Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Έρχονται οι αντικειμενικές στα παραθαλάσσια και φόροι

ακτι παρατηαλασσια ακινητα

Αυτόματη προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις τιμές αγοράς και ψηφιοποίηση οικιστικών ζωνών φέρνει το 2024, μαζί με ένταξη στο σύστημα για πρώτη φορά 2.167 νέων περιοχών.

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν ουσιαστικά στην κατάργηση του σημερινού καθεστώτος, βάσει του οποίου γίνεται κατά προσέγγιση ο προσδιορισμός των τιμών των ακινήτων σε πολλές περιοχές και η καταβολή φόρων και τελών.

Στην Ηλεία  από το επόμενο έτος παραθαλάσσια οικόπεδα, αλλά και εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές-«φιλέτα» θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες όπως οι περιοχές από Κυλλήνη, Ανδραβίδα μέχρι και Αρχαία Ολυμπία.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα ενταχθούν παραθαλάσσιες περιοχές στην Αχαΐα από Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Τράπεζα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος μέχρι Βραχναίικα κ.ά., και στην Αιτωλοακαρνανία οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα, Θέρμο, Καινούργιο, Αγγελόκαστρο, Αστακός κ.ά.

Είναι δεδομένο ότι η ένταξη των συγκεκριμένων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αύξηση περίπου 20 φόρων και τελών, όπως ο ΕΝΦΙΑ, γονικών παροχών–δωρεών και κληρονομιών, τα έξοδα αγοραπωλησιών, τα δημοτικά τέλη και πολεοδομικά πρόστιμα.

Εκτός από την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος αξιών ακινήτων, το προσεχές διάστημα αναμένεται ότι θα δοθεί τελικά λύση και στο θέμα της επαναχάραξης ζωνών από την ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το ΤΕΕ. Το τελικό πόρισμα θα παραδοθεί στο οικονομικό επιτελείο και σε αυτό θα περιλαμβάνονται επεκτάσεις και συνενώσεις ζωνών, αλλά και «σπάσιμο» στα δύο των υφιστάμενων ζωνών σε κάποιες περιοχές.

Παράλληλα, «τρέχει» και η ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται και η διαδικτυακή εφαρμογή γεωχωρικής απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού συστήματος Valuemaps, αφού καθημερινά χιλιάδες πολίτες αναζητούν τις αντικειμενικές αξίες στον ψηφιακό χάρτη, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο από ξένους, οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

thermo knauf

This will close in 20 seconds