Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

Screenshot 2024 03 23 112319
locomotive cafe
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Συνεδρίασε το Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας στο Συνεδριακό της Σοχιάς

dimotiko symvoulio ilida proedrio

Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας: Προϋπολογισμός και λογαριασμοί ύδρευσης μονοπώλησαν

Ακόμα μια πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας έλαβε χώρα το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στο Συνεδριακό της Σοχιάς.

Ακόμα μια πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας έλαβε χώρα το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στο Συνεδριακό της Σοχιάς, με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2024 αλλά και το θέμα της έκδοσης των λογαριασμών ύδρευσης να μονοπωλούν τη συζήτηση και τα υπόλοιπα θέματα εντός και εκτός ημερήσιας διάταξης να αποκτούν διαδικαστικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα, προηγήθηκε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό, με το δήμαρχο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο να ξεκινά την εισήγησή του αναφέροντας πως περίπου 16,5 εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό που χρωστούν στο δήμο, με περίπου 12 εκατ. να χρωστούν οι πολίτες και περίπου 4 να χρωστούν οι υπόλοιποι δήμοι της Ηλείας για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Μάλιστα χαρακτήρισε δυσμενές το τοπίο και θεωρεί πως ο προϋπολογισμός είναι μακριά από τους στόχους τους, αναφέροντας πως πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία όλων από εδώ και πέρα και πως οι δημότες θα πρέπει να φροντίζουν τις υποχρεώσεις τους ειδάλλως θα επιβαρύνεται ο δήμος.

«Ανεπαρκής για τις ανάγκες του δήμου»

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διαφάνειας Σπυρίδων Λαμπρινός επεσήμανε πως το προσχέδιο προϋπολογισμού εγκρίθηκε χωρίς παρατηρήσεις και πως είναι ισοσκελισμένο, ωστόσο εκτιμά πως είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες του δήμου και των πολιτών και πως βασίζεται στα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Παρ’ όλα αυτά, συμπλήρωσε πως δείχνει το δρόμο που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. Τέλος, παρά τις όποιες αδυναμίες του προϋπολογισμού τον πρότεινε προς ψήφιση, όμως κατέληξε στην άποψη πως εάν δεν αυξηθεί η εισπραξιμότητα τότε ο προϋπολογισμός δε θα επαρκεί για τη χρονιά.

«Ανάγκη να βγουν άμεσα οι λογαριασμοί ύδρευσης»

Από την παράταξη Γιάννη Λυμπέρη το λόγο έλαβε ο Ευγένιος Αστερής, στον οποίο έκαναν εντύπωση τα λεγόμενα του κ. Λαμπρινού για το ότι δε θα βγει η χρονιά. Ο ίδιος έχοντας βρεθεί στη θέση αυτή στην προηγούμενη δημοτική αρχή, έδειξε να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα για εισπραξιμότητα και επικεντρώθηκε σε όσες δυσκολίες είχε αντιμετωπίσει η δική του δημοτική αρχή, λέγοντας πως έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν δεδομένων και όλων των καταστάσεων που είχαν βιώσει. Κλείνοντας, ανέφερε πως το διάστημα που ήταν αντιδήμαρχος είχαν τις εγγυήσεις των υπηρεσιών για τον Περιφερειακό Δρόμο, επικεντρώθηκε στην ανάγκη να βγουν άμεσα οι λογαριασμοί ύδρευσης, ενώ συμπλήρωσε πως θα ψηφίσουν παρών.

Δίχως να πει πολλά αλλά απαντώντας στα λεγόμενα του κ. Αστερή, ο επικεφαλής της παράταξης «Ήλιδα 36» Ανδρέας Παπαδάκος εκτίμησε πως τα λόγια του ήταν ωραία αλλά θα πρέπει όλοι να συμβάλουν για το καλό του δήμου και για αυτό θα πρέπει να σταλθούν λογαριασμοί προκειμένου να εισπράξει η δημοτική αρχή.

«Στο ίδιο έργο θεατές τόσα χρόνια»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βησσαρίων Πολύδωρος έκανε λόγο πως βρισκόμαστε «στο ίδιο έργο θεατές τόσα χρόνια με τις δημοτικές αρχές» και πως η κατάσταση που έχουν περιέλθει οι πολίτες αποτελεί ευθύνη των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων. Επικεντρώθηκε ωστόσο σε συγκεκριμένα σημεία που οδηγούν τη δημοτική αρχή στην ανάγκη επιλογής του μονοπατιού που θα πρέπει να ακολουθήσει, με το ένα να είναι αυτό της σύγκρουσης με όλους και το δεύτερο είναι να παραμείνει διαχειρίστρια της φτώχειας και εξαθλίωσης.

