Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

giannikopoulos
mixalopoulos antallaktika merced
keapyrgou

Υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Πατρών, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δήμου Αρχ. Ολυμπίας και Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

421126185 593980946227701 855733720920992010 n

Τη συνεργασία τους για την ίδρυση και λειτουργία ελληνόφωνου και αγγλόφωνου Προπτυχιακού Προγράμματος Ολυμπιακών Σπουδών τετραετούς φοίτησης στην Αρχαία Ολυμπία μέσω της οποίας η Ηλεία θα ξαναμπεί στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, επισφράγισαν χθες  ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράφηκε.

Το μνημόνιο συνεργασίας το οποίο προβλέπει ότι για τη στέγαση της Σχολής θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της ΔΟΑ για διδασκαλία, διαμονή, διατροφή, άθληση, κλπ, ενώ από την πλευρά του δήμου  θα αξιοποιηθούν καταρχήν κτίρια που έχουν παραχωρηθεί στο δήμο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων,  όπως τα παλιά ξενοδοχεία «Απόλλων» και «Ξένιος Ζευς» στην είσοδο της πόλης αποτελεί το πρώτο και σημαντικό βήμα για την είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας και από εδώ και πέρα χρειάζονται καίριες και στοχευμένες κινήσεις αφού πρόθεση των συμβαλλόμενων μερών είναι το νέο τμήμα να ανοίξει τις πύλες του το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, μέσω του Μνημονίου που υπεγράφη συνάπτουν  εκπαιδευτική, επιστημονική και ερευνητική συνεργασία συμφωνόντας μεταξύ άλλων στη διοργάνωση και προώθηση κοινών Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων, στη διοργάνωση και Ανάπτυξη μαθημάτων εξ’ αποστάσεως μέσω διαδικτύου κοινού ή συμπληρωματικού ενδιαφέροντος, στην υποβολή κοινών ερευνητικών, εκπαιδευτικών και αναπτυξιακού χαρακτήρα προτάσεων και κυρίως συνεργασία σε νέα ακαδημαϊκά προγράμματα και συγκεκριμένα στην ίδρυση Σχολής στην Αρχαία Ολυμπία, με αντικείμενο τις Ολυμπιακές Σπουδές, ως μία επιπλέον σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία υποχρεωτικά θα περιέχει, ελληνικά (για ημεδαπούς) και ξενόγλωσσα (για αλλοδαπούς) τμήματα.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, με τη συνδρομή της ΔΟΑ θα αναλάβει το ακαδημαϊκό μέρος της συνεργασίας. O Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία θα αναλάβουν την κτιριακή και υλικοτεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση των μαθημάτων, την στέγαση του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και την φοιτητική μέριμνα . H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα λάβει μέριμνα και θα εξετάσει την ένταξη έργων και δράσεων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της υλοποίησης και λειτουργίας της καταρχήν συμφωνίας των μελών για ίδρυση Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και αντικείμενο τις Ολυμπιακές Σπουδές, όπως έχει συζητηθεί με τον Υπουργό Παιδείας.

Άρης Παναγιωτόπουλος, δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Πιστεύω ότι το όραμα θα γίνει πραγματικότητα»

«Είναι μια κίνηση που έρχεται να τονώσει το ενδιαφέρον για τα Πανεπιστήμια σε ένα νομό ο οποίος έχει εξαφανιστεί από τον πανεπιστημιακό χάρτη τα τελευταία χρόνια, Βέβαια, όλο αυτό το εγχείρημα είναι δύσκολο. Θέλει συνέπεια, θέλει δουλειά, θέλει κόπο και θέλει μόχθο. Το ότι υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας δε συνεπάγεται αυταπόδεικτα ότι αύριο έχουμε σχολή. Όμως, θα είμαστε εδώ, θα δουλέψουμε όλοι μαζί και στο τέλος πιστεύω ότι το όραμα αυτό θα πάψει να είναι όραμα και θα γίνει πραγματικότητα.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην πω ότι αυτό το project και αυτή η ιδέα που ήρθε προς υπογραφή, έρχεται από την προηγούμενη δημοτική αρχή και θα ήθελα να πω ένα ‘’ευχαριστώ’’ στον πρώην δήμαρχο Γιώργο Γεωργιόπουλο. Είναι ηθική μου υποχρέωση να το πω και για αυτό τον κάλεσα και επίσημα να βρίσκεται εδώ».

