Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Ηλεία-Αυτήν την παραλία, ποιος θα την πάρει; : 14 παραλίες σε δημοπρασία

paralia beachbar kantines japlosytes

Για πρώτη φορά οι διαγωνισμοί για την εμπορική αξιοποίηση των παραλιών (καντίνες beach bar, εστιατόρια και καφέ) δεν γίνονται από τους δήμους αλλά αποκλειστικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος (e-Auctions).

instagram

Αυτήν την παραλία, ποιος θα την πάρει;

Για τοποθέτηση ομπρελών-ξαπλοστρών, αναψυκτηρίου/καντίνας ή εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου που αφορά στην παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Αναλυτικά, πάνω από 1.200 παραχωρήσεις τμημάτων έχουν τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε ηλεκτρονική δημοπρασία έως τις 31 Μαΐου στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα (https://eauctions.gsis.gr). Παράλληλα, υπάρχουν από προηγούμενα έτη και επιπλέον 6.500 παραχωρήσεις που έχουν ενεργή σύμβαση και οι οποίες έχουν ήδη καταχωρηθεί στο ψηφιακό μητρώο συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ηλεία, 14 παραλίες αναμένεται να βγουν σε δημοπρασία μέχρι το τέλος του μήνα είτε για τοποθέτηση ομπρελών – ξαπλωστρών, αναψυκτηρίου/ καντίνας ή εκμίσθωση μέσων αναψυχής.

Αναλυτικά οι παραλίες στην Ηλεία που βγαίνουν σε δημοπρασία είναι οι εξής:

Παραλία Σαβαλίων (Θέση 3): Τοποθέτηση αναψυκτηρίου/καντίνας και ομπρελών – ξαπλωστρών
Μιμόζα Κυλλήνης: Τοποθέτηση αναψυκτηρίου/καντίνας και ομπρελών – ξαπλωστρών
Άγιος Παντελεήμονας Λεχαινών: Τοποθέτηση αναψυκτηρίου/καντίνας
Μπρινιά Μανωλάδας: Τοποθέτηση ομπρελών – ξαπλωστρών
Αντλιοστάσιο Καβουρίου: Τοποθέτηση αναψυκτηρίου/καντίνας και ομπρελών – ξαπλωστρών
Παλαιό Περίπτερο Β Ζαχάρως: Τοποθέτηση ομπρελών – ξαπλωστρών
Νεοχώρι: Τοποθέτηση ομπρελών – ξαπλωστρών
Κακόβατος (ποτάμι): Τοποθέτηση ομπρελών – ξαπλωστρών
Κουρούτα (παραλία): Εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής
Άγιος Ηλίας: Εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής
Αλκυόνα: Εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής
Παλούκι Θέση 1: Τοποθέτηση αναψυκτηρίου/καντίνας
Κουρούτα Θέση 1: Τοποθέτηση αναψυκτηρίου/καντίνας και ομπρελών – ξαπλωστρών
Καλαμιά Κάστρου: Τοποθέτηση αναψυκτηρίου/καντίνας.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι παραχωρήσεις, είτε νέες είτε υφιστάμενες, θα διέπονται από φέτος από το ίδιο πλαίσιο ελέγχων και προστίμων λόγω παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου και υπέρβασης των υπό παραχώρηση εκτάσεων. Οι κτηματικές υπηρεσίες και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς υποχρεούνται να εφαρμόζουν αμέσως το σχετικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Ωστόσο, η νέα εικόνα θα έχει διαμορφωθεί πλήρως από τα τέλη Ιουνίου, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες εγκατάστασης των νέων παραχωρησιούχων σε αιγιαλό και παραλίες.

Υπενθυμίζεται πως με τον νέο νόμο, οι δημοπρασίες για παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας γίνονται πλέον αποκλειστικά ψηφιακά μέσω της ειδικής πλατφόρμας που προαναφέρθηκε.

Η διακήρυξη αναρτάται στην πλατφόρμα και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας. Στην πλατφόρμα αναρτώνται τα στοιχεία (συντεταγμένες, πολύγωνο και αεροφωτογραφίες) κάθε παραχώρησης, η διάρκεια, οι όροι της παραχώρησης, και ο χρόνος τοποθέτησης και απομάκρυνσης των κινητών στοιχείων.

Οι παραχωρησιούχοι καταβάλλουν ελάχιστο τίμημα, που προκύπτει από μαθηματικό τύπο με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, συντελεστή βαρύτητας της δραστηριότητας και τον συντελεστή βαρύτητας του αιγιαλού ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της παραλίας.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του νέου νόμου καθορίζονται και αιγιαλοί και παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds