Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

Screenshot 2024 03 23 112319
locomotive cafe
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Διονύσης Καλαματιανός: «Ο πρωτογενής τομέας θα έπρεπε να είναι και δεν είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση»

kalamatianosdion

Σημεία από τη συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην εκπομπή ” Ώρα Ελλάδος” στο OPEN TV

Ο πρωτογενής τομέας είναι εθνική υπόθεση. Χωρίς αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή δεν υπάρχει επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια στη χώρα. 

Για τη σημερινή δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης. Μπορεί το αγροτικό ζήτημα να απασχολεί γενικότερα τις ευρωπαϊκές χώρες, όμως, στην Ελλάδα τα προβλήματα είναι μεγεθυσμένα. 

Ειδικότερα, στη χώρα μας υπάρχει πολύ υψηλό κόστος παραγωγής. Πολύ ακριβό ρεύμα, πολύ υψηλές τιμές στα καύσιμα και στις υπηρεσίες.

Παράλληλα, εντοπίζεται τεράστια απόκλιση μεταξύ των τιμών του παραγωγού στο χωράφι και των τιμών των προϊόντων στο ράφι, έως και 270% διαφορά. Προφανώς, αυτό προκύπτει από την αισχροκέρδεια των μεσαζόντων και δυστυχώς, η κυβέρνηση μένει να παρακολουθεί αμέτοχη.

Επιπλέον, υπάρχουν τεράστια προβλήματα σε επίπεδο αγροτικών αποζημιώσεων και επιδοτήσεων. Και εδώ υπάρχει κυβερνητική ευθύνη καθώς τις διοικήσεις των Οργανισμών (ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ) που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα  τις διορίζει η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση έχει αλλάξει 5 διοικητές στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία χρόνια.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν αναγνωρίσει τα λάθη, τις παραλείψεις, τις καθυστερήσεις και τις στρεβλώσεις που υφίστανται. Ακούσαμε και τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη να παραδέχεται ότι υπήρξαν λάθη στη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ το 2021, τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αναφέρει πως αυτός ανέλαβε προσωπικά τη διαπραγμάτευσή της. Ειδικότερα, το στρατηγικό σχέδιο διαχείρισής της αποδείχθηκε πως ήταν λάθος.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

stamoulis anakainisi

This will close in 20 seconds