Ισίδωρος Κούβελος, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας

«Πολύ σημαντική ημέρα»

«Είναι πραγματικά πολύ σημαντική αυτή η μέρα. Όταν πρωτοασχολήθηκα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία πριν από 20 χρόνια, σαν αντιπρόεδρος το 2005 το όνειρό μου και ο στόχος μου ήταν η Ακαδημία να μετατραπεί σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, από την στιγμή που ο στόχος της Ακαδημίας είναι η εκπαίδευση των νέων στα ολυμπιακά ιδεώδη, στις ολυμπιακές αξίες, στην ολυμπιακή εκπαίδευση και βεβαίως στην συνέχεια στη διαχείριση αθλητισμού, έβαλα στόχο να συνεργαστούμε με πανεπιστήμια της χώρας και να τη μετατρέψουμε σε πανεπιστημιακό κέντρο. Το 2007 υπογράψαμε την συμφωνία τότε με την αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου για να γίνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σποδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Με μεγάλη επιτυχία, με στήριξη από το ίδρυμα Λάτση μέχρι σήμερα έχουν έρθει φοιτητές από 105 χώρες, ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό το έργο του μεταπτυχιακού προγράμματος, το μοναδικό ακαδημαϊκό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον κόσμο. Τώρα, προχωρήσαμε σε ένα δεύτερο όνειρο το οποίο φαίνεται ότι ξεκινάει, γιατί όπως είπε και ο δήμαρχος, δε σημαίνει ότι ξεκινάει αύριο, αλλά μπαίνουν οι βάσεις για να ξεκινήσει το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, η Περιφέρεια βεβαίως το στηρίζει, αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας είναι και αυτός συνοδοιπόρος και θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον απελθόντα δήμαρχο Γιώργο Γεωργιόπουλο, γιατί με την συνεισφορά του, ως μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας, στήριξε όλη αυτήν την προσπάθεια ώστε να φτάσουμε στην υπογραφή του μνημονίου».

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

«Είναι πραγματικά μια σπουδαία στιγμή»

«Είναι πραγματικά μια σπουδαία στιγμή, μια στιγμή που χαίρομαι πάρα πολύ γιατί όσοι μίλησαν την προσέγγισαν με οραματισμό και ρεαλισμό. Μια στιγμή κατά την οποία μια προσπάθεια ετών έρχεται να καλύψει ανάγκες ουσιαστικές αλλά και δυνατότητες πραγματικές. Δυνατότητες που έχουν να κάνουν με το τεράστιο ιστορικό και αξιακό απόθεμα του τόπου που βρισκόμαστε αφενός και αφετέρου με την ανάγκη να καλύψουμε μια ακαδημαϊκή ανορθογραφία της περιοχής, η οποία έρχεται να γίνει μια προσπάθεια βασιζόμενη στις συνέργειες. Είναι πραγματική η εμπειρία που αποκτά το πολιτικό και διικητικό σύστημα της χώρας, να εμπεδώνεται ότι κανένας μόνος του δε μπορεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βρεθήκαμε εδώ για να πούμε ότι θα συνεργαστούμε, χωρίς κανένας να επιζητά την πατρότητα ή τη μητρότητα του εγχειρήματος, αλλά να είμαστε εδώ για να βάλουμε  ο καθένας το δικό του λιθαράκι, ούτως ώστε αυτό που περιγράφηκε από τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Πρόεδρο και έχει να κάνει με τη λειτουργία ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος στην Αρχαία Ολυμπία, ενός τμήματος που θα έχει την στήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών και φυσικά δε θα μπορούσε να μην έχει την στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα φιλοξενούν ως κοινωνία αυτόν το οργανισμό. Ως εκ τούτου κάνουμε το πρώτο βήμα, ένα βήμα το οποίο θα συνεχίσει με πολλά ακόμα βήματα. Ήδη μετά την υπογραφή του μνημονίου θα ξεκινήσει η εργασία μέσω των ομάδων εργασίας που έχουν οριστεί για να δώσουμε πραγματικά την επιστημονική αρτιότητα του εγχειρήματος αυτού και φυσικά τα επιχειρήματα απέναντι στην πολιτεία, η οποία θα πρέπει να ενθαρρύνει και εν τέλει να επισφραγίσει τη δημιουργία αυτής της πανεπιστημιακής σχολής. Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, παρότι όλοι μέσα μας ως ντόπιοι μπορεί να αισθανόμαστε ένα μεγάλο ενθουσιασμό, εγώ θα κρατήσω αυτό τον ενθουσιασμό και θα πω ότι είμαστε εδώ για να βάλουμε ο ένας στον άλλο πλάτη για να μπορέσουμε σε κάποιο χρονικό διάστημα να χαρούμε πραγματικά με τα αποτελέσματα αυτής της σοβαρής δουλειάς».

