Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΑΚΙΝΗΤΑ-Φορολογικό ν/σ: Έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ για αναβάθμιση κτιρίων με αποδείξεις – Τι αλλάζει για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων

mastoras episkewvioikias

Φορολογικό ν/σ: Έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ για αναβάθμιση κτιρίων με αποδείξεις – Τι αλλάζει για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το iliakanea.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έκπτωση φόρου που θα φθάνει ακόμα και τις 3.200 ευρώ το χρόνο (για 5 μάλιστα χρόνια) θα μπορούν να καρπωθούν από το επόμενο έτος όσοι φορολογούμενοι εμφανίζουν δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, έως και τις 27 Νοεμβρίου, ενσωματώθηκαν διατάξεις οι οποίες προβλέπουν την  επέκταση των κινήτρων για τη λήψη αποδείξεων για δαπάνες επισκευής ή ανακαίνισης κτιρίων.

Εκτός από την έκπτωση φόρου, στις αποδείξεις, μαζί με την αμοιβή για την εργασία, θα υπολογίζονται και τα υλικά. 

Τα έτη που μπορεί ο φορολογούμενος να διεκδικήσει έκπτωση φόρου επεκτείνονται σε 5 (από 4), ενώ καταργείται ο υφιστάμενος περιορισμός με το όριο του 40% στο ποσό της έκπτωσης.

  • Στις δαπάνες θα μπορούν να συμπεριληφθούν και οι αγορές υλικών (εκτός δηλαδή των εξόδων για την εργασία) με ανώτατο όριο τις 16.000 ευρώ. 
  • Το ανώτατο ποσό έκπτωσης φόρου που δικαιούται ο ιδιοκτήτης σε κάθε ένα από τα 5 έτη θα φθάνει τα 3.200 ευρώ (το 1/5 των 16.000 ευρώ).

Βασική προϋπόθεση για να κερδίσει ο φορολογούμενος όλο το ποσό της έκπτωσης θα πρέπει το ετήσιο εισόδημα του να είναι πάνω από 21.000 ευρώ. Διαφορετικά η ωφέλεια εξανεμίζεται για μικρότερα εισοδήματα που καταβάλουν λιγότερο ή καθόλου φόρο. 

Με το προηγούμενο σύστημα το ανώτατο συνολικό όριο δαπανών ήταν στις 16.000 ευρώ αλλά το μέγιστο ποσό έκπτωσης έφθανε τις 6.400 ευρώ (40% των 16.000 ευρώ). Έτσι το ανώτατο ποσό έκπτωσης φόρου που δικαιούνταν ο ιδιοκτήτης σε κάθε ένα από τα 4 έτη ήταν 1.600 ευρώ (το 1/4 των 6.400 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να ισχύσει η έκπτωση πρέπει να υπάρχει η απόδειξη των δαπανών (για  εργασία και υλικά) με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους να γίνει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής) ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Ως  δαπάνες λήψης υπηρεσιών οι οποίες θα αναγνωρίζονται από την Εφορία είναι:

  • Ενεργειακές, π.χ. τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης κ.λπ.
  • Λειτουργικές – αισθητικές, π.χ. τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης, ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, συντήρηση/επισκευή στέγης, επισκευή τοιχοποιίας/χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων, τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης, αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα, εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Όσον αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, από το νέο έτος, εισάγονται ρυθμίσεις με τις οποίες αλλάζει και ορίζεται σε νέα βάση η διάρκεια αλλά και ο τρόπος φορολόγησης.  

Τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια (και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων). 

Με τις νέες διατάξεις το όριο των 60 ημερών δεν αφορά στη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στον χρόνο, αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά. Έτσι, θα επιτρέπεται για παράδειγμα η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στο έτος με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες.

Επίσης στην έννοια της βραχυχρόνιας μίσθωσης περιλαμβάνεται η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων επιβάλλεται στους διαχειριστές ακινήτων αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ανά έτος, ίσο το 50%, των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται στον διαχειριστή ακινήτου πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος, όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Επίσης εάν κριθεί αναγκαίο με υπουργική απόφαση θα ορίζονται τα εξής:

  • Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των 2 ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
  • Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση στην διάρκεια μίσθωσης μπορεί να υπάρξει εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.

Με άλλη διάταξη καταργείται ο φόρος διαμονής και θεσπίζεται το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις, βραχυχρόνιες μισθώσεις και τουριστικές επαύλεις. Το τέλος κλιμακώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο από 1,5 έως 10 ευρώ την ημέρα και από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.

ert

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

stamoulis anakainisi

This will close in 20 seconds