προκειμένου να πιστοποιηθεί για να φιλοξενεί τα «αόρατα» μαχητικά 5ηςγενιάς. Η παλαιότητα του αεροδρομίου και όλων των εγκαταστάσεων είναι δεδομένη, με αποτέλεσμα οι εργασίες οι οποίες προβλέπεται να πραγματοποιηθούν παραπέμπουν ουσιαστικά στην κατασκευή σχεδόν από την αρχή μιας νέας Αεροπορικής Βάσης.

Η 117 Πτέρυγα Μάχης βρίσκεται σε λειτουργία από το 1961, αρχικά ως Σμηναρχία Μάχης έως το  1969, όταν μετατράπηκε σε Πτέρυγα για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την φιλοξενία των θρυλικών Phantom F-4E.

Τα πρώτα μαχητικά προσγειώθηκαν στην Ανδραβίδα στις 5 Απριλίου του 1974 και από τότε πετούν ανελλιπώς έως και σήμερα αρχικά μοιρασμένα σε δύο Πολεμικές Μοίρες (338 και 339), ενώ από το 2017 με F-4 πετάει μόνο η 338 Μοίρα «ΑΡΗΣ», η οποία διαθέτει στο οπλοστάσιο της συνολικά 32 μαχητικά. Πρόθεση του Αεροπορικού Επιτελείου είναι η απόσυρση των εμβληματικών μαχητικών πιθανότατα το 2027, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια τα οποία θα διοχετευτούν στo πρόγραμμα των F-35, αλλά και να εντατικοποιηθούν οι εργασίες προκειμένου η Βάση και το προσωπικό να προετοιμαστούν για να υποδεχτούν τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35.

Στόχος είναι τα αεροσκάφη που «σφράγισαν» την σύγχρονη αεροπορική ιστορία της χώρας και αποτέλεσαν για δεκαετίες σύμβολο ισχύος για τη σιδερένια γροθιά της HAF πάνω από το Αιγαίο, να αντικατασταθούν από τα μαχητικά που θα σηματοδοτήσουν τη συνέχεια στην αεροπορική υπεροχή της Πολεμικής μας Αεροπορίας

onalert,ert

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

like us on facebook logo iliakanea

This will close in 20 seconds