Γιώργος Γεωργιόπουλος, πρώην δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Υλοποιείται το όνειρο της Ολυμπίας»

«Καταλαβαίνετε όλοι γιατί αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος. Θέλω να το πω και αυτό αποτελεί μια δήλωση προς τους συμπατριώτες μου και δε θέλω να στεναχωρήσω τους φίλους της δική μου παράταξης, όταν πριν από κάποια χρόνια ερχόμουν στην Αρχαία Ολυμπία το 2019 δεν είχα στο μυαλό μου το τι μπορώ να κάνω για την περιφέρεια του Δήμου, χωρίς να υποτιμώ τίποτα από τις ανάγκες των ανθρώπων και τις υποχρεώσεις μου και τις ευθύνες μου απέναντι σε αυτούς. Αλλά ήταν το όνειρο της Ολυμπίας, ένα εκ των οποίων υλοποιείται εδώ, που είναι κοινός στόχος πολιτισμού και εστία παιδείας. Και αν αυτό το πράγμα δε το επιβεβαίωνε αυτό που έγινε εδώ δε θα είναι ήταν ποτέ στην πραγματικότητα και στο περιεχόμενό της η Ολυμπία έτσι πως έρχεται από την αρχαία εποχή και μέσα από τους αιώνες, μέσα από τις ολυμπιακές αξίες, μέσα από το αποτύπωμά της στην σημερινή εποχή με τους Ολυμπιακούς Αγώνες δε θα ήταν και η Ολυμπία των ονείρων των κατοίκων μας. Αυτό εμένα με κάνει ιδιαίτερα περήφανο και ικανοποιημένο και θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ το δήμαρχο που έχει δει πολύ θερμά το θέμα, που τρέχει μια συνεχεία σε αυτό το όνειρο, γιατί χωρίς συνέχεια, χωρίς συνεργασία τίποτα δεν είναι εφικτό».

Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών

«Παγκόσμιος πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη και διάδοση του Ολυμπισμού και των αξιών του»

«Με αίσθημα βαθύτατου σεβασμού στην ανεκτίμητη κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας και με τη βεβαιότητα ότι προχωράμε σε ένα μονοπάτι φωτισμένο από την αρχαία σοφία, ανακοινώνω το πρώτο σημαντικό βήμα για τη δημιουργία της Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών. Την 8η Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα διεθνές κέντρο όπου θα αναπτύσσεται προβληματισμός, συζήτηση και πρακτική εφαρμογή σε θέματα, όπως η ελληνική παιδεία και πολιτισμός, η αθλητική επιστήμη, η ολυμπιακή παιδεία και η προαγωγή των ολυμπιακών ιδεωδών και αξιών. Η επιλογή της έδρας για τη Σχολή Ολυμπιακών Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία δεν είναι τυχαία. Η Αρχαία Ολυμπία, ένας τόπος με βαθιά ιστορική και πνευματική σημασία, αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ιδιαίτερων αυτών προγραμμάτων σπουδών.

Η Σχολή Ολυμπιακών Σπουδών θα συνεργαστεί στενά με την κοινωνία, δημιουργώντας ένα ζωντανό δίκτυο συνεργασιών. Μέσω αυτών των συνεργασιών, θα εξελίξουμε προγράμματα και πρωτοβουλίες που θα προάγουν την επιστήμη στο πεδίο και θα ενισχύσουν την πολιτισμική και εκπαιδευτική ζωή.

Προσβλέπουμε επίσης στην πραγματοποίηση διεθνών συνεδρίων και εκδηλώσεων στην Αρχαία Ολυμπία και στην ευρύτερη περιοχή, φέρνοντας κοντά επιστήμονες, αθλητές, πολιτικούς και άλλες παγκόσμιες προσωπικότητας για να συζητήσουν και να αναπτύξουν ιδέες για το μέλλον της έρευνας – επιστήμης και την προώθηση των Ολυμπιακών αρχών.

Σε αυτό το ιστορικό και πνευματικό περιβάλλον, η Σχολή Ολυμπιακών Σπουδών μπορεί να γίνει παγκόσμιος πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη και διάδοση του Ολυμπισμού και των αξιών του. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι έτοιμο να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο. Αυτό που αναμένουμε είναι η πολιτεία να ενστερνιστεί τις απόψεις μας, υιοθετώντας το φιλόδοξο εγχείρημα και με απόφασή της να δημιουργήσει «ειδική γραμμή στήριξης» έτσι ώστε να συντρέξουν οι συνθήκες για άμεση λειτουργία της σχολής».

