Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
antonopoulos autokintita 6x10 cmyk
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Πειθαρχικός έλεγχος σε πρώην δήμαρχο για προμήθεια εξοπλισμού 100.000 ευρώ -Συντάχθηκε και δικογραφία

diki anakrisi

Τον πειθαρχικό έλεγχο πρώην Δημάρχου, σε δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, αναφορικά με δαπάνες προμήθειας ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού συνολικής αξίας 100.000 ευρώ. Επίσης από τον νυν Δήμαρχο ζητήθηκε πειθαρχικός έλεγχος υπαλλήλου του Δήμου και τη διενέργεια σχετικής Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Επιπλέον συντάχθηκε σχετικό πόρισμα από την ΕΑΔ, το οποίο συσχετίστηκε με δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση της ΕΑΔ, σημειώνεται:

Μετά από αίτημα του Δημάρχου στο οποίο εκφράζονταν υπόνοιες εικονικότητας προμήθειας, διενεργήθηκε έλεγχος της ΕΑΔ σε Δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας που αφορούσε σε δαπάνες προμήθειας ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τις δημοτικές ενότητες του Δήμου συνολικής αξίας 100.000€, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το έτος 2019 λίγες μέρες πριν την λήξη της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι διενεργήθηκαν τέσσερις απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού συνιστώντας τεχνητή κατάτμηση της προμήθειας με αποτέλεσμα την αποφυγή διενέργειας διαγωνιστικών διαδικασιών. Από την εξέταση των στοιχείων της υπόθεσης προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις προσυνεννόησης μεταξύ του πρώην Δημάρχου με τον προμηθευτή ή και τους συμμετέχοντες στη διαδικασία προμηθευτές ή των προμηθευτών μεταξύ τους, χρονική ανακολουθία των διαδικασιών ανάθεσης και πλημμέλειες στη σύνταξη των αναγκαίων εγγράφων προμήθειας.

Λόγω σοβαρών βλαβών στον εξοπλισμό λίγο χρόνο μετά την τοποθέτησή του, ζητήθηκε πραγματογνωμοσύνη κατά την οποία ο εξοπλισμός εξήχθη από την εγκατάσταση και κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ποσοτική και ποιοτική ασυμφωνία για κάποια από τα προμηθευόμενα υλικά αλλά και αδυναμία αντιπαράθεσης του εγκατεστημένου μηχανολογικού εξοπλισμού με τα παραστατικά προμήθειάς του, καθώς απουσίαζαν τα σχετικά στοιχεία κατασκευής τόσο στο σώμα του εξοπλισμού όσο και στα τιμολόγια αγοράς και τα δικαιολογητικά παραλαβής του Δήμου.

Ο ορισμένος από το ΤΕΕ Πραγματογνώμονας και ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου προσδιόρισαν διαφορετικό χρόνο παλαιότητας του εξοπλισμού λόγω των ιδιαιτεροτήτων των συνθηκών λειτουργίας του εξοπλισμού, με τον δεύτερο να διατυπώνει την άποψη για διάβρωση εξοπλισμού που επήλθε λόγω επέλευσης 10ετίας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω συμπερασμάτων, η ΕΑΔ ζήτησε από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης τον πειθαρχικό έλεγχο του π. Δημάρχου και από τον υπηρετούντα Δήμαρχο τον πειθαρχικό έλεγχο υπαλλήλου του Δήμου και τη διενέργεια σχετικής Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Επιπλέον, το Πόρισμα συσχετίστηκε με δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

aftodioikisi

elegxos

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

thermo knauf

This will close in 20 seconds