Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

Screenshot 2024 03 23 112319
locomotive cafe
KEAPYRGOU ΟΣΔΕ24

Παράταση στις έρευνες φυσικού αερίου στο Ιόνιο

fysiko aerio oil gas ereunes platforma petrelaio thalassa

Παράταση έως το Μάρτιο του 2025 στις έρευνες φυσικού αερίου στο Ιόνιο – Πού θα κριθεί η γεώτρηση

Έως τα μέσα Μαρτίου του 2025 θα έχει χρονικό περιθώριο η κοινοπραξία της Energean με την Helleniq Energy να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα των ερευνών στο περίφημο μπλοκ 2 στην περιοχή του Ιονίου που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας. Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών η αρμόδια διαχειριστική αρχή ΕΔΕΥΕΠ, δίνεται παράταση για ένα χρόνο έως τα μέσα Μαρτίου του 2025 για το ερευνητικό πρόγραμμα στο Μπλόκ “Ιόνιο 2”, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα και φυσικά εάν θα προχωρήσει η κοινοπραξία στο επόμενο βήμα αυτό της ερευνητικής γεώτρησης.

Σημειώνεται ότι ο operator της κοινοπραξίας, δηλαδή η Energean Hellas Ltd., είχε ζητήσει περαιτέρω παράταση κατά 18 μήνες της Πρώτης Φάσης του Βασικού Σταδίου ερευνών, με την ΕΔΕΥΕΠ να αποδέχεται εν μέρει το αίτημα, συναινώντας σε παράταση 12 μηνών.

Στην απόφαση που δημοσιοποιήθηκε, σημειώνεται ότι δυνάμει του άρθρου 30.2 της από 31.10.2017 Σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή “Περιοχή 2, Ιόνιο Πέλαγος”, παρέχεται η συναίνεση του Εκμισθωτή στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του Μισθωτή κατά δώδεκα μήνες, ήτοι μέχρι και την 14η Μαρτίου 2025, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στο Μισθωτή για την εξασφάλιση μιας κατάλληλης χερσαίας εφοδιαστικής βάσης, ώστε να ληφθεί η απόφαση του Μισθωτή για το αν θα προχωρήσει στην Δεύτερη Φάση στην οποία ελάχιστο τεχνικό πρόγραμμα αποτελεί η όρυξη ερευνητικής γεώτρησης.

Ακόμη, η απόφαση της παράτασης αναφέρει ότι “μετά την κατά τα ανωτέρω εκπλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών της Πρώτης Φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών, ο Μισθωτής υποβάλλει, έως την 14η Μαρτίου 2025, την γνωστοποίηση του άρθρου 2.1(β) της Σύμβασης με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπληρώσει το Πρόγραμμα Ελαχίστων Εργασιών, την Υποχρέωση Ελάχιστης Δαπάνης της Δεύτερης Φάσης του Βασικού Σταδίου Ερευνών και τις συναφείς με τη γνωστοποίηση αυτή υποχρεώσεις του. Με τη γνωστοποίηση αυτή εκκινεί η Δεύτερη Φάση του Βασικού Σταδίου Ερευνών”.Play Video

Η ΕΔΕΥΕΠ κάνει επίσης αναφορά “στην ανάγκη συνέχισης και ολοκλήρωσης της έρευνας για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια “Περιοχή 2″ του Ιονίου Πελάγους για την προώθηση και διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος”.

Το “Μπλοκ 2” βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, 30 χλμ. δυτικά της Κέρκυρας και το δυτικό όριο του, είναι το θαλάσσιο όριο Ελλάδας-Ιταλίας. Τα βάθη του νερού κυμαίνονται από 500 μ. έως 1.500 μ. και η περιοχή ανήκει στη γεωλογική ενότητα της Απούλιας πλατφόρμας. Η ύπαρξη επιβεβαιωμένου πετρελαϊκού συστήματος στη Δυτική Ελλάδα (Δυτικό Κατάκολο) και στην Αδριατική Θάλασσα καθιστούν την εν λόγω περιοχή ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.

Σημειώνεται τέλος ότι στο συγκεκριμένο μπλοκ το 2022 έγινε πρόσκτηση 2244 τ. χλμ. Τρισδιάστατων (3D) σεισμικών δεδομένων.

capital

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

studiotselepiphotoidtautototes

Το φωτογραφείο είναι έτοιμο να σας εξυπηρετήσει σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές όσον αφορά την έκδοση της νέας ταυτότητας

This will close in 20 seconds