Μάλιστα, έκανε λόγο για προετοιμασία του αρνητικού εδάφους όλο το προηγούμενο διάστημα και ζήτησε από το δήμο να διεκδικήσει ενισχύσεις από τα χρήματα που παίρνει το κράτος από το λαό αλλά δεν παρέχει στους δήμους. Κατέληξε δε να αναφερθεί σε δήμους που η Λαϊκή Συσπείρωση είναι επικεφαλής και που ήδη έχει ξεκινήσει διεκδικήσεις και καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Λοιπές τοποθετήσεις

Από την παράταξη Λυμπέρη, ο Βαγγέλης Χριστοφόρου επικεντρώθηκε στην αύξηση των δημοτικών τελών, θυμίζοντας πως κατά τη διάρκεια της θητείας της δικής του δημοτικής αρχής η παράταξη Χριστοδουλόπουλου είχε καταψηφίσει την αύξηση τελών.

Η δημοτική σύμβουλος του «Ήλιδα 36» Άννα Κορτέση εστίασε στη διαχείριση του προϋπολογισμού, σημείωσε πως είναι καλά ισοσκελισμένος και πως τα «κλειδιά» σε αυτόν θα είναι τα ανείσπρακτα ποσά.

Ο έτερος δημοτικός σύμβουλος του «Ήλιδα 36» Σάκης Κότσιφας είπε αρχικά πως θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό και μετά λύπης του ανέφερε πως βρίσκονται σε ένα φτωχό δήμο. Ωστόσο, ένα σημείο που θέλησε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση ήταν η επιθυμία του να δει κάποια στιγμή το όραμα του νέου δημάρχου να ξεδιπλώνεται και να γίνεται πράξη

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός

Στο κομμάτι της ψηφοφορίας του προϋπολογισμού, η παράταξη Λυμπέρη ψήφισε παρών, αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισε κατά, ενώ «Ήλιδα 36» και η παράταξη του δημάρχου ψήφισαν υπέρ.

Αναγκαιότητα για άμεση έκδοση λογαριασμών ύδρευσης

Επόμενο θέμα αυτό της έκδοσης λογαριασμών ύδρευσης που από το 2021 δεν έχουν αποσταλεί στους πολίτες, με τον δήμαρχο μετά από συζήτηση με την υποστελεχωμένη υπηρεσία να εκφράζει την επιθυμία άμεσης έκδοσης των λογαριασμών με ανάθεση τους σε ιδιώτη και να καταθέτει την ανάγκη να επιστρέψει στην κανονικότητα ο δήμος για το θέμα αυτό. Μάλιστα, στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο κ. Χριστοδουλόπουλος σημείωσε πως αν δεν αρχίσουν οι εισπράξεις άμεσα τότε υπάρχει κίνδυνος οι πηγές να στερέψουν και μέχρι το Πάσχα να μην έχει νερό ο δήμος.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών εστίασε στις συζητήσεις με την αρμόδια υπηρεσία και κατόπιν ανέφερε πως με ένα πρόχειρο λογαριασμό τα ειδοποιητήρια που θα εκδοθούν θα ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 280 ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Λαμπρινός ενημέρωσε πως από την ημέρα ανάθεσης της έκδοσης λογαριασμών στον ιδιώτη θα χρειαστούν περίπου 20 ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ κατόπιν οι δημότες θα έχουν δυο μήνες διορία για την αποπληρωμή του ποσού ή την ένταξή τους σε δόσεις. Κλείνοντας, ενημέρωσε ακόμα πως ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων ετών θα συμπεριλαμβάνονται και αυτές στους λογαριασμούς.

Από την πλευρά του, ο κ. Πολύδωρος σημείωσε πως θα παλέψουν για τον κόσμο, πως οι δόσεις από τα νοικοκυριά θα είναι δεδομένες, ενώ υπογράμμισε πως καταψηφίζουν το θέμα και πως τα πάγια τέλη δεν ανταποκρίνονται στην οικονομική κατάσταση των πολιτών, προτείνοντας μάλιστα μείωση των πάγιων τελών και στελέχωση της υπηρεσίας ύδρευσης. «Αν σταματήσει η ύδρευση σε οποιοδήποτε σπίτι, θα είμαι απέναντί σας», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά πλειοψηφία και η έκδοση λογαριασμών ύδρευσης

Ανάλογη κατάληξη με το ζήτημα του προϋπολογισμού είχε και το θέμα της έκδοσης των λογαριασμών ύδρευσης, με την παράταξη Χριστοδουλόπουλου και Παπαδάκη να ψηφίζουν υπέρ, τη Λαϊκή Συσπείρωση να ψηφίζει κατά και την παράταξη Λυμπέρη να ψηφίζει λευκό.

patrisnews

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

studiotselepiphotoidtautototes

Το φωτογραφείο είναι έτοιμο να σας εξυπηρετήσει σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές όσον αφορά την έκδοση της νέας ταυτότητας

This will close in 20 seconds