Ανδρέας Νικολακόπουλος, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

«Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος»

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο, πρόκειται για μία ξεχωριστή ημέρα για το Νομό Ηλείας, αλλά και για μία ημέρα δικαίωσης για την Αρχαία Ολυμπία, καθώς δημιουργούνται πλέον όλες οι προϋποθέσεις, ώστε να μετατραπεί ολόκληρη η περιοχή σε πραγματική εστία Παιδείας και Πολιτισμού. Ο τόπος αποκτά πανεπιστημιακή σχολή, κάτι που θα συμβάλει άμεσα στην

κατεύθυνση της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης της Ηλείας. «Κάνουμε ένα μεγάλο και ιστορικό βήμα, καθώς μπαίνει ο θεμέλιος λίθος για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στο Νομό Ηλείας. Έναν τόπο που έχει ήδη ένα μεγάλο πολιτιστικό και αξιακό αποτύπωμα, ένα όνομα Παγκόσμιο, κάτι μοναδικό, το οποίο όλοι νιώθουμε μέχρι σήμερα ότι δεν το είχαμε αξιοποιήσει όπως έπρεπε. Μεγάλα έργα, όπως αυτό που υπογράφεται σήμερα, αποτελούν προϊόν άρτιας συνεργασίας όλων των συμμετεχόντων μερών. Πρέπει να συνεχίσουμε με αγαστή συνεργασία για να το υλοποιήσουμε και στην πράξη. Όπως υπήρξα στο παρελθόν αρωγός σε όλες τις προσπάθειες για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα, έτσι και θα συνεχίσω, για να οδηγήσουμε τον Νομό μας ακόμη πιο ψηλά».

Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ηλείας ΝΔ

«Αποκτούμε την πρώτη μας βάση»

«Βρισκόμαστε εδώ, σε μια πολύ σημαντική στιγμή  για την Αρχαία Ολυμπία, την Ηλεία και την Ελλάδα καθώς έγινε το πρώτο βήμα, με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας των συναρμόδιων φορέων, για την ίδρυση Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών στη χώρα μας. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, κατά το παρελθόν, δεν ήταν μόνο Ολυμπιακοί Αγώνες αθλητισμού, αλλά και σκέψης και καινοτομίας. Έτσι λοιπόν, αυτή η σχολή θα αποτελέσει την απαραίτητη βάση για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι προσπάθειες, η καινοτομία και η ιστορία πολλών πανεπιστημίων.

Ο Πρωθυπουργός μας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στηρίζει το όραμα για την φιλοξενία πανεπιστημιακών προγραμμάτων στην Αρχαία Ολυμπία, την δημιουργία δηλαδή μιας γενικότερης πανεπιστημιακής “ομπρέλας” εδώ, που θα ενώσει πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, γιατί η Αρχαία Ολυμπία ανήκει σε όλους. Παράλληλα με τη σχολή που θα ιδρυθεί, θα πρέπει να υπάρξει διοικητικός οργανισμός υποστήριξης για την φιλοξενία εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Σήμερα αποκτούμε την πρώτη μας βάση. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο είναι και το χωρικό μας πανεπιστήμιο, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, συμφωνούν στην ίδρυση της πρώτης σχολής η οποία θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία. Τα επόμενα βήματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Πανεπιστημιακά, δηλαδή μέσα από το ίδιο το Πανεπιστήμιο και το υπουργείο Παιδείας, αλλά και βήματα που πρέπει να υποστηριχθούν από την κοινωνία των πολιτών, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμμετέχοντες στο Μνημόνιο Συνεργασίας ότι θα συνεχίσω να είμαι δίπλα τους και να στηρίζω κάθε προσπάθειά τους, για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο για μια βιώσιμη ανάπτυξη παγκόσμια».

Νίκος Κοροβέσης, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

«Μακάρι να προχωρήσουμε σε αυτό που όλη η Ηλεία ονειρεύεται»

«Μια σπουδαία ημέρα για την Ηλεία. Η ένωσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Πανεπιστημίου Πατρών  δείχνουν να φέρνουν ένα θετικό αποτέλεσμα και μαζί με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία είναι ένα επιστέγασμα συνεργασίας ετών. Μακάρι να προχωρήσουμε σε αυτό που όλοι θέλουμε, σε αυτό που όλη η Ηλεία ονειρεύεται».

patris,dt

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

viber image 2024 02 23 12 35 38 848

This will close in 20 seconds